Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Τα τελευταία σχόλια των αναγνωστών

13:39 19/3/2019 - Πηγή: Armynow

Συνεχίστηκε τις τελευταίες ημέρες η αποστολή στο armynow.net σχολίων και παρατηρήσεων επί του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ.

Αν και το Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ έχει κατατεθεί για διαβούλευση μέχρι τις 18 Μαρτίου για να προωθηθεί στη συνέχεια με την τελική του μορφή στη Βουλή προς ψήφιση, αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να συνεχίσουμε να γνωστοποιούμε μέχρι και τα τελευταία

σχόλια – παρατηρήσεις των αναγνωστών μας.

Για λόγους συντομίας και επειδή πολλά από τα τελευταία σχόλια είναι παρόμοια με προηγούμενα που έχουμε ήδη αναρτήσει, θα περιοριρστούμε σε σχόλια νέας θεματολογίας, όπως αυτά μας αποστάλθηκαν:

Άρθρο 10

Ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που λείπει από το Νομοσχέδιο είναι αυτό της ρατσιστικής, άνισης και διακριτικής μεταχείρισης των Αξκών Ειδικής Καταστάσεως προερχομένων από τις παραγωγικές Σχολές η οποία συντελείται με την περίπτωση (ε) του άρθρου 23 του Ν.3883/2010 η οποία σταματάει την βαθμολογική εξέλιξη συγκεκριμένης κατηγορίας στρατιωτικού προσωπικού και πρέπει να καταργηθεί.

Αξκοί Ειδικής Καταστάσεως είναι οι Υπηρεσίας Γραφείου – Υπηρεσίας Ξηράς – Υπηρεσίας Εδάφους – Ελαφράς Υπηρεσίας οι οποίοι είναι άτομα με μακροχρόνιες αναπηρίες (ΑμεΑ) σωματικές, ψυχικές, ή αισθητηριακές. Τα νοσήματα που πάσχουν είναι συνήθως ανίατα ή δυσίατα (καρκίνος, διαβήτης, αιματολογικά, απώλειες οργάνων, καρδιολογικά, αγγειακά κ.α.).

Ο περιορισμός της εξέλιξής τους δρα ως παράγοντας «ποινής της πάθησης», δημιουργώντας πρόσθετα επιβαρυντικά αισθήματα κατωτερότητας.

Επειδή αρρώστησε ή τραυματίστηκε κάποιος δεν πρέπει να συντελείται εις βάρος του άνιση βαθμολογική και απόρροια αυτής άνιση οικονομική μεταχείριση. Πολύ σωστά σε καμία άλλη κατηγορία προελεύσεως στρατιωτικού προσωπικού (ΕΠΟΠ – ΕΜΘ – ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ κ.α.) ή των Σωμάτων Ασφαλείας ή Υπηρεσία του Δημοσίου δεν υπάρχει αυτή ή άδικη, άνιση και ρατσιστική μεταχείριση. Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι εκτελούν καθήκοντα – λειτουργήματα και σε ανώτατες θεσμικές θέσεις (Δημοτικοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Δικαστικοί, Βουλευτές, Υπουργοί κ.α.).

Η παράγραφος 1 του άρθρου 4 του Συντάγματος γράφει: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», το άρθρο 4 του αντιρατσιστικού Νόμου 4074/2012 γράφει: «δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρίες» και το άρθρο 59 του αντιρατσιστικού Νόμου 4488/2017 γράφει: «Σκοπός του παρόντος μέρους είναι η άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας».

Πρέπει να προστατευθούν οι Αξιωματικοί που έδωσαν την ζωή τους στο στράτευμα και ξαφνικά ασθένησαν σοβαρά και να μην τιμωρούνται με στασιμότητα όπως αναφέρει η περίπτωση (ε) του άρθρου 23 του Ν.3883/2010. Είναι επιτακτική η ανάγκη να περιθάλψει το κράτος τους άρρωστους Αξιωματικούς που έδωσαν την ψυχή και το σώμα τους για την πατρίδα.

Άρθρο 02

Το υπόψη άρθρο και συγκεκριμένα η παράγραφος 4 επεκτείνει το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου επ’ αμοιβή και στους Ψυχολόγους των ΕΔ.

Η επέκταση αυτή είναι αποσπασματικού χαρακτήρα και ξεκάθαρα εμβαλωματική, αφού δεν αντιμετωπίζει το εξειδικευμένο προσωπικό των ΕΔ (Μηχανικούς , Επαγγελματίες Υγείας,Οικονομολόγους, Νομικούς κ.τ.λ) ως ενιαίο σώμα.

Το άρθρο αυτό θα έπρεπε να επιτρέπει την άσκηση ιδιωτικού έργου επ’ αμοιβή σε όλο το επιστημονικό προσωπικό των ΕΔ κατόπιν καταλλήλου εγκρίσεως κατ’αναλογία με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 31 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (Ν. 3528/2007).

Το υπόψη άρθρο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό σχολίων, γεγονός που αναδεικνύει την ελλιπή αντιμετώπιση του εν θέματι ζητήματος.

Άρθρο 10

θα πρέπει να προστεθούν τα παρακάτω προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των Αξκών προελεύσεως ΑΣΣΥ 1991:

Στο άρθρο 27 του Ν.3883/2010(Α΄167), προστίθεται παράγραφος 4Α ως εξής:

« 4Α. Ειδικότερα για την προαγωγή στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ε.Δ., των αξιωματικών που προέρχονται από υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, οι οποίοι συμπλήρωσαν εικοσιπέντε (25) έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας στο χρονικό διάστημα από 1.1.2016 μέχρι 31.12.2016, απαιτείται η συμπλήρωση τριών (3) ετών στο βαθμό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων των Ε.Δ. και κρίνονται εκτάκτως εντός διμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.»

Στο άρθρο 23 του Ν.3883/2010, προστίθεται περίπτωση στ΄ και αντικαθίστανται οι περιπτώσεις α΄ εδάφιο (4),β΄ εδάφιο (6) και γ΄ εδάφιο (6) του ιδίου νόμου, ως εξής:

«….στ. Συνταγματάρχης και αντίστοιχοι των άλλων κλάδων των Ε.Δ. για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ του πανεπιστημιακού τομέα εκπαίδευσης. Οι παραπάνω αξιωματικοί προάγονται όταν κρίνονται ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους, με τη συμπλήρωση σαράντα (40) συντάξιμων ετών ή και πλέον αυτών και μέσα σε ένα (1) μήνα αποστρατεύονται».

Το άρθρο 32 παρ.1α του Ν.3883/2010 τροποποιείται και συμπληρώνεται ως εξής:

«Η αποστρατεία τους δεν οφείλεται σε κρίση τους ως αποστρατευτέων ή σε παραίτησή τους, εκτός αν έχουν συμπληρώσει με την παραίτησή τους 40ετή ή και πλέον αυτής συντάξιμης υπηρεσίας»

Το armynow.net ευχαριστεί το αναγνωστικό κοινό για τη συμμετοχή τους και τη συνεισφορά τους σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα.

The post Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Τα τελευταία σχόλια των αναγνωστών appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα