Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Τα πρώτα αποτελέσματα

Μετά την άρση της απαγόρευσης από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, ξεκίνησαν να μεταδίδονται και επίσημα τα πρώτα αποτελέσματα απ’ τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταμετρήσεις, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ προηγείται στην Κωνσταντινούπολη με 51,7% έναντι 45,6% του Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ έχει καταμετρηθεί μόλις το 35% των ψήφων, το οποίο είναι ακόμη αρκετό μικρό.

Προηγείται το κόμμα του Ερντογάν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Νωρίτερα, με 4 νεκρούς και

62 τραυματίες έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής, ενώ ξεκίνησε ήδη η καταμέτρηση των ψήφων.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι τοπικές επιτροπές έχουν ήδη καταμετρήσει το 8% των ψήφων, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη μια ασφαλή εικόνα. Την ίδια στιγμή, αναμένεται κι από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην άρση των απαγορεύσεων, προκειμένου να μεταδοθούν τα αποτελέσματα.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά, εκ των οποίων τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 σχετίζονταν με την παράνομη κατοχή όπλων.

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι κατά τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, 2 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμη 2 σκοτώθηκαν πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι νεκροί ανέρχονται σε 4, ενώ γίνεται και σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014, κατά τη διάρκεια των οποίων τη ζωή τους έχασαν συνολικά 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν τη διεξαγωγή τους.

Υπολογίζεται ότι περίπου 553.000 αστυνομικοί και μέλη των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός σε όλη την Τουρκία, ενώ ο Ερντογάν, μετά την ψήφο του στις κάλπες δήλωσε ότι το επεισόδιο με τους δύο νεκρούς στο εκλογικό κέντρο ερευνάται.

Συνολικά στις κάλπες αναμενόταν να προσέλθουν την Κυριακή, 56.911.967 ψηφοφόροι, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται συνολικά σε 8.270, εκ των οποίων αναμένεται να εκλεγούν για τα επόμενα 5 χρόνια 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων και άλλοι 1.359 δήμαρχοι. Δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία είχαν και 53.099 Σύροι που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα.

Διαβάστε, επίσης:

Δολοφονία Κασόγκι: Οι Σαουδάραβες από την «ομάδα ειδικών αποστολών» είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ!

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: Τα πρώτα αποτελέσματα on BLUE SKY.

Keywords
Τυχαία Θέματα