Αυστραλία: Με κρητικές φορεσιές το αντίο στον Στυλιανό

Αυστραλία: Με κρητικές φορεσιές το αντίο στον Στυλιανό01.04.2019Πρόσωπα

Με ελληνικές σημαίες, κρητικές φορεσιές και σε κλίμα θλίψης και κατάνυξης η ορθόδοξη κοινότητα αποχαιρέτησε τον Αρχιεπίσκοπο

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Στη γη της Αυστραλίας, όπου ποίμαινε με σιδηρά πυγμή για περισσότερα από 40 χρόνια, αναπαύεται πλέον ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός. Με ελληνικές σημαίες, κρητικές παραδοσιακές φορεσιές και σε κλίμα θλίψης η ορθόδοξη κοινότητα αποχαιρέτησε το Σάββατο τον μακαριστό ποιμενάρχη της και μαζί του μια εποχή.

Με την ταφή του κυρού

Στυλιανού κλείνει μια περίοδος 40 ετών και παράλληλα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Μετά το Πάσχα αναμένεται να οριστεί ο νέος ποιμενάρχης για την Αυστραλία και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά εν όψει των αλλαγών που θα φέρει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη δομή της Αρχιεπισκοπής.
Τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό προέπεμψαν στην αιωνιότητα ο κλήρος και ο λαός της Αυστραλίας. Στην εξόδιο ακολουθία προέστη ο μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων, ενώ παρέστησαν οι βοηθοί επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας καθώς και εκπρόσωποι άλλων Εκκλησιών και της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Τη σορό στο κοιμητήριο του Rookwood συνόδευσε άγημα Κρητών, αποδίδοντας τον ύστατο χαιρετισμό στον καταγόμενο από τη Μεγαλόνησο ιεράρχη.

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας είναι για το Οικουμενικό Πατριαρχείο νευραλγική και δυναμικά αναπτυσσόμενη. Το πολυπληθέστατο ποίμνιό της ανέρχεται περίπου σε 1.000.000 πιστούς, που δεν ανήκουν μόνο στο γένος των Ελλήνων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού. Η χώρα έχει έκταση μεγαλύτερη από την Ευρώπη, παρ' όλα αυτά έως τώρα διοικούνταν μόνο υπό τη σιδηρά επίβλεψη του μακαριστού Στυλιανού και τεσσάρων βοηθών επισκόπων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μελετά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της διάσπασης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας σε μικρότερες επαρχίες. Θα εκλεγεί νέος Αρχιεπίσκοπος ή θα δημιουργηθούν περισσότερες μητροπόλεις; Μήπως προκριθεί μια τολμηρή λύση, όπως αυτή της Εκκλησίας της Κρήτης, που διοικείται από επαρχιακή Σύνοδο; Ο,τι από τα παραπάνω κι αν συμβεί, το σίγουρο είναι ότι ο νέος ποιμενάρχης θα έχει δύσκολο έργο μπροστά του, καθώς θα πρέπει, εκτός από το να ωθήσει την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, στο μέλλον να δώσει οριστική λύση και στο εσωτερικό σχίσμα που συνεχίζει να υφίσταται, κυρίως στην Αδελαΐδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα