Βύθιση του “Χειμάρρα”: Ο ελληνικός Τιτανικός, που παρέσυρε 400 άτομα στο βυθό

05:51 19/1/2019 - Πηγή: Armynow

Σαν σήμερα, στις 19 Ιανουαρίου 1947, το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», με 544 επιβάτες και 86 άνδρες πλήρωμα , που εκτελεί το δρομολόγιο ΘεσσαλονίκηΠειραιάς, βυθίζεται μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 400 άτομα. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες είναι 36 πολιτικοί κρατούμενοι και 200 χωροφύλακες.


Η βύθιση του

ατμόπλοιου «Χειμάρρα» στις 19Ιανουαρίου 1947 στον Νότιο Ευβοϊκό είναι το πιο πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στηχώρα μας. Έμεινε στην ιστορία ως «Ο Τιτανικός της Ελληνικής Ακτοπλοΐας».

Το επιβατηγό ατμόπλοιο «Χειμάρρα», που ανήκεπροηγουμένως στη Γερμανία με την ονομασία «Χέρτα», δόθηκε στη χώρα μας ωςπολεμική επανόρθωση και το εκμεταλλευόταν το Δημόσιο. Απέπλευσε στις 8:30 τοπρωί της 18ης Ιανουαρίου 1947, από τη Θεσσαλονίκη για τον Πειραιά, με 544επιβάτες και 86 άνδρες πλήρωμα.

Βρισκόμαστε στο μέσον του Εμφυλίου Πολέμου καιτο οδικό δίκτυο της χώρας ήταν σε κακή κατάσταση, αν όχι ανύπαρκτο. Έτσι, μιαεναλλακτική διαδρομή από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα ήταν μέσω θαλάσσης.

Στις 4:10 τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου το«Χειμάρρα» ενώ έπλεε στον Νότιο Ευβοϊκό προσέκρουσε λόγω της πυκνής ομίχληςστις βραχονησίδες «Βερδούγια», μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας. Είναι ηεπικρατέστερη εκδοχή του ναυαγίου, γιατί υποστηρίζονται και άλλες απόψεις, όπωςότι προσέκρουσε σε μαγνητική θαλάσσια νάρκη ή ότι έγινε σαμποτάζ.

Η σφοδρή πρόσκρουση προκάλεσε εισροή υδάτωνκαι σοβαρό πρόβλημα στο πηδάλιο του πλοίου, με αποτέλεσμα να παραμείνειακυβέρνητο. Το πλήρωμα του «Χειμάρρα» δεν φρόντισε να διατηρήσει την τάξη κατάτην εγκατάλειψη του σκάφους, που έγινε τελείως ανεξέλεγκτα.

Αν και το επιβατηγό βυθίστηκε μιάμιση ώρααργότερα και σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από την Αγία Μαρίνα, ο πανικός πουεπικράτησε κατά την εγκατάλειψη του πλοίου, το φοβερό ψύχος και τα ισχυράθαλάσσια ρεύματα της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τουςτουλάχιστον 383 άνθρωποι. Ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα, πολιτικοίκρατούμενοι και χωροφύλακες συνοδοί.

Στη δίκη που ακολούθησε, ο δεύτερος πλοίαρχοςΜπέρτολς, που ήταν βάρδια την ώρα του ναυαγίου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 μηνώνκαι ο πλοίαρχος Μπελέσης σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή. Για την απώλεια τουπλοίου το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε από την ασφάλεια 70.000 λίρες Αγγλίας.

Χρόνια αργότερα, ο δύτης Κώστας Θωκταρίδης καιη ομάδα του πραγματοποίησαν έρευνες στο σημείο του ναυαγίου και ανέσυρανπολύτιμα αντικείμενα. Εκτέθηκαν μαζί με κειμήλια από το ναυάγιο του Τιτανικούστις αρχές του 2006 στο Ζάππειο.

Πηγή: sansimera.gr

The post Βύθιση του “Χειμάρρα”: Ο ελληνικός Τιτανικός, που παρέσυρε 400 άτομα στο βυθό appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα