Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, η οδυνηρή λιτότητα θα συνεχιστεί
Η Ελλάδα έχει αρχίσει επιτέλους να ανακάμπτει και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική πρόοδος θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος. Αλλά η λιτότητα πρέπει να συνεχιστεί ούτως ή άλλως, όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της, τονίζοντας πως η χώρας μας έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο προς το παρόν.
Όπως επισημαίνει η C.E., το ελληνικό ΑΕΠ
Ωστόσο, προειδοποιεί η Capital Economics, η εγχώρια οικονομία παραμένει πολύ αδύναμη. Οι αυξήσεις του φόρου εισοδήματος έχουν καταναλώσει τα διαθέσιμα εισοδήματα, ενώ οι συντάξεις και επιδόματα έχουν μειωθεί. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι πολύ ασθενέστερη από ό, τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Και οι τράπεζες παραμένουν σε μια εύθραυστη κατάσταση, επισημαίνει. Οι καταθέσεις δεν φεύγουν πλέον, αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει στα capital controls που συνεχίζονται. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να υπερβαίνουν το 30% του συνόλου και οι προσπάθειες για τη μείωσή τους σημαίνει ότι ο δανεισμός θα συνεχίσει να μειώνεται.
Ενώ η Ελλάδα υπερέβη κατά πολύ τον προϋπολογισμό της τον περασμένο χρόνο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε one-off παράγοντες οι οποίοι δεν θα επαναληφθούν ενάντια σε ένα ζοφερό οικονομικό σκηνικό. Οι προβλέψεις της Capital Economics τοποθετούν την αύξηση του ΑΕΠ στο 1,5% φέτος και είναι πολύ χαμηλότερες από το 2,4% της Κομισιόν.
Όπως επισημαίνει η C.E., οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις επέτρεψαν στην Ελλάδα κάποια πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω του 4% για πρώτη φορά από το 2007. Και επειδή το χρέος δεν υπάρχουν πολλές λήξεις χρέους τα επόμενα δύο χρόνια, η χώρα αναμένεται να καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, όπως έχει προγραμματιστεί ή σύντομα μετά. Αλλά το γεγονός ότι οι πιστωτές της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν πάνω του 80% του χρέους σημαίνει ότι θα επιμείνουν στη συνεχιζόμενη οδυνηρή λιτότητα. Και αν δεν συμφωνήσουν σε μια σημαντική διαγραφή χρέους, μια άτακτη χρεοκοπία θα παραμείνει απειλή για το μέλλον.
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Πηγή: capital.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πότε ξεκινούν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους στο Eurogroup (Βίντεο)
Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ: «Τα στοιχεία ότι πάει καλά η οικονομία είναι λανθασμένα» (Βίντεο)
Δημοσκόπηση έκπληξη: Ποια θα είναι η πορεία της οικονομίας το 2018 (Βίντεο)
BLUE SKY | Τα καλύτερα έρχονται.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτός ο ηθοποιός "παίρνει" τη θέση του Μάνου Παπαγιάννη, Όνομα-Έκπληξη!
- Μπράβοι ξυλοκόπησαν τεχνικούς και δημοσιογράφους στο Χαίδάρι
- Άνιστον ή Τζολί, ο Τζέραρντ Μπάτλερ αποκαλύπτει ποια φιλάει καλύτερα
- MEGA πρόταση
- Ο καλύτερος τρόπος για να μην χρεωθείς την πλαστική σακούλα (εικόνα)
- Η Emirates έδωσε το φιλί της ζωής στο Α380 της Airbus
- Αποκλειστικό: Δείτε τη ρήτρα που έβαλε ο ΠΑΟΚ στον ποδοσφαιριστή με το προγούλι!
- Τα μποφόρ ξερίζωσαν φοίνικες στη Ρόδο!
- «Βόμβες» Μιλόγεβιτς για Βαζέχα και Παναθηναϊκό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Blueskytv

- Τελευταία Νέα Blueskytv
- Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, η οδυνηρή λιτότητα θα συνεχιστεί
- ΕΛΑΣ: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών η δολοφονία Στεφανάκου
- Προειδοποιήσεις από τη Δαμασκό στην Άγκυρα να μην επιτεθεί στην Αφρίν
- Τα χειρότερα σενάρια για την κλιματική αλλαγή είναι απίθανο να συμβούν
- Επείγουσα προσγείωση αεροσκάφους της Malaysia Airlines στη βόρεια Αυστραλία
- Τετ-α-τετ Τσακαλώτου-Στουρνάρα για τις διαπραγματεύσεις
- Σύμφωνα με τα σκοπιανά Μέσα – Αυτά είναι τα 5 ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς – Όλα με τον όρο «Μακεδονία»!
- Σύμφωνα με σκοπιανά Μέσα – Αυτά είναι τα 5 ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς – Όλα με τον όρο «Μακεδονία»!
- Νέα εισβολή Ρουβίκωνα σε συμβολαιογραφικό γραφείο στα Εξάρχεια
- Κατηγορεί για ανευθυνότητα η Σπυράκη: «Είναι αργά για ενημέρωση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σύροι πρόσφυγες ανεβάζουν «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στο Βερολίνο
- ΒίντεοΠέντε νεκροί από την κακοκαιρία σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο
- Σπαγγέτι με γαρίδες και 3λογία ντομάτας
- Γούντι Άλεν: Δεν κακοποίησα ποτέ την κόρη μου - Η μητέρα της τη βάζει
- Λάρισα: Αρκετά τα προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους
- Ο κορυφαίος σκόρερ Μέσι!
- Ακυρώθηκε η πτήση Α/ΓΕΕΘΑ - Α/ΓΕΑ λόγω κακοκαιρίας