Χείρα βοηθείας της Εκκλησίας στους Ελληνες μετανάστες της Γερμανίας

Χείρα βοηθείας της Εκκλησίας στους Ελληνες μετανάστες της Γερμανίας18.09.2018Πρόσωπα

Καθημερινά εξυπηρετεί δεκάδες Ελληνες μετανάστες της Γερμανίας που επέστρεψαν στη μητέρα πατρίδα και διεκδικούν από το γερμανικό κράτος και από γερμανικές εταιρίες επιδόματα, συντάξεις, αναγνώριση ενσήμων και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Ο ισόγειος χώρος του κτιρίου στην Πλατεία Συντριβανίου 4, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,

γεμίζει από ιστορίες της ξενιτιάς και του πόνου, τότε που χιλιάδες Ελληνες, σε μια προσπάθεια να βρουν ένα καλύτερο αύριο, αποχωρίστηκαν γονείς, φίλους και παιδιά για να εργαστούν στα εργοστάσια της Γερμανίας. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι με τη βοήθεια του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων και Μεταναστών - Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και μάλιστα εντελώς δωρεάν, μπορούν να διεκδικήσουν και να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Μόνο το 2018 περίπου 3.000 Ελληνες μετανάστες πέρασαν το κατώφλι του κέντρου, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 1980. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εξυπηρετεί συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν επαναπατριστεί στην Ελλάδα από γερμανόφωνες χώρες της δυτικής Ευρώπης όπως Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και Ελβετία. Το γραφείο βοηθά μετανάστες σε θέματα που αφορούν την κοινωνική ασφάλισή τους: ιατρική περίθαλψη, συντάξεις κύριες, επικουρικές ή ορφάνιας, αλλά και επιδόματα τέκνων. Αντίστοιχο γραφείο λειτουργεί στην Αθήνα από το 1978.

Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του κέντρου είναι ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, διευθυντής του ο αρχιμανδρίτης π. Παντελεήμων Παπασυννεφάκης και προϊσταμένη του η κοινωνιολόγος Αγγελική Καρόζα.

«Καθημερινά εξυπηρετούμε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα» αναφέρει στη «δημοκρατία» η κυρία Καρόζα. «Οι Ελληνες μετανάστες δικαιούνται συντάξεις και επιδόματα για τη δουλειά που προσέφεραν στη Γερμανία. Δυστυχώς, πολλοί δεν γνωρίζουν και χάνουν χρήματα» λέει. Σύμφωνα με την ίδια, το γραφείο αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με τους ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού, προκειμένου να εκδοθούν διάφορα οικογενειακά επιδόματα, εργοστασιακές συντάξεις, συντάξεις χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κ.ά.

Τόσο η ίδια όσο και οι εθελοντές Γιώτης Παγωνάκης και Γιώργος Παπαδόπουλος που εργάζονται εκεί καθημερινά ακούν δεκάδες ιστορίες που φέρνουν δάκρυα στα μάτια. Σημειώνεται πως το κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 09.00 έως τη 01.00 και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2310280848.

Β. Στολάκης

Keywords
Αναζητήσεις
2310280848
Τυχαία Θέματα