Τα μαζεύουν οι Σκοπιανοί. Εξαφάνισαν τη δήλωση Ζάεφ – Τι «συμφώνησαν» Κατρούγκαλος – Ντιμιτρόφ

17:35 4/12/2018 - Πηγή: Armynow

Άρον – άρον προσπαθούν να τα μαζέψουν οι Σκοπιανοί μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα με τις δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ περί Μακεδονικής μειονότητας και διδασκαλίας «Μακεδονικής γλώσσας» στα ελληνικά σχολεία.

Αντιλαμβανόμενοι μάλλον καθυστερημένα το πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί όπως μετέδωσε και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Σκόπια

η περιβόητη δήλωση του Ζάεφ – απάντηση σε ερώτηση βουλευτή του VOMRO – δεν εντοπίστηκε σήμερα σε κανένα επίσημο πρακτικό της βουλής ούτε σε κανένα άλλο έγγραφο. Ρόλο έπαιξε όπως μεταφέρεται και το τηλεφώνημα του Μ. Νίμιτς που τράβηξε τα αυτιά στη κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ταυτόχρονα και επίσημα η κυβέρνηση της χώρας εξέφρασε επίσημα την πρόθεση της πΓΔΜ να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών κάνωντας ταυτόχρονα και αναφορά στο θέμα της γλώσσας.

«Όλες οι ενέργειές και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία. Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών, βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές για τη χρήση των γλωσσών και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ είναι απολύτως προσηλωμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, ενώ δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τέλος, ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης της χώρας, «εάν τα σχόλια του πρωθυπουργού παρερμηνεύτηκαν».

Κατρούγαλος – Ντιμιτρόφ: Να αποφεύγονται προβληματικές δηλώσεις

Σε δήλωση του ο Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, μετά τη συνάντησής με τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, N. Dimitrov, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ σημείωσε: Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται, ακριβώς γιατί και οι δύο χώρες εμμένουν στην πιστή τήρηση του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας αυτής που είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες.

Και συμφωνήσαμε και οι δύο, όπως είχα την ευκαιρία να δηλώσω και χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ότι αυτό που περιγράφει ακριβώς την κατάσταση των υποχρεώσεων εκατέρωθεν είναι το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, που πια δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επέμβαση στο εσωτερικό κάθε μιας από τις χώρες μας. Εμμένουμε, λοιπόν, σταθερά στο πνεύμα και στο γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και προχωρούμε και οι δύο στην πλήρη κύρωσή της με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα, ακριβώς όπως προβλέπει η Συνθήκη αυτή».

The post Τα μαζεύουν οι Σκοπιανοί. Εξαφάνισαν τη δήλωση Ζάεφ – Τι «συμφώνησαν» Κατρούγκαλος – Ντιμιτρόφ appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα