Εύζωνες: Το «ΑP» υμνεί τους «Θεϊκούς γίγαντες με φουστανέλες» – ΦΩΤΟ

13:08 25/5/2018 - Πηγή: Armynow

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press εξυμνεί με ένα άρθρο τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς τους «πιο διάσημους στρατιώτες της Ελλάδας»

«Μπορεί να είναι οι κοντές, πτυχωτές φουστανέλες, οι μαύρες μεταξωτές καλτσοδέτες και τα παπούτσια με τα πον-πον, αλλά υπάρχει κάτι που αποπνέει μάλλον αγάπη παρά φόβο στην Προεδρική Φρουρά, την πιο γνωστή στρατιωτική μονάδα της Ελλάδας». Με τα λόγια αυτά ξεκινά το Associated Press

το άρθρο του με τίτλο «Θεϊκοί γίγαντες με φουστανέλες: Γνωρίστε τους πιο διάσημους στρατιώτες της Ελλάδας» αφιερωμένο στην Προεδρική Φρουρά.

Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων οι Εύζωνες είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της Αθήνας, καθώς συναγωνίζονται σε φωτογραφικά «κλικ» ακόμα και τα αρχαία ερείπια της χρυσής εποχής της Ελλάδας.

«Όλα τα μέλη του – της Προεδρικής Φρουράς – είναι στρατιώτες που έχουν επιλεγεί για το ύψος και τη στάση τους, ενώ είναι και Χριστιανοί Ορθόδοξοι», επισημαίνεται στο ρεπορτάζ.

Η αποστολή τους είναι να στέκονται φρουροί στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη και έξω από την κατοικία του αρχηγού του κράτους της Ελλάδας, παραμένοντας ακίνητοι όταν δεν πραγματοποιούν τον τελετουργικό βηματισμό τους, με δυνατό χτύπημα των ποδιών στο έδαφος και τα χέρια ψηλά, παρουσιάζοντας όπλα.

Το Associated Press σημειώνει ότι κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Εύζωνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το πόστο τους, καθώς έγιναν διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και βίαια επεισόδια εμπρός από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εμπρός από το κτίριο της ελληνικής Βουλής. Μάλιστα έβαλαν φωτιά ορισμένες φορές στα φυλάκιά τους.

Η Προεδρική Φρουρά δημιουργήθηκε 150 χρόνια πριν ως στρατιωτική μονάδα που ξεχώρισε σε μάχες. Πλέον ωστόσο ο ρόλος της είναι τελετουργικός, ενώ η στολή τους και τα τελετουργικά τους, κωδικοποιούν μία λαϊκή αντίληψη της ελληνικότητας, όπως διαμορφώθηκε από την δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Η ονομασία τους «Εύζωνες» (ευ + ζώνες = οι καλά ζωσμένοι), είναι μία λέξη 3.000 ετών, που «ενεργοποιήθηκε» εκ νέου των 19ο αιώνα καθώς το νεοσύστατο κράτος προσπαθούσε να εδραιώσει τους δεσμούς αίματος με τις δόξες της αρχαιότητας, κατά το «ΑΡ» που επεσήμανε: Η εντυπωσιακή, αλλά και περίπλοκη στολή τους εμπνεύστηκε από ενδυμασίες στα ορεινά της Ελλάδας, ενώ η χώρα ήταν ακόμη υπό οθωμανική κατοχή.

Σήμερα βέβαια, οι φουστανέλες είναι πλέον πολύ πιο κοντές από εκείνες που φορούσαν οι επαναστάτες, ενώ διαθέτουν ακριβώς 400 πτυχώσεις, οι οποίες συμβολίζουν τους περίπου 4 αιώνες του τουρκικού ζυγού. Το δε περίτεχνα κεντημένο γιλέκο, φέρει μυστικά ορθόδοξα χριστιανικά σύμβολα.

Τα ρούχα χρειάζονται μήνες για να φτιαχτούν, με το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας να γίνεται στο χέρι, μια «πεθαμένη» τέχνη, όπως σημειώνεται στο άρθρο, σε μια χώρα όπου αυτή η φορεσιά έγινε εκτός μόδας πριν από περίπου έναν αιώνα, όπου αντικαταστάθηκε από τα «Φράγκικα» ρούχα της Δύσης.

The post Εύζωνες: Το «ΑP» υμνεί τους «Θεϊκούς γίγαντες με φουστανέλες» – ΦΩΤΟ appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα