Ν.Μηταράκης: «Παγώνουν» για μια εβδομάδα οι επιτάξεις εκτάσεων (Βίντεο)

Δεν προχωράμε με τα έργα. «Παγώνω» τις επιτάξεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος, προανήγγειλε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6». Σε διάλογο με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, κάλεσε κάτοικους και φορείς να συνεργαστούν για να ξεκινήσει ο διάλογος. «Δώστε μας εναλλακτικές», είπε χαρακτηριστικά.

«Προέχει η ασφάλεια των νησιών, γι’ αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων», δήλωσε

ο υπουργός.

«Ευχαρίστως να πάμε τις δομές όπου μας υποδείξει η τοπική κοινωνία. Μέχρι να συζητήσουμε δεν προχωράω τα έργα», είπε.

«Οι ανοιχτές δομές στη Μορια, στη ΒΙΑΛ, στο Καρά Τεπέ και στο Βαθύ θα κλείσουν, όπως και τα διαμερίσματα μέσα στις πόλεις, μόλις ανοίξουν τα καινούργια κέντρα», σημείωσε. Οπως είπε τα νέα κέντρα θα λειτουργήσουν μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη των έργων και στόχος να διευθετηθούν άμεσα τα όποια θέματα ώστε να έχουν ανοίξει μέχρι το καλοκαίρι.

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και η αντιπαράθεση. «Δεν επιλέξαμε εμείς οι ροές να πηγαίνουν στη Μυτιλήνη, όμως πηγαίνουν και πρέπει να υπάρχει ένα κέντρο» είπε και πρόσθεσε πως στόχος είναι η μέση παραμονή να μην ξεπερνά τους έξι μήνες. «Τα νέα κέντρα είναι κλειστά και περιφραγμένα. Θα είναι κλειστά για όλους 16 ώρες την ημέρα. Δεν θα υπάρχουν νέοι αφιχθέντες, ούτε παραβατικοί που δημιουργούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία, ούτε και οσοι είναι προς επιστροφή οι οποίοι θα κρατούνται όλο το 24ωρο», είπε.

«Όλοι συμφωνούσαν ότι οι ανοιχτές δομές είναι πρόβλημα, ότι κάτι έπρεπε να γίνει, ότι υπάρχουν εκτάσεις προς διαπραγμάτευση αλλά όταν έπρεπε να ληφθεί η απόφαση, όλοι έλεγαν ότι αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της», είπε και πρόσθεσε ότι η επίταξη είναι υποχρεωτική μίσθωση.

Ο κ. Κώστας Μουτζούρης είχε ζητήσει νωρίτερα να αρθούν τα μέτρα επίταξης και οι ΠΝΠ για «να κάτσουμε να συζητήσουμε σε μια βάση εμπιστοσύνης» και υπενθύμισε τα αιτήματα που είχαν υποβληθεί από τους νησιώτες πρόσφατα στο Μαξίμου για την αποστολή 30 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, την άμεση προώθηση προσφύγων για αποσυμφόρηση της κατάστασης και τον έλεγχο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

O κ. Μηταράκης κάλεσε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να κάτσουν ακόμα και σήμερα στο τραπέζι να συζητήσουν και η τοπική αυτοδιοίκηση να παρουσιάσει τις προτάσεις της.

Τελικά συμφώνησαν να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση για την παραμονή, τη διαμονή και τις δυναμικότητες των νησιών.

Ν.Μηταράκης: «Παγώνουν» για μια εβδομάδα οι επιτάξεις εκτάσεων (Βίντεο) on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα