“Η Σοφία του Δράκου” : Ο νόμος, η πειθαρχία και η συνείδηση

10:08 1/2/2018 - Πηγή: Armynow

Με αφορμή τη χθεσινή ημέρα μνήμης των Ιμίων, δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο ενδιαφέρον βιβλίο από αυτό του Σχη ε.α. Γιάννη Παρασκευά. Διαβάστε την υπόθεση και θα καταλάβετε.

Το armynow.net, στα πλαίσια της προσπάθειας στήριξης και προώθησης των στελεχών στις εκτός στρατεύματος δραστηριότητές τους, ξεκινά από σήμερα, παρουσιάσεις βιβλίων εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών, με το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Γιάννη Παρασκευά (Σχης ε.α. – ΣΣΕ ’89) “Η Σοφία

του Δράκου”.

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που αφορά και θα προβληματίσει κάθε στρατιωτικό χωρίς παρωπίδες.

Όποια στελέχη εν ενεργεία και εν αποστρατεία επιθυμούν να παρουσιάσουν το συγγραφικό τους έργο, μπορούν να αποστείλουν στο editor@armynow.net , τα παρακάτω στοιχεία :

Φωτογραφία εξωφύλλουΛίγα λόγια για την υπόθεση / περιεχόμενοΣύντομο βιογραφικό συγγραφέαΦωτογραφία συγγραφέαΟποιαδήποτε άλλη πληροφορία επιθυμούν.

“Η Σοφία του Δράκου” Γιάννης Παρασκευάς (Σχης ε.α.)Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας στρατιωτικός διοικητής οδηγείται στο στρατοδικείο και διαπομπεύεται σαν προδότης, διότι αψηφώντας τις διαταγές των ανωτέρων του και της πολιτείας, ριψοκινδυνεύει την ανακατάληψη ενός μικρού νησιού, που καταλήφθηκε προκλητικά από τη γειτονική χώρα, που αμφισβητεί την εθνική μας κυριαρχία.

Μια δυναμική ιδεολόγος δικηγόρος, αναλαμβάνει να τον υπερασπιστεί στο στρατοδικείο. Κάτι από τα παλιά που συνδέει τους δύο…

Έως πού φτάνει η υπακοή στους νόμους της πολιτείας; Υπάρχουν νόμοι ανώτεροι από αυτούς; Ποιο το όριο της πειθαρχίας; Ποιο το όριο της νομιμοφροσύνης; Δικαιολογεί η εκτέλεση νόμιμων διαταγών, τα πάντα; Πανάρχαιο ερώτημα. Από την εποχή της Αντιγόνης, οι άνθρωποι προβληματίζονται πάνω σε αυτό.

Όμως τα πράγματα είναι απλά. Ένας νόμος της Πολιτείας, είναι ένας ανθρώπινος νόμος. Είναι ένας νόμος που δημιουργήθηκε από μια προϋπάρχουσα ανώτερη ανάγκη. Ένα βαθύτερο αίτιο. Κι αυτή η ανάγκη, αυτό το αίτιο, είναι σημαντικότερο από το νόμο.

Έγινε ο νόμος για να εξυπηρετήσει μια ανάγκη. Δεν εξυπηρετείται όμως πάντα, μια ανάγκη από το νόμο. Ειδικά όταν η εφαρμογή του υπόκειται στην ανθρώπινη ατέλεια. Ποιος καθορίζει το όριο; πότε μπορεί κάποιος να αγνοήσει το νόμο, σεβόμενος το λόγο για τον οποίο αυτός δημιουργήθηκε;

Η συνείδηση. Αυτή η θεϊκή φωνή, που μιλά μέσα μας, σε κρίσιμες στιγμές και μας λέει ότι πέρα από κάθε πρόφαση και δικαιολογία, γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό.

Η Σοφία και ο Δράκος, είναι στην πραγματικότητα, ένα πρόσωπο. Είναι ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος, που γνωρίζει ποιο είναι το σωστό και το εφαρμόζει, αλλά και ο ηθικός πολίτης, που αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεών του και υπερασπίζεται με πάθος τις ιδέες του, ακόμα και όταν αυτές δε συμφωνούν με τις ιδέες μιας κοινωνίας.

Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει κάποτε η κοινωνία.

Εκδόσεις “Όστρια”

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα:

Ο Γιάννης Παρασκευάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966 και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1989.

Υπηρέτησε στο στρατό ξηράς επί 26 χρόνια, από όπου και αποστρατεύτηκε με αίτησ’η του το 2011.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας, υπηρέτησε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, ενώ το 2004 συμμετείχε στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν.

Από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2015, αρθογραφούσε στη διαδικτυακή πλατφόρμα maga.gr κι έχει γράψει πάνω από 120 άρθρα γνώμης, καθώς και αναλύσεις με αφορμή την επικαιρότητα.

Είναι παντρεμένος με την Αγγελική, έχει δύο παιδιά και κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα.

Οι “Σκέψεις Θεού” ήταν η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Όστρια” το Φεβρουάριο του 2016. Η “Σοφία του Δράκου” είναι το δεύτερό του βιβλίο.

The post “Η Σοφία του Δράκου” : Ο νόμος, η πειθαρχία και η συνείδηση appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα