Η πολιτική αντιμετώπιση των πραγμάτων από τον Ευ. Αποστολάκη στο ΥΠΕΘΑ

06:11 25/2/2019 - Πηγή: Armynow

Ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης στη χθεσινή του συνέντευξη προσδιόρισε τη θέση του στο ΥΠΕΘΑ με εθνικούς – στρατιωτικούς όρους αλλά είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει και πολιτικά κάποια ζητήματα όπως το νομοσχέδιο για τις ΕΔ

«Η βασική προτεραιότητα, που δεν συναρτάται από το χρόνο της θητείας του υπουργού Άμυνας, είναι η διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Την παραπάνω απάντηση έδωσε

μεταξύ άλλων ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης στη χθεσινή πρώτη του συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα ως υπουργός και στην ερώτηση ποιες είναι οι προτεραιότητες το περιορισμένο διάστημα που θα έχει η θητεία του λόγω των επικείμενων εκλογών.

Ο Ευ. Αποστολάκης από την αρχή της υπουργοποίησής του επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα ότι ανέλαβε την ευθύνη χωρίς να θέλει να εμπλακεί στην πολιτική προσβλέποντας σε ενότητα όλων των κομμάτων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο υπουργείο δεν συγκρότησε πολιτικό γραφείο θέλοντας να δείξει ότι δεν σκοπεύει να εμπλακεί στην πολιτική τουλάχιστον άμεσα.

Άλλωστε η διαφορετική νοοτροπία που τον διακατέχει ειδικά σε σχέση με τον προκάτοχό του Πάνο Καμμένο έχει φανεί ήδη στο υπουργείο. Από τις αλλαγές στο γραφείο Τύπου τόσο σε πρόσωπα όσο και σε λειτουργία χωρίς τους αποκλεισμούς που είχαν επιβληθεί από την ενημέρωση. Κυρίως όμως έχει φανεί στη βαρύτητα που δίνει στην στρατιωτική διπλωματία με τις αλλεπάλληλες διεθνείς συναντήσεις και επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα και με δηλώσεις χωρίς τις υπερβολές που είχαμε συνηθίσει από τον πληθωρικό προκάτοχό του.

Ο Ευ. Αποστολάκης ξέρει πολύ καλά τα ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου με τα οποία είναι αντιμέτωπος και σίγουρα έχει την εμπειρία να τα διαχειριστεί και να φέρει και καλά αποτελέσματα.

Θα ήταν άτοπο όμως αν θεωρήσει ότι δεν θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων και εκ της θέσεώς του να εμπλακεί και σε πολιτικό επίπεδο. Και τέτοια περίπτωση αποτελεί το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ το οποίο προετοιμάζεται εδώ και καιρό και αφορά κατά πολύ μεγάλο μέρος ζητήματα λειτουργίας του στρατεύματος και των στελεχών.

Το νομοσχέδιο είναι εμφανές ότι έχει άρωμα ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχει φουντώσει τη συζήτηση και την αξιωματική αντιπολίτευση μέσω του Βασίλη Κικίλια να επιτίθεται και να καταγγέλει προσπάθεια τοποθέτησης «κομματικών κομισάριων» στο στράτευμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα Επιτελεία έχουν παραδώσει τις θέσεις και τις παρατηρήσεις τους και λογικά είναι πλέον ζήτημα χρόνου και κυβέρνησης πότε θα κατατεθεί.

Και εδώ μάλλον θα χρειαστεί αρκετή πολιτική διαχείριση μέσα στο ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να πάρει τη τελική του μορφή. Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη διοχετευτεί από διαφορετικές πηγές είτε μέρος του, είτε ολόκληρο, είτε με πληροφορίες σε συγκεκριμένα ΜΜΕ έρχεται να ενισχύσει τις πληροφορίες για μια ιδιότυπη «διαμάχη» που σοβεί ανάμεσα στα Γραφεία του ΥΕΘΑ και του ΑΝΥΕΘΑ για κάποια από τα άρθρα του.

Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα ζητήματα που έχει το νομοσχέδιο αφορούν αρμοδιότητες του ΑΝΥΕΘΑ Π. Ρήγα, κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει λόγο και ο ίδιος ο Αποστολάκης.

Με την προώθηση με κάθε τρόπο συγκεκριμένων άρθρων η κάθε πλευρά θέλει να βάλει τη σφραγίδα της και να φέρει τις αλλαγές που θεωρεί. Το τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο έχει γίνει πλέον γνωστό από τις πολλές δημοσιεύσεις που ήδη έχουν γίνει και το μόνο που μένει είναι όταν κατατεθεί το τελειωτικό κείμενο να εντοπιστούν αν έχουν υπάρξει αλλαγές. Εκεί ίσως φανεί αν υπήρξαν πολιτικά διαφοροποιήσεις και ποιες τελικά υπερίσχυσαν.

The post Η πολιτική αντιμετώπιση των πραγμάτων από τον Ευ. Αποστολάκη στο ΥΠΕΘΑ appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα