Υπερβολική νόμιμη αστυνομική βία ή υπερβολική αναίτια κριτική;

06:12 1/10/2018 - Πηγή: Armynow

Η επιλεκτική εκμετάλλευση της κάθε αστυνομικής ενέργειας ”είτε βολεύει, είτε όχι”, μόνο κακό μπορεί να δημιουργεί.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ–Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

Η Ελληνική κοινή γνώμη ”βομβαρδίζεται” τις τελευταίες ημέρες με την σύλληψη προσώπου, κατά την απόπειρά του να διαρρήξει κατάστημα – κοσμηματοπωλείο και με όσα βέβαια προηγήθηκαν και ακολούθησαν του συμβάντος.

Στην ΕΛ.ΑΣ. αποδόθηκαν ευθύνες από μερίδα της κοινωνίας και της Πολιτικής, με καταγγελίες για

χρήση υπέρμετρης αστυνομικής βίας, ενώ άλλο μέρος της κοινωνίας έδειξε να συντάσσεται με την ασκηθείσα αστυνομική ενέργεια.

Πως όμως όφειλαν να ενεργήσουν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στην προκείμενη περίπτωση;Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ενήργησαν σύμφωνα με την αστυνομική μεθοδολογία και τους κανόνες εμπλοκής οι οποίοι διέπουν τις συνθήκες σύλληψης και ακινητοποίησης υπόπτου η κακοποιού για τον οποίο ενήργησαν κατόπιν σχετικής εντολής του Κέντρου για διάπραξη ληστείας.Κατά την αντιμετώπιση του θύματος κατ αρχή δεν γνώριζαν οι αστυνομικοί εάν έφερε όπλο η αιχμηρό αντικείμενο με το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στον ενεργούντα αστυνομικό, ή ακόμη και για διάπραξη αυτοχειρίας του και ως εκ των πραγμάτων ήταν επιβεβλημένη η άμεση ενέργεια για την ακινητοποίηση και εξουδετέρωση του εν λόγου προσώπου.Παγκοσμίως δεν υπάρχει άλλος ”μαγικός” τρόπος εξουδετέρωσης. Μάλιστα αν ανατρέξουμε στις δημοκρατικές Ευρωπαικές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ, η επέμβαση και αντίδραση της Αστυνομίας είναι κατά πολύ περισσότερο δυναμική και εκεί δεν χωρούν συναισθηματισμοί..Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο δράστης ήταν πεσμένος και δεν μπορούσε να αντιδράσει. Οι ενεργήσαντες όμως αστυνομικοί [έμπειροι στο πεζοδρόμιο], δεν είχαν το πλεονέκτημα του ελέγχου της κατάστασης μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, ούτε επίσης να γνωρίζουν αν το θύμα πράγματι είχε πρόβλημα, ή σκόπιμα λειτούργησε κατά τον τρόπο που είδαμε στην τηλεόραση και ασφαλώς είναι λυπηρή η απώλεια ζωής ενός νέου ανθρώπου ανεξάρτητα της πράξης του.Κανένας αστυνομικός [πλην ελαχίστων και μεμονωμένων εξαιρέσεων] δεν επιθυμεί, ούτε αρέσκεται να ασκεί βία, ακόμη και μέσα στα νόμιμα πλαίσια, πλην όμως θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη η παράμετρος ότι εκ των προτέρων δεν έχει την δυνατότητα η να ελέγξει την εξέλιξη της κατάστασης, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα από απρόβλεπτη αντίδραση του υπό σύλληψη ατόμου.Είναι πάρα πολύ εύκολο από την άνεση του σπιτιού μας, η μέσα από τις πορείες συμπαράστασης και διαμαρτυρίας κοινωνικών μειοψηφιών να δικάσουμε και να καταδικάσουμε στα τηλεοπτικά Δικαστήρια τους αστυνομικούς, τους οποίους πάλι θα κατηγορούσαμε, εάν ο κάθε ”Ζάκ” τους ξέφευγε, ως άχρηστους και ανίκανους, δηλαδή ”ούτε στο σακί, ούτε στο σακούλι”..

Ας μην πετροβολούμε άκριτα το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο σήμερα με μόνο ”όπλο” την φιλοτιμία του και χωρίς την απαιτούμενη υλική και ηθική υποστήριξη της Πολιτείας, προσπαθεί συνεχώς να εκτελέσει την αποστολή του.

Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές- και πέρα από την αναφερόμενη περίπτωση-, η σιωπηρή πλειοψηφία των πολιτών συμπαραστέκεται θετικά στην προσπάθεια και θέληση των αστυνομικών για την διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας του, στη δίνη της εγχώριας και εισαγόμενης βαριάς εγκληματικότητας.

Ας πράξει το ίδιο και η Πολιτεία με τους θεσμούς της, γιατί η επιλεκτική εκμετάλλευση της κάθε αστυνομικής ενέργειας ”είτε βολεύει, είτε όχι”, μόνο κακό δημιουργεί..

The post Υπερβολική νόμιμη αστυνομική βία ή υπερβολική αναίτια κριτική; appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα