Χρήμα τέλος για τους πρόσφυγες

Χρήμα τέλος για τους πρόσφυγες09.03.2020Άρθρα

Η κυβέρνηση δείχνει την πόρτα της εξόδου σε όσους εγκρίνεται η αίτηση ασύλου
Σφοδρή αντίδραση των συριζαίων που θέλουν τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι»

Η Θέση μας: Τέλος τα «δώρα» στους εποίκους

«Φρένο» στην άκριτη χορήγηση επιδομάτων σε όσους εγκρίθηκε η αίτηση ασύλου βάζει η κυβέρνηση, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου σε όσους θεωρούνται πλέον πρόσφυγες, με τον ΣΥΡΙΖΑ

να προτάσσει για μία ακόμη φορά τον δήθεν ανθρωπισμό του, ασκώντας σφοδρή κριτική στην πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης. 

Πρόκειται για ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή με μορφή τροπολογίας τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης, η οποία προβλέπει όχι μόνο την υποχρεωτική αποχώρηση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από τις δομές φιλοξενίας, με σκοπό την αποσυμφόρηση των δομών, αλλά και τη διακοπή της παροχής υλικών συνθηκών υποδοχής σε μορφή χρηματικού ποσού και σε είδος αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης αναγνώρισης.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες -εντός του Μαρτίου, σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη- θα μπει «stop» στο προηγούμενο καθεστώς και στη βοήθεια, οικονομική και μη, όσων δικαιούνται άσυλο. «Στόχος μας» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης «είναι να δίνουμε άσυλο σε αυτούς που δικαιούνται σε 2-3 μήνες, και από εκεί και πέρα κόβουμε επιδόματα και φιλοξενία». Πηγές του υπουργείου, μάλιστα, διευκρίνιζαν ότι οι παροχές θα διακόπτονται 30 ημέρες μετά τη λήψη θετικής απόφασης ασύλου, με εξαίρεση περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων - εξαίρεση η οποία άλλωστε προβλέπεται και στην τροπολογία.

Άλλωστε, αυτή δίνει τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση να καθοριστούν ειδικές διατάξεις για ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να παραταθεί η κάλυψή τους. Οι εξαγγελίες του υπουργού, πάντως, προκάλεσαν, ως αναμενόταν, την οξεία αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για «σκληρή» και «άδικη» απόφαση. Η αξιωματική αντιπολίτευση, ξεχνώντας ότι και με δική της υπαιτιότητα φτάσαμε σε αυτό το σημείο και η χώρα μετατράπηκε σε «ξέφραγο αμπέλι» δίχως κανέναν έλεγχο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αναποτελεσματικές κινήσεις εντυπωσιασμού», υποστηρίζοντας ότι τα εν λόγω επιδόματα στους πρόσφυγες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς χρηματοδοτούνται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα