Σεισμός στην Αττική: Ποια η κατάσταση μετά τα 5,1 Ρίχτερ – Σε ετοιμότητα οι ΕΔ – Τι λένε οι σεισμολόγοι

00:02 20/7/2019 - Πηγή: Armynow

Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές σημείωσε σε ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσα – Όλες οι εξελίξεις

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο σεισμός

ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Η λέει η κυβέρνηση

Σε ανακοίνωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, αφού αναφέρθηκε στα στοιχεία του σεισμού, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές.

Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί ως τώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, είναι μια παλαιά κατοικία στη Δραπετσώνα, και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα, επίσης έχουν πέσει προσόψεις στο Αιγάλεω και τη Δραπετσώνα.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ. Επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν πρόσκαιρα προβλήματα, λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την κυβερνητική αντίδραση, από την πρώτη στιγμή οι κ.κ. Χρυσοχοϊδης και Χαρδαλιάς είναι στο συντονιστικό και ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις στο γραφείο του.

Σε ετοιμότητα και οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και εφόσον χρειαστεί.

Και ο κ. Πέτσας έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε από σεισμούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενημερωμένοι.

Ενημέρωση στο Twitter

«Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί η συνδρομή του. Συνιστώ ψυχραιμία και καλώ τους πολίτες να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε», αναφέρει στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η “Ελληνική Κυβέρνηση. Ενώ λίγο πριν ενημέρωνε: «Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοϊδης και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο κέντρο επιχειρήσεων και συντονίζουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες

Τι αναφέρουν Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και Σεισμολογικό Κέντρο ΑΠΘ

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Επιφανειακή ήταν η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 14.13 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αθήνα, σύμφωνα με το Σεισμολογικό Κέντρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη Μαγούλα, 10 χιλιόμετρα βόρεια της Ελευσίνας. Αυτή την ώρα σημειώνονται μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούν οι επιστήμονες του σεισμολογικού κέντρου.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ευθύμης Λέκκας: Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Άκης Τσελέντης: Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντεης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

Ο Μ. Χρυσοχοϊδης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έφυγε εσπευσμένα για το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

Σε 76 ανέρχονται οι κλήσεις που έχει δεχθεί έως τώρα η Πυροσβεστική

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

Μικρές ζημιές στην Αθήνα

Μικρές ζημιές καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό, ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί.

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 14:15. Το μέγεθός του προσδιορίστηκε αρχικά στους 5,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στους 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο.

Κλήσεις στο ΕΚΑΒ για μικροτραυματισμούς

Στα δωμάτια τους επιστρέφουν οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο «Δαφνί», καθώς ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στο κτίριο.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό μία γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου», ενώ το ΕΚΑΒ δέχθηκε αρκετές κλήσεις κυρίως για κρίσεις πανικού και μικροτραυματισμούς.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Προβλήματα υπάρχουν στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης όλων των δικτύων αφού αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση όλοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό να καλούν μόνο επείγουσες κλήσεις και να επικοινωνούν μέσω εφαρμογών, όπως viber, WhatsApp και μέσα δικτύωσης.

Σε επιφυλακή οι Μονάδες Υγείας

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κκίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Μάνδρας και Μαγούλας.

Το «Θριάσειο» νοσοκομείο εφημερεύει και έχει τεθεί σε επιφυλακή το «Αττικόν». Παράλληλα, οι νοσηλευόμενοι στο Δαφνί έχουν μεταφερθεί προληπτικά στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

The post Σεισμός στην Αττική: Ποια η κατάσταση μετά τα 5,1 Ρίχτερ – Σε ετοιμότητα οι ΕΔ – Τι λένε οι σεισμολόγοι appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα