Πόρτο Κουφό : Το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί στο Β’ΠΠ

07:01 27/5/2018 - Πηγή: Armynow

Το Πόρτο Κουφό της Χαλκιδικής είναι το ασφαλέστερο και μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας.

Το Πόρτο Κουφό ήταν ο αρχαίος Τορωναίος λιμήν, ένα ασφαλέστατο αγκυροβόλιο για τα πλοία των Τορωναίων.

Το λιμάνι διατηρεί μέχρι σήμερα το αρχαίο του όνομα, αφού από τότε ονομαζόταν Κωφός λιμήν, γιατί οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι όποιος είναι μέσα στον κόλπο δεν ακούει καθόλου τη βουή της θάλασσας.

Χρησιμοποιούσαν μάλιστα το λιμάνι

σαν παρομοίωση και για κάθε έναν που δεν άκουγε καλά έλεγαν ότι είναι «κωφότερος του Κωφού (Τορωναίου) λιμένος».

Στις βραχώδεις και απόκρημνες ακτές του ανοίγονται σπηλιές, σε μια από τις οποίες, στη ΝΑ. πλευρά της εισόδου, μπορεί ο επισκέπτης να μπει με βάρκα.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα σπηλιά βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του λιμανιού, στην κορυφή της τομής του παλιού λατομείου η οποία ήταν τόπος λατρείας στα ρωμαϊκά χρόνια. Αργότερα, για να εξαγνιστεί ο χώρος, οι χριστιανοί ζωγράφισαν κόκκινους χαρακτηριστικούς σταυρούς στην οροφή της σπηλιάς.

Οι Γερμανοί, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το χρησιμοποίησαν ως βάση και το οχύρωσαν ισχυρά.

Γερμανικά υποβρύχια στάθμευαν εδώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λόγω του απύθμενου βάθους του λιμανιού αλλά και λόγω της γεωγραφικής του θέσης που προσφέρει άμεση πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος.

Αξιοθέατο της περιοχής αποτελούν και τα Καρτάλια. Έτσι ονομάζεται το νοτιότερο ακρωτήριο της Σιθωνίας. Είναι μια περιοχή πολύ επικίνδυνη για την ναυσιπλοΐα και πολύ εντυπωσιακή σαν χώρος. Το όνομα τους το οφείλουν στους γυπαετούς, τους οποίους οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν “καρτάλια”. Η επίσκεψη της περιοχής μπορεί να γίνει μόνο με πλοίο.

The post Πόρτο Κουφό : Το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας που χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί στο Β’ΠΠ appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα