Αττική Οδός ως το Ελληνικό, Σαλαμίνα - Πέραμα με... το Ι.Χ.

Αττική Οδός ως το Ελληνικό, Σαλαμίνα - Πέραμα με... το Ι.Χ.27.03.2019Πρόσωπα

Οι δεσμεύσεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για τις υποδομές

Την κατασκευή ενός νέου οδικού άξονα που θα παρακάμπτει την Αττική, συνδέοντας την Υλίκη με την Ελευσίνα, τη σύνδεση των αποκομμένων μεγάλων πόλεων με τους κεντρικούς εθνικούς άξονες, τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και την ενεργειακή διασύνδεση των νησιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για τις υποδομές που παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται, όπως λένε

στη Ν.Δ., για έναν «πλήρη προγραμματικό χάρτη» με έργα εθνικής εμβέλειας σε κάθε τομέα, από τις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές έως τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την ενέργεια, τα κτίρια και τις ψηφιακές υποδομές.

Ενα σχέδιο, όμως, που, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι ακόμη ένα ευχολόγιο, αλλά ένα σχέδιο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο». Οι σχετικές επενδύσεις, σύμφωνα με την Πειραιώς, έχουν ήδη κοστολογηθεί σε 10-12 δισ. ευρώ έως το 2023, γεγονός που προσδοκά να αποφέρει έως 2% πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως και να δημιουργήσει 240.000 νέες θέσεις εργασίας εντός της επόμενης τετραετίας. Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε, εξάλλου, τη σύσταση ειδικής επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό, που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων, ενώ έμφαση η Ν.Δ. δίνει στην επέκταση σε όλη τη χώρα του φυσικού αερίου και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των απορριμμάτων.

Τα έργα

Ο συγκεκριμένος προγραμματικός χάρτης της Ν.Δ., ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνει την επέκταση της Αττικής Οδού προς λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Ελληνικό, την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του κεντρικού οδικού δικτύου. Οσον αφορά τις σιδηροδρομικές υποδομές, ανακοινώθηκαν η αναβάθμιση και η συντήρηση του σιδηροδρομικού και του προαστιακού δικτύου με στόχο το ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη να διαρκεί τρεις ώρες, η σύνδεση του Ρίου με το νέο λιμάνι της Πάτρας, η νέα χάραξη της γραμμής Θεσσαλονίκη - Καβάλα και ο εκσυγχρονισμός της υφισταμένης έως την Αλεξανδρούπολη.

Σχετικά με το μετρό, θα ολοκληρωθεί το έργο στη Θεσσαλονίκη και θα κατασκευαστεί η γραμμή 4 στην Αθήνα (άλσος Βεΐκου - Γουδή) με επέκταση από το άλσος Βεΐκου στον Περισσό και από το Γουδή στην Κατεχάκη. Προαναγγέλθηκε, εξάλλου, η προώθηση συστημάτων ανάκτησης ενέργειας από τα απορρίμματα, πάντοτε παράλληλα με την ανακύκλωση.

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε η Ρένα Δούρου τις εξαγγελίες του προέδρου της Ν.Δ. για τον παρακαμπτήριο άξονα Ελευσίνα - Υλίκη, αναφέροντας ότι το έργο υλοποιείται ήδη από την Περιφέρεια Αττικής.
«Είναι μάλλον σαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο επίσης εξήγγειλε ότι θα υλοποιήσει άμα την ανάληψη των καθηκόντων του...» πρόσθεσε η περιφερειάρχης Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα