Τα Σκόπια, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το …τούρκικο τόξο

06:25 20/9/2018 - Πηγή: Armynow

Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι, Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι όλοι έχουν σχέδια για τα Σκόπια και πιέζουν με αφορμή το δημοψήφισμα για να εξυπηρετήσει ο καθένας τα δικά του συμφέροντα

Μάλλον οι Σκοπιανοί και ειδικά ο Ζάεφ δεν είχαν φανταστεί ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα ότι θα έρθει εποχή που θα παρελάσουν από τη πρώην μικρή Γιουγκοσλαβική πόλη που μετατράπηκε σε «χώρα» μέσα σε τόσο λίγες

ημέρες τόσο μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες, παράγοντες και αξιωματούχοι.

Δεν έχει μείνει κανένας Ευρωπαίος ή Αμερικάνος – μέχρι και ο Τζωρτζ Μπους επιστρατεύτηκε – που να μην επισκέφθηκε, έστειλε επιστολή, έκανε δήλωση για να στηρίξει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτέμβρη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Και δέκα ημέρες πριν το δημοψήφισμα ο Ζάεφ θα βιώσει «μεγαλεία», καθώς θα βρεθεί σήμερα στο Λευκό Οίκο για να συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο Μ. Πενς.

Λυτοί και δεμένοι όλοι για να πείσουν τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα με την απολύτως υποκριτική διατύπωση που δεν χωράει και πολύ σκέψη: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στην Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».

Ίσως όλα τα παραπάνω φαίνονται και ίσως είναι υπερβολικά, αναδεικνύουν όμως τη μεγάλη γεωπολιτική σημασία που δείχνουν οι ΗΠΑ και οι δυτικοί γενικώς – και προσφάτως όπως έγινε γνωστό και οι Κινέζοι – να προχωρήσει η Συμφωνία.

Και είναι σίγουρο ότι το ίδιο θα κάνουν και στην Ελλάδα αν θεωρήσουν ότι είναι απαραίτητο.

Η Ελλάδα όμως μάλλον θεωρείται πολύ πιο εύκολη υπόθεση και ίσως όχι άδικα αν αναλογιστεί κανείς ότι πρέπει πάση θυσία να απαγκιστρώσουν τα Σκόπια από τα χέρια των Ρώσων αλλά και Τούρκων που από την αρχή αντιστέκονται στη Συμφωνία και βρίσκονται σε ευκαιριακή λυκοσυμμαχία.

Όλοι έχουν τα σχέδιά τους για την περιοχή: ΗΠΑ-Δυτικοί και Κινέζοι να έχουν έναν ασφαλή διάδρομο στη περιοχή για τις δουλειές που ετοιμάζουν. Οι Ρώσοι να μη χάσουν ένα κομμάτι επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι Τούρκοι που δεν θέλουν να σπάσει το μουσουλμανικό «τόξο» επιρροής στα Βαλκάνια που εδώ και καιρό παλεύουν να σχηματίσουν ώστε να κινούν νήματα και καταστάσεις.

Φυσικά όλοι μαζί τους τελευταίους που λογαριάζουν είναι τους Έλληνες που είναι η μεγάλη πλειοψηφία αντιτάσσεται στην έτσι κι αλλιώς με αρκετά προβλήματα συμφωνία, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έκανε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποιώντας όλες τις διπλωματικές του δεξιότητες.

Η πραγματικότητα είναι βέβαια, ότι η ρημαγμένη από την κρίση Ελλάδα δεν έχει και πολλές επιλογές από το να συμπράξει σε λύση που θα της επιτρέψει να καρπωθεί έστω ένα ελάχιστο αλλά αναγκαίο μερίδιο από τις δουλειές που θα στηθούν.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αποφύγει τα τούρκικα σχέδια στην περιοχή που τα τελευταία χρόνια είχαν αναπτυχθεί ραγδαία και γενικότερα είναι εποχές που δεν χρειάζεται αστάθεια στην περιοχή.

Έχουμε αναφέρει ξανά ότι στο Σκοπιανό όλα ξεκίνησαν όταν κατέληξαν οι δύο χώρες στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αμέσως μετά το δημοψήφισμα – που όπως φαίνεται είναι δεδομένο το αποτέλεσμά του – θα διαδραματιστούν πολλά ακόμα, τόσο σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο στις δύο χώρες.

Πολλά τα υποψιαζόμαστε και άλλα τόσα ούτε που τα φανταζόμαστε γιατί το γεωπολιτικό παιχνίδι είναι μεγάλο και σίγουρα θα έχει και πολλές απώλειες για όλους.

The post Τα Σκόπια, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το …τούρκικο τόξο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα