Αποκλεισμένοι από τον χιονιά και τα μπλακάουτ

Αποκλεισμένοι από τον χιονιά και τα μπλακάουτ08.01.2020Ρεπορτάζ

Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία (που υποχωρεί) σε Κρήτη, ανατ. Αιγαίο, Εύβοια, δυτική Αττική

Υποχώρησε σταδιακά από χθες η κακοκαιρία «Ηφαιστίων», η οποία ωστόσο άφησε πίσω της πλείστα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Στην Κρήτη, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των έντονων καιρικών φαινομένων, και

συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προβλήματα δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο, στο οποίο σημειώθηκαν πτώσεις βράχων. Στο οροπέδιο Λασιθίου το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου πλημμύρισε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και του χιονόνερου, αλλά και της μεγάλης ποσότητας νερού που δημιουργήθηκε όταν έλιωσαν τα χιόνια που είχαν πέσει. Με απόφαση του δημάρχου Γ. Στεφανάκη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία από σήμερα έως την Παρασκευή στην περιοχή λόγω προβλημάτων που έχουν καταγραφεί σε σχολικές υποδομές, αλλά και λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. 

Στον νομό Ρεθύμνου η κακοκαιρία έχει δημιουργήσει προβλήματα, τα οποία όμως δεν δυσκόλεψαν την καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο σήμερα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι παιδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Μυλοποτάμου, με απόφαση του δημάρχου Δημήτρη Κόκκινου, θα παραμείνουν κλειστά λόγω του ψύχους. Τέλος, ο «Ηφαιστίων» οδήγησε την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης να μεταβάλει το πρόγραμμα της εξεταστικής χθες και σήμερα εξαιτίας «της δυσκολίας, έως αδυναμίας, των φοιτητών να μετακινηθούν λόγω καιρού», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Στη δυτική Λέσβο οι τεράστιες ζημιές των τελευταίων ημερών (καταστροφές σε δρόμους, πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις, ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης) οδήγησαν τον δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο να υποβάλει αίτημα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την κήρυξη δύο δημοτικών ενοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, στη Χίο από τα μεσάνυχτα των Θεοφανίων έως χθες η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε 33 συμβάντα, με σοβαρότερο τον απεγκλωβισμό τριών ατόμων από τα σπίτια τους το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην περιοχή Ροδώνα Βολισσού λόγω της υπερχείλισης του χειμάρρου Μαλαγκιώτη.

Στην Εύβοια, στο χωριό Σέττα του Δήμου Ερέτριας, οι 28 κάτοικοι έμειναν χωρίς ρεύμα όλο το βράδυ των Θεοφανίων. Ακόμα μία δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι στα Βίλια τη Δευτέρα λόγω της συνεχούς χιονόπτωσης, ωστόσο τα προβλήματα σταδιακά αποκαταστάθηκαν. Πάντως, έπειτα από απόφαση του δήμου, τα σχολεία στις περιοχές Βιλίων και Ερυθρών θα παραμείνουν κλειστά έως την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σήμερα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Βροχές ή χιονόνερο και λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά - ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Κρήτης. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην Αττική αναμένονται λίγες βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 0 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οργή κατά της ΔΕΗ για το χάος

Οργισμένοι δηλώνουν οι πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς το αδιάκοπο σφυροκόπημα του «Ηφαιστίωνα» έχει ως συνέπεια τις συνεχείς διακοπές ρεύματος, με τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ να προσπαθούν μάταια να δικαιολογηθούν με αστεία επιχειρήματα που δεν συνάδουν με μια σύγχρονη χώρα.

Με τη σφοδρή χιονόπτωση να πλήττει όλη τη χώρα και με τις θερμοκρασίες να είναι ιδιαίτερα χαμηλές, αλλά χωρίς κάτι υπερβολικό, η ΔΕΗ φάνηκε ακόμα μία φορά κατώτερη των περιστάσεων, αφού οι διακοπές ρεύματος ήταν συνεχείς σε πολλές περιοχές της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, σε επαρχιακές πόλεις και στα νησιά. Τα απαράδεκτα φαινόμενα εκθέτουν τόσο τους αρμοδίους όσο και την κυβέρνηση, καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν στους πολίτες τα στοιχειώδη εν μέσω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ αρκέστηκε σε ευτελείς δικαιολογίες περί σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων και κάνει λόγο για ελλιπείς αναβαθμίσεις του δικτύου, που το καθιστούν αυτόματα λιγότερο αποδοτικό. Δήλωσε επίσης ότι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες αποκατάστασης, αγνοώντας όμως τον συνολικό αριθμό των νοικοκυριών που παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Αρκετές είναι οι περιοχές της Αττικής που αντιμετωπίζουν ακόμη προβλήματα με το δίκτυο, όπως ο Ασπρόπυργος και η Παλλήνη, ενώ μεγάλο τμήμα των Αντικυθήρων βρίσκεται επίσης στο σκοτάδι. Ολόκληρα χωριά στη Θήβα και αρκετές περιοχές της Κρήτης είναι μερικές ακόμα περιοχές με προβλήματα ηλεκτροδότησης. Τέλος, σοβαρές βλάβες έχουν προκύψει στην Κύθνο, στη Λέσβο και σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων.

Φτηνές δικαιολογίες και από Χατζηδάκη

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχείρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Απέδωσε στο πεπαλαιωμένο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στη χρόνια έλλειψη επενδύσεων συντήρησης, όπως και στον καιρό τα σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρατηρήθηκαν ακόμα και σε περιοχές της Αθήνας.

Μιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως «στην Ελλάδα το 90% του δικτύου είναι εναέριο και, ως εκ τούτου, αυτός είναι ένας παράγοντας επιβάρυνσης».

Επιπλέον, «είναι προφανές ότι, όταν δεν επενδύεις επί χρόνια και αφήνεις μια επιχείρηση να απαξιώνεται, τελικά έχεις και τέτοιου είδους προβλήματα». Κατά τον υπουργό ΠΕΝ, «ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε μια υπεράνθρωπη προσπάθεια, είχε και έχει κινητοποιήσει 230 συνεργεία και 30 συνεργαζόμενες εταιρίες, με συνολικό αριθμό τεχνικού προσωπικού που έφτανε τα 1.000 άτομα, προκειμένου να επιτευχθεί η επαναηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Από τα μεσάνυχτα των Φώτων μέχρι χθες το βράδυ τα συνεργεία είχαν να αντιμετωπίσουν περίπου 50 βλάβες μέσης τάσης, δηλαδή μείζονος κλίμακας βλάβες, και έναν αριθμό πολύ μεγάλο βλαβών χαμηλής τάσης. Στη χαμηλή τάση ήταν περί τις 3.000 και πλέον βλάβες σε όλη τη χώρα».

Ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «θα έπρεπε να γίνονται επενδύσεις ετησίως στον ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 200.000.000 ευρώ, ενώ όλα τα τελευταία χρόνια γίνονταν γύρω στα 130.000.000 ευρώ, το πολύ 150.000.000 ευρώ. Αρα υπάρχουν χαμηλές επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό, λοιπόν, κάπου αντανακλάται, και αντανακλάται σε αυτές τις περιπτώσεις. Οταν δεν κάνεις επενδύσεις, στο τέλος το βρίσκεις μπροστά σου».

Keywords
Τυχαία Θέματα