ΑΟΖ – Χωρικά Ύδατα: Θέλουμε μεν, αλλά….

Η Ελλάδα θέλει, φυσικά, να «κλείσει» το θέμα της ΑΟΖ. Πλην όμως όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί ο Δ. Βίτσας υπάρχει ένα μεγάλο και γνωστό πρόβλημα.

Και αυτό δεν είναι άλλο από την Τουρκία και τις αντιθέσεις της.

Σε συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο Αναπληρωτής ΥΕΘΑ είπε πως η Ελλάδα

δεν επιθυμεί το θέμα της ΑΟΖ να προκαλέσει περισσότερες τριβές και όπως είναι σαφές έδειχνε προς την Τουρκία.

Συγκεκριμένα ανέφερε για την αναγγελία Κοτζιά για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων:

Είναι ένα ανοικτό θέμα, το πως θα εξομοιωθούμε με το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να προκαλέσουμε καμία επιπλέον τριβή αλλά εκφράζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με ποιο ακριβώς τρόπο θα ασκηθεί, είναι ένα άλλο θέμα, που έχει να κάνει με κυβερνητικές αποφάσεις. Τόσο αυτό των χωρικών υδάτων όσο και της ΑΟΖ.

Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να ανακηρύξουμε την ελληνική ΑΟΖ. Είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει – επειδή όλα αυτά έχουν το χαρακτήρα των διμερών και πολυμερών σχέσεων – με τον καθορισμό και τη λειτουργία των ενεργειακών δρόμων και με την αξιοποίηση βέβαια του υποθαλάσσιου πλούτου.

Το ενδιαφέρον έχει να κάνει με ζητήματα γεωστρατηγικής από τη μια μεριά αλλά και οικονομικά συμφέροντα, που αναδεικνύονται από ζητήματα γεωπολιτικής, από την άλλη. Δηλαδή, μην μπλέκουμε μόνο κράτη. Μιλάμε και για μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Βεβαίως, στη δική μας της χώρα, στην προσπάθειά μας να ανασυγκροτήσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, έχει πολύ μεγάλη σημασία.

Όπως είναι προφανές μάλλον στην κυβέρνηση πάσχουν απο συντονισμό για μια κοινή γραμμή σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Αν και σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου είναι γνωστό πως ότι σχεδιάζει σε πρώτη φάση αφορά το…Ιόνιο και διόλου τυχαιο δεν ήταν που σε πρόσφατη συνέντευξη του ο ΥΠΕΞ μίλησε για την Αλβανία και την Ιταλία.

The post ΑΟΖ – Χωρικά Ύδατα: Θέλουμε μεν, αλλά…. appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα