Ήθη και έθιμα των Φώτων στην Ελλάδα
6 Ιανουαρίου σήμερα, των Φώτων κι η Εκκλησία εορτάζει και τιμά τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.
Χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, τα Θεοφάνεια ή Φώτα κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων.
Η Ελλάδα είναι πλούσια σε έθιμα των Φώτων. Ραγκουτσάρια, αράπηδες, καμήλες, μπαμπόγεροι, μωμόγεροι,
Ανήμερα των Φώτων, μετά την λειτουργία των Μεγάλων Ωρών, τελείται ο καθαγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τίμιου Σταυρού. Ο ιερέας ρίχνει το σταυρό μέσα στο νερό – σήμερα ο σταυρός είναι δεμένος πάνω σε σκοινί για να μη χαθεί – και πιστοί βουτούν για να πιάσουν τον σταυρό, θεωρώντας ύψιστη τιμή, ευλογία και τύχη για όποιον τον βρει και τον πιάσει τον σταυρό. Σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ελλάδος κατά τον καθαγιασμό των υδάτων αφήνουν ελεύθερα να πετάξουν τρία λευκά περιστέρια. Τα περιστέρια αυτά συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, κατά την φανέρωση του Αγίου Πνευματος -εν είδη περιστεράς- όταν ο Ιησούς βαφτιζόταν στον Ιορδάνη Ποταμό.
«Πλύσιμο» των εικόνων
Ένα όμορφο έθιμο που στις μέρες μας έχει εξαλειφθεί είναι το «πλύσιμο των εικόνων». Οι πιστοί μετά την ρίψη του σταυρού έπαιρναν τις εικόνες που είχαν στο σπίτι τους και τις έπλεναν στη θάλασσα, στα ποτάμια ή στις λίμνες, διότι το νερό θεωρείται αγιασμένο.
Ρουγκατσάρια
Στη Θεσσαλία ανήμερα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα ρουγκάτσια (ρουγκατσάρια). Αυτά αποτελούνταν από ομάδες (10 – 15 μεταμφιεσμένων ατόμων) οι οποίες περιφέρονταν από σπίτι σε σπίτι παίρνοντας την ανάλογη αμοιβή. Μερικά από τα απαραίτητα μέλη του κάθε ομίλου ήταν ο γαμπρός, η νύφη (νέος μεταμφιεσμένος), ο παπάς, ο παππούς, ο γιατρός και οι «αρκουδιάρηδες». Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των τραγουδιών με τα οποία οι ρουγκατσάρηδες συνόδευαν το πέρασμά τους.
Ραγκουτσάρια
Στην Καστοριά αναβιώνουν τα Ραγκουτσάρια. Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή διώχνουν τα κακά πνεύματα. Το ίδιο έθιμο αναβιώνει και σε χωριά της Δράμας με το όνομα ροκατζάρια.
ραγκουρσαρια
Οι κάτοικοι φορούν τρομακτικές μάσκες και κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια που φέρουν περιφέρονται στους δρόμους.
Μπαμπούγερα
Τα Μπαμπούγερα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εθιμικές παραδόσεις στην Καλή Βρύση της Δράμας. Το εθιμικό πλαισίωμα της θρησκευτικής γιορτής αρχίζει το πρωί της παραμονής. Οι γυναίκες παίρνουν στάχτη και τη σκορπίζουν με το δεξί χέρι γύρω από το σπίτι προφέροντας ξορκιστικές λέξεις για να φύγουν τα καλακάντζουρα και να μην έχει φίδια το καλοκαίρι. Μετά το τέλος της τελετής του αγιασμού των υδάτων τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία.
Η αμφίεσή τους είναι ζωόμορφη και παλιότερα κρατούσαν στα χέρια ένα μικρό σακούλι με στάχτη με το οποίο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, χτυπούσαν όσους συναντούσαν για να φοβερίζουν τα καλακάντζουρα. Σήμερα, για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων από τους αμύητους στο τοπικό έθιμο επισκέπτες, επειδή η στάχτη λέρωνε τα ρούχα, το σακίδιο είναι κενό. Ομάδες-ομάδες τα μπαμπούγερα ή χωριστά γυρίζουν τους δρόμους του χωριού κυνηγώντας όσους συναντούν και ζητώντας συμβολικά κάποιο φιλοδώρημα.
Μωμόγεροι
Οι Μωμόγεροι είναι ένα Ποντιακό έθιμο που γινόταν στον Πόντο τα αρχαία χρόνια μέχρι και τις ημέρες μας. Το έθιμο είναι σατιρικό και συνηθίζετε κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων (15 Δεκεμβρίου) μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, άλλα μερικές φορές μέχρι τον μήνα του Φεβρουαρίου. Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης των Ποντίων, το έθιμο ήταν μια μορφή αναγνώρισης της Ελληνικής προέλευσής τους, και επίσης ένας τρόπος να ξεχαστεί από την Τουρκική δουλεία, και τις βίαιες εξισλαμίσεις.
μωμογεροι
Το έθιμο Μωμόγεροι είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου οι πολύ Πόντιοι κατοικούν. Στην εβδομάδα πριν από το νέο έτος, τα άτομα θα ντυθούν με διάφορα κοστούμια, όπου κάθε κοστούμι συμβολίζει ένα μέρος του πολιτισμού και της λαογραφίας των Ποντίων. Η αρκούδα συμβολίζει τη δύναμη, η ηλικιωμένη γυναίκα ένα σύμβολο του παρελθόντος, η νύφη για το μέλλον, το άλογο για την ανάπτυξη, ο γιατρός για την υγεία, ο στρατιώτης για την υπεράσπιση, την αίγα (κατσίκα) για τα τρόφιμα και ο Άγιος Βασίλης συμβολίζει το νέο έτος που θα φτάσει σε μερικές μέρες. Σήμερα το έθιμο είναι περισσότερο ψυχαγωγικό, ενώ στο παρελθόν ήταν μαγικό.
Γιάλα – γιάλα
Η εορτή των Θεοφανείων γιορτάζεται με λαμπρότητα απ’ όλους τους ορθοδόξους, στην Αργολίδα όμως τοπικές παραδόσεις κι έθιμα δίνουν ξεχωριστή λαμπρότητα στην γιορτή και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.
Στην περιοχή της Ερμιόνης έχουμε το έθιμο του «γιάλα-γιάλα», όπου την παραμονή των Φώτων οι νέοι, κυρίως αυτοί που θα καταταγούν στο στρατό, στολίζουν τις βάρκες στο λιμάνι με κλαδιά από φοίνικες. Τη νύχτα φορώντας παραδοσιακές στολές τραγουδούν και περνούν σπίτι – σπίτι δεχόμενοι κεράσματα, φτάνοντας το πρωί στο λιμάνι όπου ανεβαίνουν στις στολισμένες βάρκες και τις κουνούν με δύναμη συνεχίζοντας το τραγούδι »γιάλα-γιάλα» μέχρι να γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Σταυρού και την εικόνα της Θεοτόκου στην θάλασσα που θα βουτήξουν για να τα πιάσουν.
Διαβάστε περισσότερα για τα έθιμα στο orthodoxplanet.com
The post Ήθη και έθιμα των Φώτων στην Ελλάδα appeared first on ArmyNow.Net.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Νίκος Βέρτης: Δεν θα πιστεύετε τον κανόνα που έχει επιβάλλει στο προσωπικό του μαγαζιού που εμφανίζεται μετά το τροχαίο του Παντελίδη
- Τρωτέ Αυτό; Ο καλύτερος Γιατρός για την καρδιά, την Χοληστερίνη, τον Διαβήτη, την Αντιγήρανση, τον Καρκίνο και οχι μόνο…
- Προσοχή! Τρώμε… αρσενικό. Ποιες είναι οι τροφές που το περιέχουν;
- Γιατί όλοι το πρωί πρέπει να πίνουν ζεστό νερό με λεμόνι;
- Θεοφάνεια ή Εορτή των Φώτων - Τι γιορτάζουμε σήμερα
- Δείτε πως ένας μπάρμαν βρήκε τρόπο να κλέβει το ΑΤΜ μιας τράπεζας και έκανε ζωή πάμπλουτου... [photos]
- Αυτό είναι το νέο όνομα των Σκοπίων! Τρία ονόματα και μια «παραλλαγή» – Δεχόμαστε το «Μακεδονία»
- Γιατί η Σαπφώ Νοταρά επέκρινε την Τζόλυ Γαρμπή;
- Θρήνος για τον ελληνικό στίβο - Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Σύλλης
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας 6/1/2018
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Armynow
- Τελευταία Νέα Armynow
- Ήθη και έθιμα των Φώτων στην Ελλάδα
- ΓΕΣ: Πιστοποιούνται με ISO Μονάδες και Υπηρεσίες του ΣΞ
- Οι μαθητές καταδύθηκαν με το Υ/Γ ΠΙΠΙΝΟΣ – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
- 6 Ιανουαρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο
- Η Κύπρος αξιοποιεί τη γεωγραφία προς όφελος της
- Κοτζιάς:Γεύμα εργασίας με τον Σκοπιανό αν. πρωθυπουργό
- Με Αρετή και Τόλμη: Συγκλονίζει ο γιος του Επίλαρχου Τζαβέλλα
- Αρχιεπισκοπή Κύπρου: Επίσκεψη της ΤΠΚ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ
- ΦΑΕΘΩΝ: Στην Κύπρο για τα λείψανα των πεσόντων
- Βίτσας – Πολάκης: Η Υγεία στο …«χακί»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ζωή κατά Μπέτυς: Κάπως να ξεπληρώσει τις φωτογραφικές ρυθμίσεις…
- Σε απευθείας σύνδεση ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Φανάρι
- Ήθη και έθιμα των Φώτων στην Ελλάδα
- Μετά τη Τζολί φλερτάρει με… ψευδώνυμο! Πώς ο Μπραντ Πιτ “έριξε” εντυπωσιακή ξανθιά ως… Ουίλιαμ!
- «Επιασαν» τον Μπραντ Πιτ να φλερτάρει και να συστήνεται ως… Ουίλιαμ
- Ζουράρις: Εκπαιδευτικές οι εκδρομές, όχι να τρέχουν οι μαθητές στα σκυλάδικα
- Θρήνος για τον ελληνικό στίβο - Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Σύλλης
- Σάμου: ''Για την επικράτηση του κακού ευθύνεται η αδιαφορία του καλού''
- Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί και που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες (6/1 – 07:30)
- Η Μαρία Ματσούκα συνεχίζει την δουλειά της



