Χρήση Συστημικών Μεθοδολογιών στην Λειτουργία ενός Στρατηγείου του Στρατού Ξηράς

13:42 11/2/2018 - Πηγή: Armynow

Παρουσίαση του βιβλίου “Χρήση Συστημικών Μεθοδολογιών στην Λειτουργία ενός Στρατηγείου του Στρατού Ξηράς – Μοντελοποίηση Σταθμού Διοίκησης και Ανεφοδιασμού ΟΥΜΑ με τη συστημική μεθοδολογία DCSYM και το λογισμικό δυναμικής προσομοίωσης VENSIM”, του Γκοντέβα Γεώργιου, Τχη ε.α.

Το armynow.net, στα πλαίσια της στήριξης και προώθησης των στελεχών στις εκτός στρατεύματος δραστηριότητές τους, συνεχίζει τις παρουσιάσεις βιβλίων εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών

ΕΔ & ΣΑ, με το βιβλίο του Γκοντέβα Γεώργιου (ΣΣΕ ’98), “Χρήση Συστημικών Μεθοδολογιών στην Λειτουργία ενός Στρατηγείου του Στρατού Ξηράς – Μοντελοποίηση Σταθμού Διοίκησης και Ανεφοδιασμού ΟΥΜΑ με τη συστημική μεθοδολογία DCSYM και το λογισμικό δυναμικής προσομοίωσης VENSIM”.

Όποια στελέχη εν ενεργεία και εν αποστρατεία επιθυμούν να παρουσιάσουν το συγγραφικό τους έργο, μπορούν να αποστείλουν στο editor@armynow.net , τα παρακάτω στοιχεία :

Φωτογραφία εξωφύλλουΛίγα λόγια για την υπόθεση / περιεχόμενοΣύντομο βιογραφικό συγγραφέαΦωτογραφία συγγραφέαΟποιαδήποτε άλλη πληροφορία επιθυμούν.

Χρήση Συστημικών Μεθοδολογιών στην Λειτουργία ενός Στρατηγείου του Στρατού Ξηράς

Η Εθνική Άμυνα και ιδιαίτερα ο Στρατός Ξηράς αποτελούνται από ανθρωπογενή συστήματα (έμψυχο δυναμικό), λειτουργικές δομές και υλικοτεχνικά εργαλεία και υποδομές.

Όλα αυτά συναποτελούν ένα πολύπλοκο σύστημα ανοιχτό στο περιβάλλον με πλούσια και σύνθετη εσωτερική δυναμική. Η επιστήμη της πολυπλοκότητας μας δείχνει ότι τα κλειστά συστήματα διαλύονται και πεθαίνουν.

Αντίθετα τα ανοιχτά συστήματα αναπτύσσονται, ανανεώνονται, αναρυθμίζονται και αυτοργανώνονται όπως ακριβώς οι ζωντανοί οργανισμοί. Ο Στρατός Ξηράς είναι ένα πολύπλοκο σύστημα το οποίο εμφανίζει τάξη και οργάνωση (global order and organization) η οποία δεν εξηγείται από αντίστοιχα χαρακτηριστικά συνιστωσών του συστήματος.

Έτσι, τα χαρακτηριστικά των επιμέρους συστημάτων που εμπεριέχει, δεν επαρκούν για να εξηγήσουν τα χαρακτηριστικά του ολικού συστήματος.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη χρήση επιπλέον Συστημικών Μεθοδολογιών στη Λειτουργία του Στρατηγείου, οι οποίες βασίζονται στη δυναμική προσομοίωση: Vensim, Anylogic και Forio. Με τη δυναμική προσομοίωση είμαστε σε πλεονεκτική θέση, έτσι ώστε να βελτιστοποιηθεί η επιχειρησιακή λειτουργία του Στρατηγείου, λαμβάνοντας σωστότερες αποφάσεις και επιλέγοντας αποτελεσματικότερους τρόπους ενεργείας για διάφορα υπηρεσιακά θέματα.

Με βάση τα παραπάνω εφόσον εφαρμοστούν αποτελεσματικά στην πράξη οι Συστημικές Μεθοδολογίες στο Στρατό Ξηράς, θα μειώσουν τη πολυπλοκότητα, θα βελτιώσουν την επιχειρησιακή λειτουργία-ετοιμότητα, προσφέροντας μας την δυνατότητα πρόβλεψης όσον αφορά τις αστάθειες και τα σημεία κρίσης, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον να γίνει παρέμβαση δημιουργώντας μια δυναμική ελεγχόμενη, προσθέτοντας «ενέργεια» σε κάποιο από τα υποσυστήματα.

“Μοντελοποίηση Σταθμού Διοίκησης και Ανεφοδιασμού ΟΥΜΑ με τη συστημική μεθοδολογία DCSYM και το λογισμικό δυναμικής προσομοίωσης VENSIM” Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Στην εφαρμογή αυτή έγινε μια προσπάθεια μοντελοποίησης ενός υποθετικού σταθμού συντήρησης και ανεφοδιασμού αρμάτων μάχης, ο οποίος είναι σε θέση να προσφέρει τις εξής υπηρεσίες στα αφικνούμενα άρματα του ουλαμού. (1 ουλαμός αρμάτων ισοδυναμεί με 4 άρματα).

Έλεγχος-επισκευή μηχανικών μερών (κινητήρας), συστήματος αναρτήσεων (ερπύστρια) και ανεφοδιασμός σε καύσιμα και ελαιολιπαντικά (Service).Διαδικασία φορτοεκφόρτωσης πυρομαχικών,σκηνικού υλικού, εργαλείων και διχτύων παραλλαγής (Reload).

Κάθε άρμα μάχης του Ουλαμού περιμένει να εξυπηρετηθεί από δύο τμήματα εξυπηρέτησης. Αφού εξυπηρετηθεί από το πρώτο (επισκευή-ανεφοδιασμός), στη συνέχεια αναμένει στο επόμενο τμήμα (φορτοεκφόρτωση) και τέλος εξυπηρετείται ώστε να είναι έτοιμο για αναχώρηση από το σταθμό. Στη συνέχεια θα μελετήσουμε τη συμπεριφορά του συστήματος αυτού για συγκεκριμένες θέσεις και χρόνους εξυπηρέτησης. Επίσης μας ενδιαφέρει άμεσα η κατανόηση της σημασίας προσομοίωσης ενός τέτοιου προβλήματος.

Τα άρματα μάχης που φτάνουν στο σταθμό, περνούν πρώτα από το τμήμα Service και στη συνέχεια από το τμήμα Reload. Οι αφίξεις των αρμάτων μάχης βασίζονται στην κατανομή Poisson με μέσο 4. Έχουμε δηλαδή τέσσερις αφίξεις αρμάτων την ώρα, με την παραδοχή ότι τα άρματα μάχης του ουλαμού δεν εισάγονται ταυτόχρονα και τα τέσσερα στο σταθμό ανεφοδιασμού. Επιπρόσθετα θεωρούμε ότι το τμήμα Service διαθέτει τέσσερις θέσης εξυπηρέτησης, όπως και το τμήμα Reload. Επίσης υποθέτουμε ότι ο χρόνος ανεφοδιασμού καυσίμων και ελέγχου- επισκευής μηχανικών τμημάτων και εξαρτημάτων είναι 2 ώρες, ενώ ο χρόνος φορτοεκφόρτωσης διαρκεί 1 ώρα (τμήμα Reload). Το τμήμα Διοίκησης συντονίζει τα δύο παραπάνω τμήματα.

Οι μέθοδοι προσομοίωσης μπορούν να μας βοηθήσουν αποτελεσματικά έτσι ώστε να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα σχεδόν πάνω σε οποιοδήποτε πρόβλημα ή σε κάποια διαδικασία εφόσον μοντελοποιηθεί. Τα συμπεράσματα αυτά μπορεί να αφορούν το κόστος, την επάρκεια εφοδίων- υλικών-ανταλλακτικών, την αποδοτικότητα των διαδικασιών καθώς και τη μείωση της πολυπλοκότητας του συστήματος όπου αυτό είναι εφικτό.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα προσεγγίσαμε και κατανοήσαμε τις δυνατότητες ενός υποθετικού σταθμού ανεφοδιασμού ο οποίος ανεφοδιάζει με πυρομαχικά καθώς επίσης και με καύσιμα-ελαιολιπαντικά, επιπλέον εκφορτώνει τους κάλυκες των πυρομαχικών από τα άρματα μάχης που φτάνουν σε αυτόν, καθώς και επισκευάζει τυχόν βλάβες στα μηχανικά τους μέρη, έτσι ώστε να τα μετατρέψει σε μάχιμη κατάσταση για συνέχιση της αποστολής τους. Επιλέχτηκαν τιμές και κατανομές για τις αφίξεις των αρμάτων του ουλαμού, τους χρόνους εξυπηρέτησης από τα αντίστοιχα τμήματα του σταθμού και τα ωριαία κόστη.

Οι παραπάνω επιλογές αν και δεν βασίζονται σε κάποιο πραγματικό σταθμό ανεφοδιασμού του Στρατού Ξηράς σε περίοδο εξέλιξης των επιχειρήσεων, μας βοηθούν να αντιληφθούμε τη χρησιμότητα της προσομοίωσης και κατά συνέπεια να καταλάβουμε την σπουδαιότητά της, σε αληθινές καταστάσεις όπου οι απαιτήσεις είναι πολλές και πολύπλοκες, καθώς η τακτική κατάσταση μεταβάλλεται συνεχώς και με απίστευτη ταχύτητα. Για παράδειγμα όταν διεξάγονται επιχειρήσεις και εφαρμόζουμε τα αντίστοιχα σχέδια υπό την πίεση του χρόνου και του εχθρού απαιτείται η ύπαρξη σταθμών ανεφοδιασμού (τα άρματα μάχης κινούνται προς τις θέσεις των εφοδίων-ανταλλακτικών). Τα άρματα μάχης του ουλαμού καταφτάνουν ανάλογα την τακτική κατάσταση με βάση κάποια κατανομή, είτε για την προμήθεια καυσίμων ή πυρομαχικών είτε για να φορτωθούν με προμήθειες, είτε για επισκευή μηχανικών τους μερών προκειμένου να επιστρέψουν ταχύτατα στις θέσεις τους για τη συνέχιση της αποστολής τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παραπάνω συμβάλλουν στη ανύψωση του ηθικού του πληρώματος των αρμάτων το οποίο είναι σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν τα αντίστοιχα τμήματα εξυπηρέτησης, με περιορισμένες θέσεις εξυπηρέτησης καθώς και τα αντίστοιχα κόστη. Η συγκεκριμένη πολύπλοκη κατάσταση απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό δραστηριοτήτων και διαδικασιών δεδομένου ότι και τα εφόδια-υλικά και το προσωπικό των τμημάτων εξυπηρέτησης είναι περιορισμένο.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι με την προσομοίωση προσπαθούμε να προσεγγίσουμε πολύπλοκες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Ο κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης συνδράμει σε αυτό. Για παράδειγμα μπορεί να γίνει προσομοίωση χωρίς να προκαθορίζουμε τις κατανομές άφιξης των αρμάτων μάχης ή των χρόνων κόστους και εξυπηρέτησης, αλλά αυτές να υπολογίζονται στην πορεία (π.χ με χρήση ευφυών πρακτόρων).

Βιβλιογραφία

Ξένη

Beer, S.(1966). Decision and Control, Chichester,Wiley

Bertanlaffy, L. (1968). ‘General Systems’Theory,foundations,developments, applications, New York: George Brazilier

Checkland, P. (1981). ’Systems Thinking, Systems Practice,Wiley,Chichester

Wiener, N. (1948). Cybernetics: The Control and Communication in the Animal and the Machine Cambridge MA., MIT Press.

Asby, W. R. (1956). An Introduction to Cybernetics, New York, John Wiley.

Assimakopoulos, N., and Theocharopoulos, I. (2009). Design and Control Systemic Methodology (DCSYM): a multiagent modeling and operation platform.

Bowen, K. (1981). ‘A conflict approach to the modeling of problems of and in organisations’, in Brans, J.P. (Ed.): Operational Research ’81, North-Holland, Amsterdam, pp.79–90.

Ελληνική

Ασημακόπουλος, Ν. (2008). Συστημική Ανάλυση, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Ρουμελιώτης, Μ. (2001). Μοντελοποίηση και Προσομοίωση, ΕΑΠ.

Facebook: https://www.facebook.com/OmniScriptum/photos/a.1423771784537324.1073741828.1409192815995221/2016643355250161/?type=3&theater

https://www.omniscriptum.com/index.php?id=19&L=1&tx_news_pi1%5Bnews%5D=503&tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=55749f449516b49a14327cdfc9cfe09d

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα:

Ο Ταγματάρχης εν αποστρατεία Γκοντέβας Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977.

Το 1994 εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από όπου αποφοίτησε το 1998 ως Ανθυπολοχαγός.

Από το 1998 μέχρι σήμερα υπηρέτησε σε μονάδες του όπλου των τεθωρακισμένων και σε επιτελεία του Στρατού Ξηράς ασκώντας διάφορα Διοικητικά και Επιτελικά καθήκοντα.

Επίσης υπηρέτησε το 2010-2011 στο Camp Bondsteel στο MNBG-E ασκώντας τα καθήκοντα του S3 Assistant Exercise Planner.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών και παράλληλα απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Το 2013 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Πληροφορική και επίσης από το 2013 είναι απόφοιτος και μέλος του επαγγελματικού προγράμματος μεταπτυχιακού επιπέδου CSAP (Certified Systemic Analyst Professional) στην κατεύθυνση E-Business.

Επίσης είναι και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικών μελετών (Ε.Ε.Σ.Μ).

Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π και διδάσκει το μάθημα της Πληροφορικής σε Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Είναι έγγαμος και ομιλεί την αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Email: [email protected]

Website: https://www.digital-learning.gr

Αγγλική περιγραφή βιβλίου – συγγραφέα“The use of Systemic methodologies in the Operation of a Army Headquarters: VSM of Beer, DCSYM, Vensim, Anylogic. Modeling of the Service and Platoon Refuel Station “

I thank the publishing house LAP LAMBERT Academic Publishing for the honor that made me publish my study Use of Systemic Methodologies In the Operation of Land Army Headquarters-Modeling of the Service and Platoon Refuel Station of the Tanks with the DCSYM Systemic Methodology and the Vensim Dynamic Simulation Software.

In this thesis the application of Systems Theory in Headquarters Ω with a viable system model (BEER’s VSM), which consists of five systems. The aim of this study is to ensure Headquarters’ customization to the external environment and maintenance of an internal stability. In a standalone form, such as the Headquarters, will need to keep score, to operate in the environment of five key processes.

These are: 1) Application, 2) Coordination, 3) Control, 4) Intelligence, 5) Policy. The Headquarters will be also described with DCSYM methodology (Design and Control Systemic Methodology), which is based on the principles of PSM (Problem of Structuring Methodology).

Additionally, in the context of this study the use of additional Systemic Methodologies in the operation of the Headquarters is studied, analyzing the dynamics simulation with Vensim and Anylogic. With the dynamic simulation we are well positioned to optimize the operation of Headquarters, taking more correct decisions and selecting energy efficient ways for various service issues. Also examples are mentioned for the calculation of personnel casualties in a military operation and to supply a platoon of tanks during the military operations.

On this basis, if effectively implemented in practice, Systemic Methodologies in the Army will reduce complexity and improve operational-readiness, giving us the predictability of instabilities and crisis points. Finally, proposals are made for applying Systemic Methodologies in the operations of Army’s units.

Key words: Systemic thinking, Systemic Methodologies, Vensim, DCSYM Dynamic Simulation,Army,Computer Science,Anylogic,VSM of Beer,CSAP.

Gkontevas George

BSc “IT” (Information Technology)(Computer Science)

MSc “Information Technology”

CSAP (Certified Systemic Analyst Professional) member

Major Retired

The Retired Major Gkontevas George was born in Athens in 1977. In 1994 he entered the Military Academy and graduated in 1998 as a second lieutenant. Since 1998 he has served in the cavalry units and staffs of the Army exerting various Board and staff duties.

He also served in 2010-2011 at Camp Bondsteel in MNBG-E exercising the functions of S3 Assistant Exercise Planner. He graduated from the School of Management and Staff Officers and he is also a graduate of the Information Technology -IT- department of the Greek Open University.

In 2013 he graduated from the University of Piraeus in MSc in Computer Science and since 2013 he is a graduate and a member of the professional postgraduate program CSAP (Certified Systemic Analyst Professional) in the direction of E-Business.

He is also a member of the Greek Society for Systemic Studies (E.E.S.M). He is a certified E.O.P.P.E.P trainer and teaches the lesson of Informatics in Public Educational Institutions and Training Centers. He is married and speaks English and French.

Email: [email protected]

Website: https://www.digital-learning.gr

The post Χρήση Συστημικών Μεθοδολογιών στην Λειτουργία ενός Στρατηγείου του Στρατού Ξηράς appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
λειτουργια, new york, net, σσε, στρατος, global, order, εξηγείται, reload, συγκεκριμένο, york, systems, cambridge, mit, press, john, design, amsterdam, ΕΑΠ, facebook, https, αθηνα, πειραιας, email, army, house, study, land, tanks, dynamic, software, system, aim, key, energy, military, practice, major, athens, staff, school, greek, piraeus, msc, science, member, public, english, βιογραφικο, κλειστα επαγγελματα, www.facebook.com, παναγιωτης ρουμελιωτης, reload, εθνικη, εργαλεια, πειραιως, πιεση, σχολη ευελπιδων, ωρα, army, msc, net, public, αξιζει, αμυνα, αφιξεις, βιβλιο, γεωργιου, γινει, γλωσσα, δυνατοτητα, δειχνει, διπλωμα, εγινε, υπαρχει, ενεργεια, εξηγείται, ετοιμο, ευελπιδων, υπηρεσιες, υποθεση, λογια, μειωση, περιβαλλον, πληροφορικη, συγκεκριμένο, συνεχεια, σχεδια, ταγματαρχης, τμημα, χρονος, ωρες, athens, aim, amsterdam, business, cambridge, design, εφαρμογη, energy, john, greek, house, holland, https, ιδιαιτερα, english, key, land, major, member, mit, military, new york, order, dynamic, piraeus, press, practice, school, science, study, software, systems, system, staff, tanks, θεματα, θεσεις, υλικα, york
Τυχαία Θέματα