«Βρέθηκε» η χρηματοδότηση για τα F-16 – «Κλείνει» η συμφωνία;

Η νεοψυχροπολεμική κατάσταση που εξελίσσεται στην Ευρώπη και ο συνεχιζόμενος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας της Ουάσιγκτον φαίνεται ότι γίνονται το τυπικό εφαλτήριο για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού F-16V της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με το ptisidiastima.com η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά σε χρηματοδότηση του «προτεινόμενου προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16» μέσω μιας σειράς ειδικών προβλέψεων για την εξασφάλιση κονδυλίων.

Συγκεκριμένα να εξηγήσουμε ότι το αρκτικόλεξο OCO/GWOT αναφέρεται σε «Overseas Contingency Operations Funding/Global War on Terrorism»

και αφορά μια ειδική νομοθετική πρόβλεψη του 2011 που επιτρέπει την χρηματοδότηση «εκτάκτων αναγκών», πέραν των προβλέψεων που υφίστανται στον τακτικό αμερικανικό προϋπολογισμό. Το αρκτικόλεξο BBEDCA, αν και δεν έχει μεγάλη σημασία για το θέμα μας, αναφέρεται στο «Balanced Budget and Emergency Deficit Control Act (of 1985)», δηλαδή την νομοθεσία για την ανάγκη ελέγχου του αμερικανικού ελλείμματος μέσω ισοσκελισμένων τακτικών προϋπολογισμών. Στην πράξη η πρόβλεψη OCO/GWOT ξεπερνά τους περιορισμούς του BBEDCA.

Πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η περίπτωση του κονδυλίου «Countering Russian Influence Fund», δηλαδή της πρόβλεψης «χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής» που εξασφαλίζει και το ποσό στη συγκεκριμένη περίπτωση με το σκεπτικό της «παροχής βοήθειας σε χώρας της Ευρώπης και της Ευρασίας για να αυξήσουν τις ικανότητες των ενόπλων τους δυνάμεων, περιλαμβανομένων και συστημάτων των εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα».

Με όλα τα παραπάνω καλείται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας να υποβάλλουν αναφορά εντός 30 ημερών στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου με λεπτομερείς προτάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού F-16 σε σχέση με τα προβλεπόμενα από την ρύθμιση κονδύλια.

Εάν όλα τα παραπάνω είναι ακριβή τότε το πρόγραμμα των F-16V μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσα στις επόμενες 6-8 εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενδιαφέρεται το Βέλγιο να αγοράσει ελληνικά F-16;

«Βόμβα» Καμμένου: «Σταματώ κάθε διαδικασία για τα F-16»

The post «Βρέθηκε» η χρηματοδότηση για τα F-16 – «Κλείνει» η συμφωνία; appeared first on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα