Χειροπέδες σε σπείρα που έκλεβε ηλικιωμένους

Προσποιούμενοι τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, τους έπειθαν να τους ανοίξουν την πόρτα. Εχουν εξιχνιαστεί 13 ληστείες (με λεία πάνω από 90.000 ευρώ) και τρεις απόπειρες

Σπείρα που προσποιούνταν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ και έκλεβε ηλικιωμένους σε διάφορες περιοχές της Αττικής εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής έφτασαν στα ίχνη και συνέλαβαν οκτώ

μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων και τον 57χρονο αρχηγό, ενώ αναζητούνται ακόμα εννέα συνεργοί τους.

Η δράση τους είχε αρχίσει τον Νοέμβριο του 2022. Ακολουθούσαν ηλικιωμένους που επέστρεφαν πεζοί στο σπίτι τους από τη λαϊκή ή άλλη εξωτερική εργασία. Χτυπούσαν το κουδούνι και έπειθαν τους ηλικιωμένους να τους ανοίξουν την πόρτα για δήθεν αναγκαία εξέταση του ηλεκτρολογικού πίνακα.

Οι «μαϊμού» υπάλληλοι της ΔΕΗ οδηγούσαν τα θύματα στην κουζίνα, όπου τα απασχολούσαν με διάφορα προσχήματα, ενώ την ίδια ώρα συνεργοί τους ερευνούσαν τους υπόλοιπους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Αλλο μέλος της ομάδας περίμενε στο όχημα διαφυγής τους, εκτελώντας χρέη τσιλιαδόρου.
Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένας 57χρονος, ο οποίος επέλεγε ως μέλη της οργάνωσης άτομα που κυρίως προέρχονταν από το οικογενειακό του περιβάλλον, ενώ χρησιμοποιούσε άλλα πρόσωπα ως τσιλιαδόρους και έναν 33χρονο που μίσθωνε οχήματα από εταιρίες ενοικιάσεων για τη διαφυγή τους.

Σε έρευνες στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κοσμημάτων μεγάλης αξίας (αλυσίδες λαιμού, αλυσίδες χεριού, σταυροί, δαχτυλίδια, ρολόγια, καρφίτσες, κολιέ, βραχιόλια), καραμπίνα, πιστόλι, γεμιστήρας με 14 φυσίγγια των 9mm, συσκευασία φυσιγγίων με 50 φυσίγγια των 9mm, περίστροφο με 5 φυσίγγια κρότου-λάμψης, αεροβόλο, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης «taser», φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, συσκευή PLAYSTATION, τάμπλετ, 6 κινητά τηλέφωνα, συσκευή POS, καταγραφικό, κάνναβη συνολικού βάρους 1,1 γραμμαρίων, 4.780 ευρώ, δύο αυτοκίνητα, μαύρη κουκούλα τύπου full face και ρουχισμός που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάπραξη των κλοπών.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 13 κλοπές και τρεις απόπειρες κλοπών από σπίτια σε Χαλάνδρι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Μαρούσι, Ψυχικό, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Σμύρνη, με λεία που ξεπερνά τα 90.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων και των συνεργών τους, που ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται, ασκήθηκαν διώξεις κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία, τετελεσμένες και σε απόπειρα, από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, καθώς και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα και τα ναρκωτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χειροπέδες,cheiropedes