Νέος συγκοινωνιακός χάρτης της Αττικής για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
Στον επανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού χάρτη της Αττικής προχωρά ο ΟΑΣΑ, με την εκπόνηση του νέου στρατηγικού σχεδίου μεταφορών.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, στόχος είναι να επανακαθοριστεί η λειτουργία του μεταφορικού συστήματος της πρωτεύουσας για την επόμενη εικοσαετία, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα των ΜΜΜ. Δηλαδή λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό,
Το υφιστάμενο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένο σε στοιχεία μελετών ζήτησης μετακινήσεων και προέλευσης προορισμού του 2009, με βάση τις τότε κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές συνθήκες της Αττικής. Κατά συνέπεια, η καταγραφή, επικαιροποίηση και ανάλυση των σημερινών δεδομένων είναι απολύτως αναγκαία.
Σε εξέλιξη έρευνα του ΟΑΣΑ – απαραίτητη η συμμετοχή των πολιτών
Σημαντική όμως προϋπόθεση για αυτό, αποτελεί -όπως τονίζουν στελέχη του Οργανισμού- η ενεργή συμμετοχή των πολιτών της πρωτεύουσας στην εκτεταμένη έρευνα του ΟΑΣΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διεξαχθεί τουλάχιστον, σε 36.600 νοικοκυριά, 71.200 μετακινούμενους σε σταθμούς μετρό, τραμ, λεωφορείων, τρόλεϊ και τρένων, αλλά και σε λιμάνια και αεροδρόμια. Μάλιστα, στη μεγάλη αυτή έρευνα συμμετέχουν οδηγοί ταξί και εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών.
Ειδικά, θα συλλεχθούν ερωτηματολόγια που θα καλύπτουν το 1% των νοικοκυριών κάθε δήμου της Αττικής, καταγράφοντας τα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τις συνήθειες μετακίνησης των κατοίκων.
Με τη βοήθεια του ερωτηματολογίου και την επεξεργασία των ανωνυμοποιημένων στοιχείων, θα προσδιορισθεί η πραγματική ζήτηση για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα εκτιμηθούν οι ανάγκες για νέους προορισμούς και θα εξετασθούν οι νέες τάσεις αστικής μετακίνησης.
Μάλιστα, μέσα Οκτωβρίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα παρουσιαστούν στους δήμους οι προτάσεις του ΟΑΣΑ για το «Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών Αττικής».
Μεταξύ αυτών των προτάσεων, περιλαμβάνονται και τα «πρότυπα πεζοδρόμια», ποδηλατόδρομοι, σημεία στάθμευσης, φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα μικροκινητικότητας κ.ά. Στο συγκοινωνιακό χάρτη θα ενταχθούν πλην των ΜΜΜ και τα ταξί αφού θα συμπεριληφθούν και συγκεκριμένα σημεία χωροθέτησης για πιάτσες.
Γιώργος Σπηλιόπουλος: Τα ΜΜΜ να γίνουν η πρώτη επιλογή για την μετακίνηση των πολιτών της Αθήνας
«Το Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών της Αττικής, θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου συστήματος μεταφορών στην πρωτεύουσα, επικεντρωμένο στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Συνεπώς, η ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην έρευνα που διεξάγεται για αυτόν τον σκοπό, είναι πολύ σημαντική», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο, όραμα του ΟΑΣΑ αποτελεί τα ΜΜΜ να γίνουν η πρώτη επιλογή για τηνμετακίνηση των πολιτών της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό «υλοποιούμε μεθοδικά με συγκεκριμένο σχεδιασμό το πλάνο για τη βελτίωση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό».
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα στα ΜΜΜ της πρωτεύουσας.
Έως τα τέλη του έτους, όλοι οι επιβάτες θα έχουν την εναλλακτική δυνατότητα να πληρώνουν με τραπεζική κάρτα ή το κινητό τους ή το ψηφιακό τους πορτοφόλι, σε ακυρωτικό μηχάνημα/πύλη εισόδου-εξόδου, σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
Tap&Pay: Το 10% των επιβατών στα ΜΜΜ πληρώνει με τραπεζική κάρτα
Επί του παρόντος «τρέχει» το πιλοτικό πρόγραμμα στα λεωφορεία των γραμμών Express του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Χ93, Χ95, Χ96, Χ97), με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το 10% των επιβατών κάνει πλέον χρήση τραπεζικής κάρτας για τις επιβιβάσεις.
Το σύστημα ανέπαφων συναλλαγών θα επεκταθεί από τα Χριστούγεννα και έπειτα, σε όλα τα ΜΜΜ, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το απλό «χάρτινο» εισιτήριο δεν θα είναι διαθέσιμο προς χρήση.
Στην επόμενη φάση το σύστημα έχει τη δυνατότητα του account based ticketing, όπου κάθε επιβάτης μπορεί να δημιουργήσει έναν λογαριασμό και μέσω αυτού να κάνει αγορές καρτών και εισιτηρίων, ενώ θα προστεθούν και υπηρεσίες Mobility-as-a-Service. Αυτό σημαίνει πως ο χρήστης που βρίσκεται στο Νέο Φάληρο μπορεί να επιβιβαστεί στον ηλεκτρικό και να κατέβει στην Ομόνοια όπου θα έχει ήδη «κλείσει» τη συνέχεια της διαδρομής του με ταξί μέσω γνωστών εφαρμογών. Ή να μετεπιβιβαστεί στο μετρό και να κατέβει στην Ακρόπολη, έχοντας ήδη βγάλει εισιτήριο για το μουσείο χωρίς να χρειάζεται να στηθεί στην ουρά. Μια ακόμα εφαρμογή που διαθέτει ο ΟΑΣΑ, αλλά δεν έχει ψηφιοποιηθεί, είναι η γνωστή υπηρεσία in town check in, που δίνει τη δυνατότητα στον επιβάτη, φτάνοντας στον Πειραιά, να αποδεσμευτεί από τις βαλίτσες του, που στέλνονται στο αεροδρόμιο, και να περιηγηθεί εύκολα με τα ΜΜΜ στην πόλη έχοντας όμως εισιτήριο και για το αεροδρόμιο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέος συγκοινωνιακός χάρτης της Αττικής για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών on BLUE SKY.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Θα την γ… στο ξύλο, να περιμένετε κηδεία, θα πεθάνει» – Βίντεο με απειλές στη 14χρονη στη Γλυφάδα για νέο ξυλοδαρμό
- Τέλος τα 130 χλμ/ώρα για τα ΙΧ σε Εθνικές Οδούς – Πόσο θα τρέχουν ανά την Ευρώπη
- Πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων – Σε επιφυλακή δήμοι και Πυροσβεστική Υπηρεσία
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο Χρήστος Χατζητάκης - Βαρύ πένθος, η σπουδαία ιστορία του
- Αλεξανδρούπολη: Πώς ένα 5χρονο κακοποιεί ένα άλλο – Τι λένε οι ειδικοί – Τα ερωτήματα
- Τραγικό δυστύχημα με εκσκαφέα στο Ρέθυμνο: Νεκρός 19χρονος και σοβαρά τραυματισμένος συνομήλικός του
- Γάμος πριγκίπισσας Θεοδώρας και Μάθιου Κουμάρ: Η ομαδική φωτογραφία και των δύο οικογενειών
- Αυστρία: Νίκη της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit polls
- Παγώνη: «Ο Στέφανος Κασσελάκης μου είχε ζητήσει να έρθει ο Τάιλερ στην κλινική μου!» – Βίντεο
- Παναμάς: Νέα σήραγγα 1,8 δισεκατομμυρίων λιρών για να περνούν τα τρένα κάτω από ένα από τα πιο διάσημα κανάλια του κόσμου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv

- Τελευταία Νέα Blueskytv
- Νέος συγκοινωνιακός χάρτης της Αττικής για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
- Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε άλλον έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ
- Στέφανος Κασσσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο παρελθόν αλλά και μέλλον
- Λίβανος: Ανακτήθηκε η σορός του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα
- Οι κρυφοί άσσοι στα έσοδα του ΥΠΟΙΚ: Τι σημαίνουν για τα πλεονάσματα και το χρέος
- Τρεις ελληνικές αρχαιότητες επαναπατρίσθηκαν από την Ατλάντα των ΗΠΑ
- ΗΠΑ: Τουλάχιστον 53 οι νεκροί από το πέρασμα τυφώνα
- Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλο το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
- Νεπάλ: Έκλεισαν τα σχολεία μετά τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων από τις πλημμύρες
- ΕΜΥ: Μεταβολή του καιρού με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον Νετανιάχου με πύραυλο «Palestine 2» – Ανακοίνωση Χούθι
- Η Χάλι Μπέρι πόζαρε με τρίχες στη μασχάλη και οι θαυμαστές της δεν το πήραν καλά
- Εντυπωσιακός νέος έγχρωμος χάρτης του Άρη αποκαλύπτει την επιφάνεια με πρωτοφανή λεπτομέρεια
- Λίβανος: «Πόλη φάντασμα» η Βηρυτός- Στους δρόμους κοιμούνται οι οικογένειες
- Ζαΐμης: Παρούσα η Περιφέρεια στη διάσωση 53 επιβατών
- Ελεωνόρα Ζουγανέλη για Νατάσα Μποφίλιου: Η ιδεολογία δεν φαίνεται από τα φουστάνια
- Ελεωνόρα Ζουγανέλη για Νατάσα Μποφίλιου: “Η ιδεολογία δεν φαίνεται από τα φουστάνια”
- Νασράλα: Ο Ιρανός κατάσκοπος που τον «κάρφωσε» και ο διάδοχος
- Ισραήλ: Εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επίθεση στο λιμάνι - ορμητήριο των Χούθι της Υεμένης
- Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών