Όπλα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον συριακό εμφύλιο πόλεμο

Στον συριακό εμφύλιο πόλεμο οι αντιμαχόμενοι χρησιμοποιούν μία πανσπερμία πολεμικού υλικού από την οποία δεν λείπουν όπλα από την εποχή του Β΄ Π.Π.

Στον πόλεμο στη Συρία οι διάφορες πλευρές χρησιμοποιούν μία πανσπερμία πολεμικών μέσων και υλικού, που περιλαμβάνει από σύγχρονα συστήματα μέχρι όπλα του Β΄ Π.Π.

Τα όπλα του Β΄ Π.Π. που χρησιμοποιούνται στον συριακό εμφύλιο είναι πολλά και σε αριθμό και σε ποικιλία. Παρακάτω ακολουθεί μία παρουσίαση κάποιων από αυτά τα όπλα.

Τυφέκια

Μοσίν-Ναγκάντ

Το

κλασικό τυφέκιο του Κόκκινου Στρατού στον Β΄ Π.Π. έφτασε στη Συρία με μία πρώτη παράδοση 360 αραβίδων Μ44 από την Ανατολική Γερμανία τον Ιούνιο του 1967. Από ΄κει και πέρα είναι αδύνατον να προσδιορισθεί ο συνολικός αριθμός αυτών των τυφεκίων που έφτασαν στη χώρα.

Φωτογραφία από τις αρχές του πολέμου όπου μαχητής της αντικαθεστωτικής Λίβα αλ-Ισλάμ φωτογραφίζεται με τυφέκιο Μοσίν-Ναγκάντ. Η οργάνωση αυτή δεν υπάρχει πλέον.Μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού με αραβίδα Μ44 ή τη βουλγαρική έκδοση 91/59.Σύγχρονο σκοπευτικό τοποθετημένο στην έκδοση 91/30 του Μοσίν-Ναγκάντ.

MAS-36

Το τυφέκιο MAS-36 ήταν σε υπηρεσία στον γαλλικό στρατό όταν άρχισε ο Β΄ Π.Π. Έχει διαμέτρημα 7,5Χ54 χλστ. και τροφοδοτείται από γεμιστήρα 5 φυσιγγίων. Ως πρώην γαλλική αποικία η Συρία χρησιμοποίησε το MAS-36 για τον εξοπλισμό του στρατού της μετά την ανεξαρτησία της. Στην πορεία του χρόνου τα τυφέκια αυτά αποσύρθηκαν και αποθηκεύτηκαν.

Αποθήκες του συριακού στρατού κατελήφθησαν από αντικαθεστωτικούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που διένειμαν αυτά τα τυφέκια. Σήμερα πλέον τα τυφέκια αυτά χρησιμοποιούνται ελάχιστα καθώς το απόθεμα φυσιγγίων έχει εξαντληθεί.

Αντικαθεστωτικοί του Ελεύθερου Συριακού Στρατού διανέμουν τυφέκια MAS-36.Σύρος αντικαθεστωτικός με τυφέκιο MAS-36.

StG-44

Το γερμανικό StG-44 υπήρξε το πρώτο σύγχρονο αυτόματο τυφέκιο εφόδου. Με διαμέτρημα 7,92Χ33 χλστ. τροφοδοτούνταν από γεμιστήρα 30 φυσιγγίων. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Π.Π. παρήχθησαν 426.000 τυφέκια.

Ένας σημαντικός αριθμός από αυτά τα όπλα πέρασαν στη Σοβιετική Ένωση, η οποία όμως δεν τα ενσωμάτωσε στον στρατό της και τα διένειμε στους συμμάχους της. Στη Συρία τα τυφέκια αυτά έφτασαν από την Ανατολική Γερμανία και την Τσεχοσλοβακία και σε μικρότερο αριθμό από τη Σοβιετική Ένωση.

Μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού με StG-44.

PTRS-41

Το σοβιετικό, ημιαυτόματο, αντιαρματικό τυφέκιο PTRS-41 διαδέχθηκε το μίας βολής PTRD. Το PTRS-41 είχε διαμέτρημα 14,5Χ114 χλστ. και τροφοδοτούνταν από γεμιστήρα 5 φυσιγγίων. Το αποτελεσματικό του βεληνεκές ήταν ανάμεσα σε 400 με 875 μ., ανάλογα με το εχθρικό τεθωρακισμένο, ενώ το μέγιστο γύρω στα 1.600 μ.

Καθώς η θωράκιση των γερμανικών αρμάτων αυξάνονταν τόσο λιγότερα χρήσιμα γίνονταν τα PTRS-41. Μετά τον Β΄ Π.Π. πολλά τέτοια τυφέκια δόθηκαν εκτός Σοβιετικής Ένωσης κι έτσι έφτασαν και στη Συρία.

Στα πρόσφατα χρόνια απέκτησαν νέα ζωή ως τυφέκια εναντίον υλικού και κατάλληλα για αγώνα μέσα σε πόλεις, αφού η βολίδα τους μπορεί να διατρήσει τοίχους.

Μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Αυτός που είναι στο βάθος και προπορεύεται φέρει τυφέκιο PTRS-41. Αυτός που ακολουθεί αλλά είναι πιο κοντά στο πλάνο φέρει σύγχρονο ιρανικό τυφέκιο Say’yad 2 διαμέτρημα 12,7Χ99 χλστ.Υποπολυβόλα

ΜΡ-40

Το διάσημο γερμανικό υποπολυβόλο ΜΡ-40 είχε διαμέτρημα 9 χλστ. και τροφοδοτούνταν από γεμιστήρα 32 φυσιγγίων.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 άρχισαν να φτάνουν αυτά τα όπλα στη Συρία από την Ανατολική Γερμανία. Στην πορεία πρέπει να αποκτήθηκαν και από άλλες πηγές. Λίγα από αυτά φαίνεται να χρησιμοποιούνται στον παρόντα πόλεμο.

PPSh-41

Το επίσης διάσημο σοβιετικό υποπολυβόλο είχε διαμέτρημα 7,62Χ25 χλστ. και τροφοδοτούνταν από έναν τυμπανοειδή γεμιστήρα 71 φυσιγγίων.

Το 1968 η Ανατολική Γερμανία προμήθευσε με 9.000 τέτοια όπλα την Αίγυπτο και τη Συρία. Η Σύρια απέκτησε και άλλα από την Τσεχοσλοβακία, τη Σοβιετική Ένωση και πιθανόν την Πολωνία.

Αν και άλλα όπλα της εποχής του Β΄ Π.Π. στον συριακό εμφύλιο θεωρούνται απλώς «καλύτερα από το τίποτα» τα PPSh-41 συνεχίζουν να είναι επιθυμητά εξαιτίας του μικρού τους μεγέθους και της μεγάλης τους ταχυβολίας.

Άνδρας του συριακού στρατού με PPSh-41.Αμερικανός σύμβουλος με PPSh-41 που αφαιρέθηκε από κάποιον διοικητή του Ισλαμικού Κράτους. Του έχει προστεθεί σύγχρονο σκοπευτικό, κάθετη χειρολαβή μπροστά και αορτήρας. Ο γεμιστήρας είναι διακοσμημένος στα χρώματα του ΙΚ.Πολυβόλα

DP

Το σοβιετικό αυτό ελαφρύ πυροβόλο είχε διαμέτρημα 7,62Χ54 χλστ. και τροφοδοτούνταν από γεμιστήρα 47 φυσιγγίων. Στη Συρία έφτασαν από την Ανατολική Γερμανία το 1967 και στη συνέχεια από άλλες χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Μαχητής της αντικαθεστωτικής φράξιας «Μάρτυρες του Ισλάμ» με πολυβόλο DP.Πυροβόλα

leFH 18M – Μ18/43F

Το οβιδοβόλο leFH 18 ήταν το στάνταρτ μέσο παροχής πυρών υποστηρίξεως στις μεραρχίες της Βερμάχτ. Με διαμέτρημα 105 χλστ. είχε βεληνεκές 12.325 μ.

Κατά πάσα πιθανότητα τα οβιδοβόλα αυτού του τύπου που έχουν εμφανιστεί στον συριακό εμφύλιο δεν είναι γερμανικά leFH 18 αλλά γιουγκοσλαβικές τους τροποποιήσεις γνωστά ως Μ18/43F.

Με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας κάποια από αυτά τα όπλα που βρίσκονταν σε αποθήκες στη Βοσνία πέρασαν στα χέρια της νεοδημιουργηθείσας βοσνιακής οντότητας. Στα τέλη του ΄90 πουλήθηκαν ως μέταλλο σε κάποια επιχείρηση ανακύκλωσης μετάλλου στην Τουρκία, αφού προηγουμένως υποτίθεται είχαν καταστεί μη δυνάμενα να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτική χρήση. Από την Τουρκία κατέληξαν σε αντικαθεστωτικούς στη Συρία ενώ είναι προφανές ότι τα όπλα ήταν λειτουργικά.

Η εκτίμηση είναι ότι 4 – 6 τέτοια οβιδοβόλα χρησιμοποιούνται από αντικαθεστωτικούς.

Πυροβόλο που χρησιμοποιείται από την οργάνωση Jaish al-Fatah.Σκοπευτές του πυροβόλου της Jaish al-Fatah.

Πηγή: wwiiafterwwii

The post Όπλα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον συριακό εμφύλιο πόλεμο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα