Μπρα ντε φερ για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη

Μπρα ντε φερ για τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη19.12.2018Οικονομία

Μεγάλο χάσμα μεταξύ κυβέρνησης-τραπεζών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μπρα ντε φερ κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζών για το θεσμικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, κατά τον χρόνο απόκτησης, 450.000 συνολικής περιουσίας

και οικογενειακό εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες επιμένουν στην πρότασή τους να μειωθεί το όριο ακόμη, γύρω στα 100.000 ευρώ της σημερινής εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Αναλύοντας από το βήμα της Βουλής τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ο κ. Φλαμπουράρης είπε: «Επεξεργαζόμαστε ένα σύστημα που θα προβλέπει γρήγορες διαδικασίες, με προσαρμογή δόσεων στις πραγματικές αξίες και αποτελεσματικό, με συμμετοχή του κράτους, που θα δώσει ανάσα στις τράπεζες από “κόκκινα” δάνεια και θα καθησυχάσει τους δανειολήπτες, αφού θα τηρήσουν τη μειωμένη δόση. Παράλληλα, θα εξασφαλίσει έσοδα στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να παίξει τον πραγματικό του ρόλο, δηλαδή της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας».

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο μοντέλο που θα διαδεχθεί ο νόμος Κατσέλη, ο οποίος πιθανότατα θα παραμείνει ενεργός μέχρι να θεσμοθετηθεί το νέο πλαίσιο. Ενα από τα σχέδια που εξετάζονται είναι το μοντέλο της Κύπρου. Πρόκειται για το λεγόμενο σχέδιο ΕΣΤΙΑ, που προβλέπει «κούρεμα» του δανείου του δανειολήπτη, όταν η αξία του υποθηκευμένου ακινήτου είναι χαμηλότερη από το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου.

Β. Παπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα