Χάος στη Μόρια! Εξέγερση με δύο νεκρούς μετανάστες

Χάος στη Μόρια! Εξέγερση με δύο νεκρούς μετανάστες30.09.2019Ρεπορτάζ

Άναψαν οι ίδιοι φωτιές στον καταυλισμό και συγκρούστηκαν άγρια με τις αστυνομικές δυνάμεις. Θύματα, μια μητέρα και το βρέφος της

Το απόλυτο χάος επικράτησε χθες το απόγευμα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας στη Λέσβο, με ευθύνη των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν εκεί, μετά τις φωτιές που έβαλαν εντός και εκτός του καταυλισμού με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί μια μητέρα και το μωρό της.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, όλα ξεκίνησαν περίπου στις 5

το απόγευμα, όταν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο hot spot εξεγέρθηκαν, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιές εντός και εκτός του καταυλισμού ζητώντας να φύγουν από εκεί.

Η φωτιά μέσα στον καταυλισμό ξέσπασε σε ένα κοντέινερ αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε, με αποτέλεσμα να καούν συνολικά εφτά κοντέινερ. 

Στο σημείο έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκαν επίθεση από φιλοξενουμένους στον καταυλισμό και δεν μπόρεσαν να μπουν εγκαίρως στον χώρο. Για ώρα επικράτησαν επεισόδια και ένταση, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ.

Επίσης στον εξωτερικό χώρο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μυτιλήνης Ευστράτιο Κυτέλη, περίπου 400 μέτρα μακριά από τις σκηνές κάηκαν περίπου 10 στρέμματα. Μετά την εκδήλωση της φωτιάς στο εσωτερικό του ΚΥΤ ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων, που πέταξαν δακρυγόνα.

Εκατοντάδες ήταν αυτοί που επιτέθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια στις εγκαταστάσεις διοίκησης του ΚΥΤ. Μάλιστα, κατέστρεψαν οικίσκους και έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια.

Στη συνέχεια δε επιτέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης με στόχο να απελευθερώσουν τους κρατουμένους εκεί παραβατικούς, αλλά αντιμετωπίστηκαν από τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα στο Κέντρο Κράτησης κάνοντας από μέσα χρήση νερού. Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν τον χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό.

Περίπου στις 7.30 το βράδυ άρχισε η αποχώρηση από τον εσωτερικό καταυλισμό του ΚΥΤ εκατοντάδων οικογενειών που αρχικά κινήθηκαν προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα.

Η μητέρα μεταφέρθηκε απανθρακωμένη στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με ιδιωτικό όχημα. Ωστόσο, η πρόσβαση των αστυνομικών στο σημείο για να παραλάβουν το βρέφος ήταν αδύνατη, λόγω της αντίστασης των προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, οι πρόσφυγες ανέσυραν μόνοι τους το άψυχο σώμα μικρού μωρού από τα αποκαΐδια και το περιέφεραν στον χώρο.

Επίσης ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε πέντε τραυματίες, οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές, είχαν ορθοπεδικά τραύματα, και τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο νησί έφτασαν με C-130 δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες θα περιφρουρούσαν το ντέρμπι ΑΕΚ - ΠΑΟΚ, ενώ επίσης μετέβησαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Από την πρώτη στιγμή στο Κέντρο Υποδοχής βρέθηκε και ο δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κυτέλης δηλώνοντας ότι πλέον η κατάσταση στο νησί έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, ενώ οι κάτοικοι ζητούν άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Υποδοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα