Έλληνες στρατιωτικοί: Στο αρχείο η υπόθεση μετά την ΕΔΕ

11:54 8/3/2019 - Πηγή: Armynow

Τι απάντηση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στην ερώτηση Κικίλιας και Δημοσχάκη για την εξέλιξη της ΕΔΕ.

Στο αρχείο έχει τεθεί πλέον από την αρμόδια Στρατιωτική Εισαγγελία, η υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κικίλια και Αναστάσιου Δημοσχάκη στη Βουλή για το συγκεκριμένο

θέμα.

Όπως τονίζεται στην απάντηση του ΥΕΘΑ «η υπόθεση έχει διερευνηθεί ως προς την ποινική της αξιολόγηση από την αρμόδια Στρατιωτική Εισαγγελία και έχει τεθεί στο αρχείο. Σχετικά με τη διενεργηθείσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) αξιολογήθηκε συνολικά και ανελήφθησαν οι δέουσες ενέργειες, πλην όμως ο φάκελος έχει διαβάθμιση απορρήτου και για τον λόγο αυτόν τα στοιχεία του δεν κοινοποιούνται δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Αυτή είναι η απάντηση του ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη:

Κατεβάστε το αρχείο [307.29 KB]

Ολόκληρη η ερώτηση του Βασίλη Κικίλια και του Αναστάσιου Δημοσχάκη:

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τις αρχές της Τουρκίας, Η σύλληψη σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού έγινε στην οριογραμμή της δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου μετά την είσοδό τους στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Το εν λόγω περιστατικό αποτέλεσε αιτία όξυνσης στις σχέσεις των δύο χωρών και ταλαιπώρησε την ελληνική πολιτεία για ένα διάστημα πέντε μηνών περίπου, μέχρι την απελευθέρωσή τους τον Αύγουστο του 2018.

Παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα, τόσο από τη σύλληψη όσο και από την απελευθέρωση, δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διατάξατε από 6 Μαρτίου του 2018 με την ιδιότητα του Α/ΓΕΕΘΑ.

Με δεδομένο ότι:

Πριν από τη σύλληψη είχε προηγηθεί κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, μετά την εμβολισμό του πλοίου του λιμενικού «Γαύδος» στα Ίμια και της έντονης τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή του Έβρου με συνεχείς ασκήσεις, θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα αποφυγής του περιστατικού της σύλληψης.

Μετά την απελευθέρωση εστάλη το ττρωθυττουργικό αεροσκάφος με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ για τη μεταφορά των δύο ελλήνων στρατιωτικών και τους αποδόθηκαν τιμές στο αεροδρόμιο με σχετικό άγημα.

Στις πρόσφατες κρίσεις των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Διοικητές των προϊσταμένων Σχηματισμών της Μονάδας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ττροήχθησαν και τοποθετήθηκαν σε θέσεις υψηλής επιχειρησιακής ευθύνης.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Ποια ήταν τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διατάχθηκε για το περιστατικό ;

Υπήρξαν ποινικά ή πειθαρχικά παραπτώματα ή άλλου είδους διοικητικές ευθύνες και σε ποιους αποδόθηκαν;

Επιβλήθηκαν ποινές ή άλλου είδους κυρώσεις και σε ποιους ;

Οι ερωτώντες βουλευτές,

Βασίλης Κικίλιας

Αναστάσιος Δημοσχάκης

The post Έλληνες στρατιωτικοί: Στο αρχείο η υπόθεση μετά την ΕΔΕ appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα