θρίλερ με το Ιρανικό Τάνκερ: Άλλαξε ρότα με νέα κατεύθυνση την Τουρκία!

10:54 24/8/2019 - Πηγή: Armynow

Συνεχίζεται το θρίλερ για την πορεία του ιρανικού τάνκερ Adrian Darya, το οποίο ονομαζόταν Grace 1 όταν κατασχέθηκε από το Γιβραλτάρ τον Ιούλιο.

Δημοσίευμα ήθελε το τάνκερ λίγες ημέρες πριν να κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαμάτας, ανεβάζοντας το «διπλωματικό θερμόμετρο» στα ύψη.

Τώρα το πλοίο φαίνεται να έχει περάσει νότια της Σικελίας στην Ιταλία και, σύμφωνα με το MarineTraffic.com έχει αλλάξει την προορισμό του στο σύστημα AIS, το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει εκπέμψει το πλοίο κατευθύνεται στο λιμάνι της Μερσίνης στην Τουρκία.

Ωστόσο,

θα πρέπει να σημειωθεί πως οποιοσδήποτε προορισμός θα μπορούσε να εισαχθεί στο AIS, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να μην είναι ο πραγματικός προορισμός του δεξαμενόπλοιου.

Το Adrian Darya κατασχέθηκε στο Γιβραλτάρ υπό την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ και απελευθερώθηκε στις 19 Αυγούστου.

Εκτιμάται ότι μεταφέρει 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι όσοι εξυπηρετήσουν το ιρανικό πλοίο, εταιρείες ή ναυτικοί, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης ή χρηματικό πρόστιμο και ανάκληση βίζας.

Φαίνεται ότι ρόλο στην αλλαγή ρότας έπαιξαν οι απειλές των ΗΠΑ αλλά και τα σοβαρά εμπόδια που επρόκειτο να αντιμετωπίσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 σε επίπεδο ανεφοδιασμού.

Μάλιστα, σύμφωνα με την «Wall Street Journal», δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο εγκλωβισμού του τάνκερ στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Το Adrian Darya 1 σχεδίαζε να αγκυροβολήσει ανοιχτά της Καλαμάτας, να παραλάβει προμήθειες τροφίμων και καυσίμων και να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε άλλο τάνκερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται εταιρείες παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Αρχικά, ελληνικές εταιρείες εξέτασαν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με το Adrian Darya 1, όμως οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι όποια μεσογειακή χώρα παράσχει βοήθεια στο ιρανικό πλοίο θα υποστεί κυρώσεις έθεσαν τέλος σε αυτές τις σκέψεις.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στην WSJ ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόθυμη να επιτρέψει στο τάνκερ να μεταφορτώσει τα βαρέλια που μεταφέρει ενώ βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα. Την ίδια ώρα, οι κυπριακές εταιρείες φάνηκαν απρόθυμες να δεχτούν το τάνκερ για ανεφοδιασμό.

The post θρίλερ με το Ιρανικό Τάνκερ: Άλλαξε ρότα με νέα κατεύθυνση την Τουρκία! appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα