«Ανοιξαν» τα μηχανογραφικά

«Ανοιξαν» τα μηχανογραφικά23.05.2018Παιδεία

Είναι στη διάθεση των υποψηφίων για μελέτη, αλλά θα συμπληρωθούν μετά τις Πανελλαδικές, που αρχίζουν 8 Ιουνίου

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και το υπουργείο Παιδείας

έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα μηχανογραφικά δελτία.

Οι πανελλαδικές για τους υποψηφίους του Γενικού Λυκείου θα αρχίσουν στις 8 Ιουνίου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου με τη Βιολογία, ενώ για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το διάστημα 7-18 Ιουνίου.
Τα μηχανογραφικά βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, στον σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. Οι ημερομηνίες για τη συμπλήρωση και την υποβολή τους θα ανακοινωθούν μετά τις πανελλαδικές, αλλά έως τότε οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν το σύστημα συμπλήρωσης και να ερευνήσουν τις προσφερόμενες επιλογές.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς το μηχανογραφικό έχει διαφορετικές μορφές, ανάλογα με την ομάδα των υποψηφίων. Το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕ.Λ. 2018 για τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ διαφέρει σημαντικά από το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕ.Λ. 2018 για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, όπως και από το μηχανογραφικό για τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017 ή του 2016 με το νέο σύστημα.

Τέλος, υπάρχει και το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ. (Ομάδας Β) 2018, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση για τους υποψηφίους που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 με το παλαιό σύστημα.

Τέσσερα μαθήματα

Φέτος οι πανελλαδικές στο εξεταστικό σκέλος τους αλλά και το μηχανογραφικό δελτίο έχουν διαφορές σε σχέση με το 2017. Οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν σε τέσσερα μαθήματα για την εισαγωγή τους στα ανώτατα ιδρύματα, ενώ τα επιστημονικά πεδία είναι μειωμένα κατά ένα.

Οι προσφερόμενες θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ φέτος είναι 74.692, περισσότερες κατά 3.966 σε σχέση με το 2017. Στα πανεπιστήμια, εκτός του νεοσύστατου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο συνολικός αριθμός εισακτέων είναι 46.663 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 43.758 άτομα. Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, εκτός των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά που δεν υπάρχουν πλέον, ο συνολικός αριθμός εισακτέων φέτος είναι 23.396 άτομα, ενώ πέρυσι στα αντίστοιχα τμήματα ήταν 22.411 άτομα. Ειδικότερα το μηχανογραφικό, εκτός από τις προσθαφαιρέσεις σχολών λόγω της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έχει και άλλες τροποποιήσεις, καθώς καταργήθηκε το πεδίο των επιστημών της εκπαίδευσης και τα επιστημονικά πεδία μειώνονται σε τέσσερα.

• Το 1ο Επιστημονικό Πεδίο αφορά τις ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες,
• το 2ο Επιστημονικό Πεδίο τις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες,
• το 3ο Επιστημονικό Πεδίο τις επιστήμες υγείας και ζωής, και
• το 4ο Επιστημονικό Πεδίο τις επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής.
Σημειώνεται ότι πλέον τα παιδαγωγικά τμήματα είναι προσβάσιμα σε όλους τους υποψηφίους και από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία.

Οι 461 σχολές

Από τις 461 σχολές και τμήματα πανεπιστημίων, ΤΕΙ, Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Στρατιωτικών Σχολών, των Σχολών της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας μοιράζονται 135 τμήματα και Σχολές στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, 247 στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, 133 στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο και 172 στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα