Μεξικό: Κατασκεύασαν αστρονομικό ρολόι βασισμένο στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Αστρονομικό ρολόι βασισμένο στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων κατασκευάστηκε στο Μεξικό από λάτρεις της επιστήμης και του ελληνικού πολιτισμού. Για το ενδιαφέρον αυτό επίτευγμα μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Ξενοφών Μουσάς, αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής Διαστήματος.

Μιλώντας για την πλατεία όπου τοποθετήθηκε το ρολόι, και η οποία μετονομάστηκε σε «Πλατεία Αντικυθήρων», ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος δήλωσε ότι αυτό οφείλεται

στις προσπάθειες που κάνουν οι Έλληνες επιστήμονες τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια να διαδώσουν τη γνώση, η οποία παρήχθη από τις μελέτες τους για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Όπως έγραψε ο κ. Μούσας στα κοινωνικά μέσα: “το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο που κατασκευάσαμε σε συνεργασία με τους Μεξικάνους, βασίζεται στις μελέτες μας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο εγκαινιάζεται Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας του Μεξικού. Η ημερομηνία επιλέχθηκε, ώστε να συμπίπτει με την ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας (Μνήμη Διονυσίου Σολωμού).
Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο τοποθετείται σε μικρή πλατεία που ονομάστηκε Πλατεία Αντικυθήρων (μέχρι τώρα Πλατεία Αστρονομίας) μέσα στην Πανεπιστημιούπολη της Σονόρας.
To MAMH, (όπως το λένε) οι Μεξικάνοι φτιάξαμε αρχίζοντας το 2018 μετά από έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας. Ψυχή αυτής της ομάδας είναι ο μεξικάνος καθηγητής κύριος Raul Perez Enriquez. Την κατασκευή έκανε σε συνεργασία με εμάς η εταιρία μεγάλων ρολογιών (όπως αυτά που μπαίναν παλιά στις εκκλησίες, δημαρχία και δημόσια κτίρια) η Relojes Olvera IIΙ Genercion (προφέρεται [Ρελόχες] Ρολόγια Ολβέρα τρεσέρα Γενερασιόν [τρίτης γενιάς]) του κ. Jesus Clemente Olvera Trejo και ιδιαιτέρως ο κ. Ing. Alfredo Carmona Martínez. Από το πανεπιστήμιο της Σονόρας συνέβαλλαν εξαιρετικά οι καθηγητές κύριοι Julio Cesar Saucedo Morales και Ezequiel Rodriguez Jauregui. Η χρηματοδότηση έγινε από το πανεπιστήμιο και το κράτος της Σονόρας και από την Relojes Olvera.

Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο θα τοποθετηθεί στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας στο Ερμοσίγιο.”

Μεξικό: Κατασκεύασαν αστρονομικό ρολόι βασισμένο στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεξικό, Κατασκεύασαν, Μηχανισμό, Αντικυθήρων,mexiko, kataskevasan, michanismo, antikythiron