Παραλλαγή Όμικρον: Η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους – Πού εντοπίζονται τα κρούσματα

Με το βλέμμα θολωμένο, απογοητευμένη και ταυτόχρονα ανακουφισμένη, η Βαλερί Λεντίκ φεύγει από το αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ έχοντας στην τσέπη της έναν πολύτιμο θησαυρό: επιτέλους, ένα εισιτήριο για να επιστρέψει αεροπορικώς στο Βέλγιο, μέσω της Αντίς Αμπέμπα, σε τρεις ημέρες από σήμερα.

Οι ταξιδιώτες στη Νότια Αφρική, πιεζόμενοι να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν έναν τρόπο για να παρακάμψουν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν αφού εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Όμικρον

του νέου κορωνοϊού.

Η 30χρονη Βελγίδα, μαζί με τον φίλο της τον Σάντερ Φερστρέλεν, αφηγήθηκε τις αγχωτικές 24 ώρες που έζησε στο Γιοχάνεσμπουργκ. «Λες και ήμασταν εγκληματίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η αρχική πτήση της επιστροφής τους στην Αμβέρσα θα έκανε μια στάση στη Ζυρίχη. Όμως η Ελβετία έκλεισε τα σύνορά της για όλους τους αλλοδαπούς που θα φτάσουν στη χώρα από τη Νότια Αφρική, ακόμη και για αυτούς που απλώς θα περνούσαν τράνζιτ από τα αεροδρόμια.

Τα νέα εισιτήρια κόστισαν στο ζευγάρι 2.000 ευρώ συνολικά.

Στην καφετέρια του αεροδρομίου πολλοί άλλοι προσπαθούν μανιωδώς να επικοινωνήσουν με τις προξενικές αρχές της χώρας τους ή με ταξιδιωτικά πρακτορεία. Οι «ναυαγοί» ανταλλάσσουν πληροφορίες και τηλέφωνα. Κάποιοι θα περάσουν τράνζιτ από άλλες αφρικανικές χώρες, όπως από την Αιθιοπία ή τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες ακόμη δεν έχουν επιβάλει περιορισμούς στις πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Θα πρέπει όμως προηγουμένως να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο για την Covid-19.

Πολλοί Ευρωπαίοι περίμεναν στην ουρά το απόγευμα για να κλείσουν θέση σε μια πτήση για την Αντίς Αμπέμπα. «Στην αρχή προσπαθήσαμε να αλλάξουμε ημερομηνία στο εισιτήριο, όμως δεν ήταν εφικτό», είπε η Βερολινέζα φοιτήτρια Λάουρα Χέρντε, η οποία σχεδίαζε να κάνει πεζοπορία με φίλους στη Νότια Αφρική όταν έμαθε ότι κλείνουν τα σύνορα. «Αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε άλλα εισιτήρια. Στην πρώτη πτήση που βρήκαμε», εξήγησε.

Μια ομάδα Γερμανών γεωλόγων περιμένει υπομονετικά έξω από το σημείο όπου γίνονται οι έλεγχοι για την Covid-19. Είναι η δεύτερη φορά που θα υποβληθούν σε εξέταση μέσα σε δύο ημέρες. Το κέντρο διαγνωστικών εξετάσεων δεν ήταν όμως προετοιμασμένο να δεχτεί τόσους πολλούς ανθρώπους, δεν διαθέτει αρκετό εκτυπωτικό μελάνι, ούτε μέσα μεταφόρτωσης δεδομένων. «Δεν μπορούν ούτε να μας τυπώσουν τα αποτελέσματα, ούτε να τα στείλουν με email» είπε, απεγνωσμένος πλέον, ο Ρόμπερτ Γκίμπελ, 36 ετών. «Τώρα μας χρειάζεται ένας έλεγχος PCR των τελευταίων 24 ωρών» ενώ μέχρι και πριν από λίγες ημέρες αρκούσε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού για να ταξιδέψουν, εξήγησε.

Οι συνάδελφοί του, με τα κινητά τηλέφωνα ανά χείρας, αναζητούν συνεχώς πληροφορίες στους ενημερωτικούς ιστότοπους της γερμανικής κυβέρνησης, για να μάθουν οποιαδήποτε καινούρια εξέλιξη. Θα χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο ή θα πάνε στο σπίτι τους αφού επιστρέψουν; Ορισμένοι διάβασαν ότι κατά την άφιξή τους μπορεί να τους συγκεντρώσουν στην πίστα του αεροδρομίου και να τους εξετάσουν ξανά.

«Είναι τρελό. Αυτό που καταλαβαίνουμε προς το παρόν είναι ότι εξαρτάται σε ποια πόλη (της Γερμανίας) θα προσγειωθείς. Όμως, τουλάχιστον, θα επιστρέψουμε στο σπίτι μας», σχολίασε ο Όλε Σρέντερ, 32 ετών.

Σε μια άλλη ουρά, μια 26χρονη Νοτιοαφρικανή, η Νίκα Κρούγκερ, προσπαθεί από τα ξημερώματα, με κάθε μέσο, να επιστρέψει στον σύντροφό της στο Ντουμπάι. Όμως όλες οι πτήσεις είναι γεμάτες. «Είναι το απόλυτο χάος», είπε η νεαρή γυναίκα, συγκρατώντας τους λυγμούς της. «Την Ethiopian Air, την Kenya Air, τη Mauritius Air, τις δοκίμασα όλες…».

Τσεχία: Ένα κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκε στο νοσοκομείο του Λίμπερετς

Το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε απόψε από την τηλεόραση ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το στέλεχος επιβεβαιώθηκε» είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου, ο Βάτσλα Ρίτσαρ, μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση.

«Το αποτέλεσμα (των εξετάσεων) είναι αρκετά ακριβές», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η παραλλαγή επιβεβαιώθηκε «κατά 90%».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις είχε δηλώσεις ότι η γυναίκα αυτή, που είναι εμβολιασμένη και εμφάνιζε ελαφρά συμπτώματα, είχε επισκεφθεί τη Ναμίμπια και επέστρεψε στην Τσεχία μέσω Νότιας Αφρικής και Ντουμπάι.

Η Τσεχία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα και η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επιβάλει και πάλι μέτρα, όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και των νάιτκλαμπ, καθώς και όλων των χριστουγεννιάτικων αγορών.

Γερμανία: Δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία

Δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον εντοπίστηκαν στη Βαυαρία ενώ άλλο ένα ύποπτο κρούσμα εξετάζεται στη δυτική Γερμανία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Οι δύο άνθρωποι που φέρουν την παραλλαγή έφτασαν στις 24 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο του Μονάχου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Βαυαρίας, χωρίς να διευκρινίσει ρητά αν προέρχονταν από τη Νότια Αφρική. Και οι δύο προσήλθαν για έλεγχο αφού πληροφορήθηκαν ότι κυκλοφορεί η νέα αυτή παραλλαγή που προκαλεί ανησυχίες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τις αρχές της Βαυαρίας, όποιος βρισκόταν στη Νότια Αφρική κατά τις τελευταίες 14 ημέρες, θα πρέπει να περιορίσει τις επαφές του, να υποβληθεί σε τεστ PCR και να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες υγείας. «Η Βαυαρία ανταποκρίθηκε εγκαίρως στη νέα παραλλαγή. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η εξάπλωσή της», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Από τους επιβάτες που έφτασαν την Παρασκευή από το Κέιπ Τάουν, 50 έχουν μπει σε καραντίνα στη Βαυαρία. Δύο αλλοδαποί βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό και εξετάζεται αν φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.

Νωρίτερα, αξιωματούχοι από την Έσση, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, είπαν ότι εντοπίστηκε ένα ύποπτο κρούσμα της Όμικρον, ένας επιβάτης που έφτασε από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο άνθρωπος αυτός έφτασε την Κυριακή στη Γερμανία και ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Οι αρχές αναμένουν ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση του γονιδιώματος.

Όλοι οι ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια υποβάλλονται σε τεστ κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα θετικό κρούσμα.

Βρετανία: Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα

ύο κρούσματα που συνδέονται μεταξύ τους της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκαν στη Βρετανία και αφορούν ταξίδια στη νότια Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ.

“Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγχαμ”, είπε ο υπουργός.

Τα δύο αυτά πρόσωπα και όλα τα μέλη των νοικοκυριών τους υποβάλλονται εκ νέου σε διαγνωστικά τεστ και έχουν κληθεί να απομονωθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και η ιχνηλάτηση των επαφών τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Αγγλία θα προσθέσει ακόμη το Μαλάουι, την Μοζαμβίκη, την Ζάμπια και την Ανγκόλα στην ταξιδιωτική “κόκκινη λίστα” της από τις 0400 GMT της Κυριακής.

Η λίστα ήδη περιλαμβάνει την Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, την Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και την Ζιμπάμπουε.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς και ο αρχίατρος Κρις Γουίτι θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου για “να ανακοινώσουν περαιτέρω μέτρα”, κατέληξε ο Τζάβιντ.

Ολλανδία: Η παραλλαγή Όμικρον «πιθανότατα» ευθύνεται για ορισμένα από τα 61 κρούσματα που εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τη Ν. Αφρική

Ορισμένα από τα 61 κρούσματα της Covid-19 που εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβατών που έφτασαν αεροπορικώς στην Ολλανδία από τη Νότια Αφρική αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να φέρουν την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

«Σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Κέντρο Υγείας (RIVM).

Ένας εκπρόσωπος του Κέντρου είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλες αναλύσεις.

Ιταλία: Επιβεβαιώθηκε ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στη Νάπολη έχει προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον

Ο πρώτος Ιταλός πολίτης ο οποίος βρέθηκε θετικός στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, είναι ένας μάνατζερ ο οποίος τις περασμένες ημέρες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου, προερχόμενος από την Μοζαμβίκη.

Έχει κάνει δυο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 και, έως ώρα, τα συμπτώματά του είναι ελαφρά.

Αναλυτικά, ο μάνατζερ, με καταγωγή από την Κάτω Ιταλία, επέστρεψε πριν δέκα ημέρες από την Αφρική και μετά την άφιξή του στο Μιλάνο, πήγε στην πόλη Καζέρτα, έξω από την Νάπολη, όπου ζει με την πενταμελή οικογένειά του.

Ο ασθενής προέκυψε θετικός όταν επέστρεψε στο Μιλάνο και υποβλήθηκε σε διαγνωστικό έλεγχο, για να επιβιβασθεί σε νέα πτήση με προορισμό την Αφρική.

Ο πέριφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Νάπολης, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, μετά και την τελευταία αυτή εξέλιξη, κάλεσε με έμφαση όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν και να φορούν την προστατευτική μάσκα, και προανήγγειλε αυστηρούς ελέγχους από την αστυνομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παραλλαγή Όμικρον: Η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους – Πού εντοπίζονται τα κρούσματα on BLUE SKY.

Keywords
χωρα, der spiegel, blue sky, νέα, εισιτήρια, email, air, ρητά, τεστ, spiegel, gmt, blue, sky, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, ξανα, αποτελεσματα, ημερομήνια, ρητά, χωρες, αστυνομια, αφρικη, βελγιο, γερμανια, γυναικα, δημοκρατια, ζιμπαμπουε, ζυριχη, ηνωμενο βασιλειο, ιταλια, κινητα, κινητα τηλεφωνα, μιλανο, ντουμπαι, ολλανδια, πτησεις, τεστ, τηλεοραση, ωρα, gmt, αεροδρομιο, αιθιοπια, αμβερσα, ανθρωπος, απε, άφιξη, βαυαρια, βλεμμα, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινονται, δευτερα, διαστημα, δηλωσεις, δυτικη, ευρω, ειπαν, ειπε, εισιτήρια, ελβετια, εβδομαδα, εξετασεις, εξελιξη, ετων, ζαμπια, υπηρεσια, υπηρεσιες, θετικο, κειπ ταουν, κυβερνηση, κονγκο, λαουρα, μοζαμβικη, ναμιμπια, ναπολη, νοτια αφρικη, ξενοδοχειο, ξημερωματα, ομαδα, παντα, οικογενεια, πεζοπορια, πεμπτη, περιφερειακο, πτηση, ρεκορ, σπιτι, σρεντερ, ταξιδια, υπουργειο υγειας, τσεχια, συμπτωματα, φοιτητρια, φορα, ωρες, air, blue, blue sky, sky, der spiegel, εμφαση, υπουργειο, κυριακη, νοσοκομειο, ουρα, πληροφοριες, spiegel, τρελο, υγειας, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
Παραλλαγή Όμικρον, – Πού,parallagi omikron, – pou