Eurogroup: Αποκλείει το κούρεμα ο Ρέγκλινγκ, σενάρια για μεικτή λύση

Eurogroup: Αποκλείει το κούρεμα ο Ρέγκλινγκ, σενάρια για μεικτή λύση21.06.2018Πρόσωπα

Το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα αποφασίσει τα κατάλληλα μέτρα ελάφρυνσής του...

...από αυτά που είχε διευκρινίσει πριν από δύο χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Luxembourg Times». Στην ερώτηση

τι είδους ελάφρυνση χρέους είναι πιθανή για την Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε: «Σίγουρα όχι “κούρεμα”, αλλά πιθανόν κάποια μέτρα για να υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

Ενα σενάριο προβλέπει την «ελάφρυνση» του χρέους κατά περίπου 50 δισ. ευρώ και έναν μηχανισμό «ενισχυμένης εποπτείας» για τα επόμενα πέντε χρόνια με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Τα περίπου 50 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από το τελικό πακέτο που θα συμφωνηθεί αύριο και το oποίο θα περιλαμβάνει την επιπλέον επιμήκυνση μέρους του δανείου του EFSF κατά επτάμισι έτη μεσοσταθμικά, την προεξόφληση μέρους των ακριβών δανείων (δάνειο του ΔΝΤ, ομόλογα υψηλού επιτοκίου που κατέχουν κεντρικές τράπεζες και μέρος των διακρατικών δανείων) και επιστροφές κερδών από τα ANFAs - SMPs.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα συνοδεύονται από τη χρήση του μεγαλύτερου μέρους του υπολοίπου του τρίτου δανείου (86 δισ. ευρώ), αφού προηγουμένως εκταμιευτεί και αποδοθεί η τελευταία δόση του δανείου ύψους 10,4 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Keywords
Τυχαία Θέματα