Τι περιμένουν οι Τούρκοι από τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση;

06:11 12/7/2019 - Πηγή: Armynow

Το παρελθόν, με κάποια κριτική διάθεση βέβαια, δίνει πάντα στοιχεία για να μπορούμε να προσδιορίσουμε το μέλλον.

Η στοχαστική μέθοδος προσέγγισης των μελλοντικών ενεργειών της Τουρκίας, δεν είναι ασφαλές μονοπάτι για τη διαμόρφωση των συνθηκών στα Ελληνοτουρκικά στο άμεσο μέλλον. Αντίθετα, περιέχει μεγάλη ασάφεια και αρκετό ρίσκο.

Φαίνεται πως οι πρώτες ενέργειες από το Ελληνικό ΥΠΕΞ έγιναν πρόχειρα και χωρίς μελέτη, απλά και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων, ακριβώς όπως κάνουν και οι Τούρκοι τόσο καιρό τώρα. Ας αφήσουμε λίγο το χρόνο να δουλέψει υπέρ μας (όπως άλλωστε

είναι προφανές πως γίνεται) κι ας ανασυνταχτούμε φτιάχνοντας μια βραχυπρόθεσμη κι έξυπνη στρατηγική. Έτσι τουλάχιστον θα αφήσουμε και την Τουρκία να εκτεθεί περισσότερο και να μας δείξει που το πάει.

Αντικειμενικά, έχουμε το πάνω χέρι, όχι γιατί κάναμε κάποια σοφή κίνηση στη σκακιέρα, αλλά γιατί ο απέναντι έγινε υποχείριο της αλαζονείας του. Αυτή η συμπεριφορά έχει πάντα κόστος, το οποίο ενίοτε είναι κρίσιμο μέγεθος όταν έχει να κάνεις με ρευστά περιβάλλοντα και δυνάμεις που δεν κατανοείς. Η Τουρκική στρατηγική των προκλήσεων για εσωτερική κατανάλωση, της διαρκούς υπενθύμισης της “κραταιάς” Τουρκίας και η προσπάθεια να δείξει κάτι που δεν είναι, έχει ήδη δυσαρεστήσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Ρωσία. Μένει να δούμε ποιος θα κινηθεί πρώτος για να “τιμωρήσει” τον αλαζόνα Τούρκο πρόεδρο – σουλτάνο.

Ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής μόνο ως σήριαλ ταιριάζει στη σύγχρονη εικόνα της Τουρκίας, η οποία έχει όντως κάνει σημαντικά βήματα, κυρίως με τις κρατικές επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας.

Αλλά το δυστύχημα είναι για τους Τούρκους πως και το ΔΝΤ τους ξέρει καλά και οι αγορές τους της “φυλάνε”. Αν θέλουν ας ρωτήσουν και κατά δω μεριά για να τους τα πούμε από πρώτο χέρι. Αν δεν “μαζευτούν” σύντομα και με ωραίο κι εύσχημο τρόπο, τότε μάλλον θα βιώσουν εκπλήξεις. Όσο για την Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση μπορεί να γίνει για τους γείτονες ο εύσχημος τρόπος για να μαζευτούν.

Πιθανότατα κάτι τέτοιο μας λένε, μήπως να μεταφράσουμε διαφορετικά τις πράξεις τους; Έχουμε να ωφεληθούμε από μια διαλλακτική στάση κι όχι από μια σκληρή αντιπαράθεση, άλλωστε κι εμείς δεν περνάμε τα καλύτερα μας χρόνια και από κοινωνικής και από οικονομικής απόψεως. Μια πιθανή απομόνωση της Τουρκίας θα έχει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα για εμάς. Μπορεί για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την ΕΕ – Γερμανία να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για τα συμφέροντα τους, αλλά για τα δικά μας;

Η στρατηγική υπερεξάπλωση της Τουρκίας έχει ήδη επιφέρει ζημιές τις οποίες μέχρι ενός σημείου ο πρόεδρος – σουλτάνος τις φέρνει βόλτα ακόμα και με φτηνά κόλπα τα οποία ενίοτε πιάνουν και στη διεθνή σκακιέρα. Η “ανήκεστος βλάβη” που έπαθε με την εκλογή Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος φαίνεται να είναι ο επόμενος ισχυρός άνδρας στην Τουρκία για τη μετά Ερντογάν εποχή, έχει άμεσο αντίκτυπο στις πράξεις και τη διεθνή συμπεριφορά του.

Μια έξυπνη πολιτική από την πλευρά μας μπορεί να μας κάνει πολύ αποτελεσματικούς και ιδιαίτερα δυνατούς στο περίπλοκο και κερδοφόρο παιχνίδι που παίζεται στη γειτονιά μας. Μπορούμε;

The post Τι περιμένουν οι Τούρκοι από τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση; appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα