Αγρότες: Επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης πετρελαίου

Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη, καλύπτοντας, όπως τόνισε, το σύνολο του έτους 2023.

Συγκεκριμένα, το Δημόσιο θα επιστρέψει για όλο το τρέχον έτος τον ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων,

που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία από 340.000 παραγωγούς στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια παρέμβαση ύψους 76.000.000 ευρώ, με ορίζοντα καταβολής της χρημάτων -εκτός απροόπτου- μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.

Στόχος είναι να καλυφθούν οι παραγωγοί που θα βρίσκονται στα χωράφια τους για τις εαρινές σπορές και εργασίες, και συγκεκριμένα για την αγορά σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, αλλά και πετρελαίου κίνησης για τα τρακτέρ τους, καθώς εκείνη την περίοδο είναι αυξημένες οι ανάγκες για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Μάλιστα, τρέχουν και οι διαδικασίες ώστε να καλυφτούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις των αγροτών.

Εξάλλου, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με κυβερνητικό κλιμάκιο, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Α. Πετραλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετική ήταν η ανταπόκριση στο αίτημα για αποζημιώσεις για την απώλεια της παραγωγής σε ροδάκινα, νεκταρίνια, κάστανα, αχλάδια και αρνητική σε αντίστοιχο αίτημα για το βαμβάκι. Σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, οι υπουργοί είπαν ότι, σε περίπτωση που αυτές αυξηθούν εκ νέου, θα υπάρξει επιδότηση ώστε να μην υπερβαίνουν τα 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγρότες, Επιστρέφεται, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης,agrotes, epistrefetai, eidikos foros katanalosis