Χαριστική βολή στη Μακεδονία από τους 153 «προθύμους»!

Χαριστική βολή στη Μακεδονία από τους 153 «προθύμους»!09.02.2019Βουλή

Κοκορομαχίες πριν από την ψηφοφορία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ταφόπλακα στην ελληνικότητα της Μακεδονίας έβαλε η κυβέρνηση, από κοινού με τους γνωστούς άγνωστους προθύμους, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο στα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ

ως «Μακεδόνες», κυρώνοντας το πρωτόκολλο ένταξης, εν μέσω μιας συνεδρίασης σε οξύτατους τόνους, κατά τη διάρκεια της οποίας, για πρώτη φορά, οι πρώην κυβερνητικοί εταίροι έβγαλαν τα μαχαίρια από τα θηκάρια και αντάλλαξαν βαρύτατες ατάκες.

Με 153 «ναι», 140 «όχι», ένα «παρών» (του γνωστού Ψαριανού!) και έξι απουσίες -με πιο ηχηρή αυτή του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος δεν έστειλε ούτε πρόθεση ψήφου-, το σχέδιο νόμου έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Απόντες και οι Παναγούλης, Κασαπίδης, Χριστοφιλοπούλου, Παπαθεοδώρου, αλλά και ο... Ευάγγελος Βενιζέλος. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακοινώθηκε και η παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος είχε λίγο νωρίτερα διαγραφεί από τους ΑΝ.ΕΛ.

Υστερα από αυτές τις ψηφοφορίες στην ελληνική Βουλή, οι οποίες ανακάτεψαν άρδην ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό, διαλύοντας τη συγκυβέρνηση καθώς και δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, έφτασε η επώδυνη ώρα της ενεργοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, οδηγώντας τη γειτονική χώρα στις συνταγματικές αλλαγές και στη μετονομασία της σε «Βόρεια Μακεδονία». Η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση έγινε με φόντο τον αγώνα επιβίωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝ.ΕΛ., που τελικά διαλύθηκε μετά τη διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τον Πάνο Καμμένο. Προτού τραβήξει τη σκανδάλη, ο επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ. επιτέθηκε στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας το σχέδιό της για «φίμωση» του κόμματός του.

Ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά μετά το «διαζύγιο», πήρε τον λόγο για να απαντήσει σε όλες τις επιθέσεις του Πάνου Καμμένου. Τον κατηγόρησε για πολιτικό σχεδιασμό να ανατραπεί η κυβέρνηση μπροστά σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι αποφάσισε να προχωρήσει μπροστά για να λύσει ένα θέμα προς όφελος της πατρίδας.

«Θα με ευγνωμονείτε που είδα τον σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση. Και που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της Ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς» είπε στον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ., για να λάβει το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Νωρίτερα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είπε ότι δέχεται πόλεμο για τη συνεπή στάση του, αλλά δεν είπε κουβέντα για το αν θα παραιτηθεί ή όχι.

Οσο για τον μαινόμενο Κώστα Ζουράρι, τερμάτισε την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποκαλώντας τον «μαξυλάκα» (σ.σ.: άτομο που επαναλαμβάνεται), αρχοκεντρικό πρόεδρο» και προανήγγειλε πως θα τον σύρει στα δικαστήρια λέγοντας πως «ούτε στο υποπόδιο των ποδών του μπορεί να συγκριθεί».

«Πολύ σύντομα θα μας κρίνει ο λαός και η Ιστορία»

«Φουλ επίθεση» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μάλιστα εφ’ όλης της ύλης, εξαπέλυσε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του να αναδίνει έντονο προεκλογικό άρωμα. Αν και αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί τριπλών εκλογών την άνοιξη, έκλεισε εντούτοις την ομιλία του αναφέροντας ότι «πολύ σύντομα θα μας κρίνει ο λαός και η Ιστορία».

Αναφορικά με το Σκοπιανό, και απαντώντας στις αναφορές του αρχηγού της Ν.Δ. ότι δεν θα «καλοσωρίσει τον Ζάεφ ως Μακεδόνα πρωθυπουργό», υποστήριξε ότι ο ίδιος θα τον αποκαλεί όπως του δίνει το δικαίωμα η συμφωνία. Ως «Σλαβομακεδόνα», «Βορειομακεδόνα», και «πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας», όπως είπε επί λέξει. Οσο για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, υποστήριξε ότι θα ολοκληρωθεί ως το 2030 και ότι ο κ. Μητσοτάκης «πουλά τζάμπα μαγκιά» όταν προειδοποιεί για βέτο, για κάτι που θα γίνει ύστερα από τόσα χρόνια. Πάντως, ισχυρίστηκε ότι το βέτο είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα, αν η γείτων δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Αναφορικά με την επίσκεψη στην Τουρκία κατήγγειλε ότι η Ν.Δ. δεν θέλει η κυβέρνηση «να μιλά με κανέναν». «Είτε είστε εκτός τόπου και χρόνου είτε θέλετε μόνο να υπακούμε στις βουλές των ισχυρότερων κρατών» είπε, σημειώνοντας ότι οι διαρκείς δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν είναι ωφέλιμοι για τη χώρα.

Επειτα έκανε εκτενή αναφορά στην «Εστία» και στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του Μανώλη Κοττάκη, το οποίο ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η βόρεια Ελλάδα Καταλονία, κατηγορώντας τον ότι προέβη σε μια «εθνικά επικίνδυνη» και «ανιστόρητη αναλογία».

Τον κάλεσε δε να απολογηθεί δημόσια, ειδικά στους Βορειοελλαδίτες που, όπως ξεκαθάρισε, ούτε αποσχιστικές τάσεις έχουν αλλά και ούτε διαφορετική γλώσσα και εθνότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα