Ειρηναίος Γαλανάκης: Μια προσωπικότητα που λείπει σήμερα – ΒΙΝΤΕΟ

Ειρηναίος Γαλανάκης, ένας «ειρηνικός επαναστάτης», ένας ιεράρχης που σημάδεψε με τη ζωή, το έργο του και τις πράξεις του την Εκκλησία αλλά και την Ελλάδα ολόκληρη.

Τα χρόνια της κρίσης έφεραν φτώχια, ανεργία, διάλυση του κοινωνικού ιστού, πολιτική ανισορροπία και πολλά άλλα. Το χειρότερο όμως που προκάλεσαν και θα γίνει αντιληπτό όσο περνούν τα χρόνια είναι η φτώχια σε προσωπικότητες που θα καταφέρουν να σηκώσουν τον ταλαίπωρο αυτό λαό, προσωπικότητες που θα τον εμπνεύσουν και θα τον κάνουν να πιστέψει.

«Πολλοί

άνθρωποι λένε ότι η Εκκλησία είναι σκοταδισμός. Δεν είναι αυτό. Η Εκκλησία είναι ζωντανή… Και αυτό ήθελα να δείξω. Η πίστις είναι δύναμη στον άνθρωπο. Είναι πολιτισμός. Είναι δημιουργική δύναμη σε ένα λαό. Όποιος άνθρωπος έχει πίστη στο Θεό και στον εαυτό του και στις δυνάμεις του, δημιουργεί. Μόνο άνθρωποι που δεν έχουν πίστη δεν μπορούν να δημιουργήσουν. Οι σημερινοί και οι αυριανοί άνθρωποι πρέπει να έχουν μια πίστη». Είπε ο Ειρηναίος Γαλανάκης, Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου την ημέρα που παραιτήθηκε σε ηλικία 94 ετών.

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν μια προσωπικότητα, έναν άνθρωπο, έναν ιεράρχη όπως ο Ειρηναίος Γαλανάκης. Ένας ιερέας που όπως έλεγαν οι πιστοί «έριχνε βάλσαμο στις ψυχές μικρών και μεγάλων». Ο Ειρηναίος Γαλανάκης, Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου ήταν ένας κορυφαίος πνευματικός ηγέτης, έκανε ένα πρωτοποριακό κοινωνικό έργο και η ζωή του ήταν μια μοναδική διαδρομή πίστης, αγώνα και προσφοράς. Όπως τον χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ αφιέρωμα σε εκείνον, των Γιώργου Κουκουράκη και Θοδωρή Παπαδουλάκη ήταν «ένας ειρηνικός επαναστάτης».

Ο Ειρηναίος Γαλανάκης ήταν μια προσωπικότητα που σίγουρα λείπει σήμερα, από τη χώρα και την Εκκλησία, καθώς η πολυσχιδής προσωπικότητά του, το πολύπλευρο έργο του δυστυχώς δεν μπορεί να το βρει κανείς σήμερα. Ίσως είναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα, η έλλειψη δηλαδή τέτοιων ανθρώπων που να φωτίζουν με τη ζωή, τις πράξεις και τα λόγια τους το δρόμο των νέων και όχι μόνο.

Ο ίδιος έλεγε πως το πιο σπουδαίο πράγμα είναι «να βοηθήσεις έναν άνθρωπο να βρει το δρόμο του». Τα έργα που άφησε πίσω του «μιλούν» από μόνα τους για το πως αντιλαμβανόταν ο Ειρηναίος Γαλανάκης το να είσαι ιεράρχης. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προσφορά στους συνανθρώπους του και στην τοπική κοινωνία.

Ποιος ήταν ο Ειρηναίος Γαλανάκης

Γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων το 1911. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Βάμου, στο Ιεροδιδασκαλείο Αγίας Τριάδος Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μαθήματα Θεολογίας και Κοινωνιολογίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα καθολικά Πανεπιστήμια Λίλλης και Παρισίων, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

Εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολεία του νομού Χανίων. Το 1940 έλαβε υποτροφία για συνέχιση των σπουδών του στη Γερμανία, την οποία δεν αποδέχθηκε λόγω του ελληνοϊταλικού πολέμου. Το 1943, με αφορμή ένα κήρυγμά του στον μητροπολιτικό ναό των Χανίων, συνελήφθη από τις γερμανικές αρχές κατοχής. Δεν εκτελέστηκε χάρη στην παρέμβαση του τοπικού επισκόπου και την αντίδραση της κοινωνίας των Χανίων.

Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος–Πρεσβύτερος και στη συνέχεια ονομάστηκε Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου Χανίων και τοποθετήθηκε υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Τον Δεκέμβριο του 1957 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου. Με την ανύψωση των Επισκοπών της Εκκλησίας Κρήτης σε Μητροπόλεις το 1962, προήχθη σε Μητροπολίτη.

Επί της Αρχιερατείας του και μετά από ενέργειες του, ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν:

Τα μαθητικά Οικοτροφεία, (σε Καστέλλι, Κάντανο, Παλαιόχωρα, Κολυμβάρι, Βουκολιές κ.λ.π.)Οι Τεχνικές Σχολές Καστελλίου, (οι Σχολές του σημερινού ΕΠΑΛΕΠΑΣ Κισσάμου)Η Οικοκυρική ΣχολήΟ Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ΚαστελλίουΤο Αννουσάκειο Γηροκομείο – Θεραπευτήριο (Καστέλλι)Η Σχολή Κωφαλάλων (Καστέλλι)Τα Πνευματικά Κέντρα Κισσάμου (Tων ενοριακών Ιερών Ναών Αγίου Σπυρίδωνος και Ευαγγελισμού Θεοτόκου και Σπηλιάς)Κέντρο Αγροτικής ΑνάπτυξηςΣχολή ΑγγειοπλαστικήςΣχολές Βυζαντινής Μουσικής και Ορθόδοξης ΑγιογραφίαςΙδρυμα Αγίας Σοφίας ΑποκορώνουΙδρυμα Κισαμικών ΜελετώνΦυσικο-λαογραφικό καί Ιστορικό Μουσείο ΟμαλούΣχολή ΞυλογλυπτικήςΤο Tυροκομείο Σκάφης ΣελίνουΤο Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (Κολυμβάρι)Το ΚΕΤΕΧ ΤαυρωνίτηΑνακαινίσθηκαν επίσης οι Ιερές Μονές Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος και Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσκαλιτίσσης Κισσάμου.

Αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς. Το 1971 τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Γερμανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επί αρχιερατείας του (1972-1980) αναγνωρίστηκε η ελληνορθόδοξη μητρόπολη Γερμανίας ως τρίτη επίσημη Εκκλησία στη χώρα (1974), λειτούργησαν σύλλογοι γυναικών, ταχύρυθμες επαγγελματικές σχολές και ταμείο αρωγής φοιτητών.

Τον Φεβρουάριο του 1981 ο Μητροπολίτης Ειρηναίος επέστρεψε στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, μετά από πολύμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων των δύο επαρχιών. Συνεχίζοντας το κοινωνικό έργο της πρώτης αρχιερατείας του, παράλληλα ανέπτυξε δράσεις για την ειρήνη, τον αφοπλισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τον Αύγουστο του 2005 υπέβαλε την παραίτησή του, λόγω γήρατος, στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «οραματιστής και πραγματοποιός», σε όλη τη διάρκεια της αρχιερατείας του ανέπτυξε πλήθος καινοτόμων πρωτοβουλιών για την Εκκλησία και την Κοινωνία. Διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ίδρυση και οργάνωση της μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), που υπήρξε η πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης της χώρας. Οραματίστηκε, ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος σε μια σειρά από αναπτυξιακές εταιρείες και πνευματικά ιδρύματα: Εταιρεία Ανάπτυξης Αποκορώνου, Εταιρεία Ανάπτυξης Σελίνου, Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία», Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ανέπτυξε πλούσιο συγγραφικό έργο. Εξέδωσε περισσότερα από τριάντα βιβλία με σκέψεις και προβληματισμούς, θεολογικό και λαογραφικό περιεχόμενο. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων στον Τύπο της Κρήτης και της Αθήνας.

Ήταν ισόβιος πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Προς τιμήν του, σε ειδική τελετή τον Αύγουστο του 2007, το κτίριο επιστημονικών και διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος ονομάστηκε Μέγαρο «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης».

Για το πολύπλευρο έργο του τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (1978) και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2000).

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών στις 30 Απριλίου 2013.

Πηγή: orthodoxplanet

The post Ειρηναίος Γαλανάκης: Μια προσωπικότητα που λείπει σήμερα – ΒΙΝΤΕΟ appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα