Μαξίμου: Τί δήλωσαν Τσίπρας-Ιερώνυμος -το κοινό ανακοινωθέν

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Ιωαννίνων Μάξιμο και Πατρών Χρυσόστομο, καθώς και τον επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο, διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδας. Στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου τους υποδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ως

είναι προγραμματισμένο, θα συζητήσουν για το θέμα της θρησκευτικής ουδετερότητας και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.
Συγκλίνουσες πληροφορίες, από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφέρουν ότι η συνάντηση αυτή αναμένεται να βγάλει ειδήσεις, καθώς οι δύο άνδρες εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν σε διμερές Σύμφωνο για τον χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος θα παραδώσει στον πρωθυπουργό έγγραφο με τις θέσεις της Εκκλησίας, ενώ το Σύμφωνο που αναμένεται να υπογραφεί είναι μια διαδικασία ανεξάρτητη από τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για συμφωνία που θα ορίζει τα περιουσιακά της Εκκλησίας και το μισθολογικό.
Το Σύμφωνο, πάντα με πληροφορίες, θα ορίζει ότι στο εξής οι ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά θα πληρώνονται από τα ταμεία της Εκκλησίας.
Θα συσταθεί ειδική εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία θα είναι μέτοχος και το Δημόσιο.

Πληροφορίες από την πλευρά της αρχιεπισκοπής αναφέρουν ότι ο κ. Ιερώνυμος θα ζητήσει διευκρινήσεις για τον όρο «θρησκευτική ουδετερότητα», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα διμερούς συμφώνου και θα συζητηθούν θέματα, όπως αν θα δίνουν διαβεβαίωση οι Μητροπολίτες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αν θα ορκίζει ο αρχιεπίσκοπος υπουργούς και πρωθυπουργούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της εκκλησίας, το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών μπορεί να είναι μεταξύ εκείνων που θα συζητηθούν, όμως δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια απόφαση στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης.

Ιερώνυμος: Tί εννοεί ο Τσίπρας με τη θρησκευτική ουδετερότητα;

Στο ζήτημα της θρησκευτικής ουδετερότητας αναφέρθηκε τη Δευτέρα (5/11) ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, για το οποίο επεσήμανε ότι «ο πρωθυπουργός θα μας πει τι εννοεί, αλλά όταν λέμε θρησκευτικά ουδέτερο… είναι ένα κράτος, η Γερμανία. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι ουδέτερο το κράτος, βοηθάει την Εκκλησία, συνεργάζεται με την Εκκλησία άριστα.
Θρησκευτικά ουδέτερη είναι η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις, δεν έχουν καμία σχέση κ.λπ. Δεν θα μου άρεσε… Το Βέλγιο, οι Βρυξέλλες, θρησκευτικά ουδέτερα, αλλά όλους τους μισθούς των θρησκευτικών λειτουργών τους πληρώνει το κράτος. Επομένως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα τι εννοούμε ουδέτερο. Πιστεύω ότι θα δοθεί η δυνατότητα, θα συνεργαστώ, θα δουλέψουμε και αύριο».

Τί προβλέπει η κυβερνητική πρόταση

Η πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του άρθρου 3 προβλέπει ότι «έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος μας».

Το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση:

«Αποφασίσαμε συναινετικές, αμοιβαία αποδεκτές πρωτοβουλίες για εξορθολογισμό σχέσεών μας και ενισχύουμε την αυτονομία της Εκκλησίας έναντι του Κράτους και προτείνουμε:

Το Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939, απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
Η Εκκλησία ανέλαβε μισθοδοσία κλήρου ως αντάλλαγμα για την περιουσία που απέκτησε
Το Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι
Το Δημόσιο θα καταβάλλει μορφή επιδότησης κάθε χρόνο ποσό αντίστοιχο με το φετινό
Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για τη εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία
Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο για τη μισθοδοσία
Με τη συμφωνία διασφαλίζεται ο αριθμός των κληρικών και των υπαλλήλων
Η πιθανή επιλογή για αύξηση αριθμού κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση για αύξηση επιδότηση
Το Δημόσιο και η Εκκλησία κάνουν ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας
Το Ταμείο θα διοικείται από πέντε μέλη, δύο από κυβέρνηση, δύο από την εκκλησία και ένα επιλεγμένο από κοινού
Το Ταμείο θα αναλάβει τη διαχείριση και την αξιοποίηση των αμφισβητούμενων περιουσιών μεταξύ Δημοσίου και Εκκλησίας και κάθε ενός που θα παραχωρήσει εθελοντικά η Εκκλησία.
Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του Ταμείου επιμερίζονται κατά ίσο μέρος και στους δύο.

Διαβάστε, επίσης:Αυτές είναι οι προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Μαξίμου: Τί δήλωσαν Τσίπρας-Ιερώνυμος -το κοινό ανακοινωθέν on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα