O Τραμπ θέλει «πόλεμο των άστρων»

12:02 20/1/2019 - Πηγή: Armynow

«Πόλεμο των άστρων» αλά Ρόναλντ Ρήγκαν επιθυμεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας ένα φιλόδοξο εξοπλιστικό πρόγραμμα με ασπίδα προστασίας στο διάστημα. Για ουτοπικό στόχο μιλούν πολιτικοί επιστήμονες.


Επίδειξη δύναμης θεωρείται η εμφάνιση του προέδρου Τραμπ στοΠεντάγωνο, στην οποία ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τωναμερικανικών πυραυλικών συστημάτων. Τα σχέδια Τραμπ θυμίζουν το εξοπλιστικόπρόγραμμα, που εμπνεύστηκε ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ρόναλτ Ρέιγκαν το 1983,το οποίο είχε

χαρακτηριστεί «πόλεμος των άστρων». Όπως τόνισε ο πρόεδρος Τραμπστο Πεντάγωνο παράλληλα στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών πυραυλικών συστημάτωνστις ΗΠΑ θα τεθούν τα θεμέλια για μια ασπίδα προστασίας στο διάστημα.

Για την Ρεμπέκα Χάινριχς από τη συντηρητική δεξαμενή σκέψηςHudson η νέα αμυντική στρατηγική θα επιδράσει θετικά σε διεθνές επίπεδο: «Τανέα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα θα δράσουν αποτρεπτικά για τους εχθρούς τωνΗΠΑ, δηλώνει η αμερικανίδα ειδικός στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Ακόμα όμως και σεπερίπτωση επίθεσης το νέο σύστημα θα δώσει στις ένοπλες δυνάμεις τη δυνατότητανα αμυνθούν και να αναδειχθούν νικητές μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής αντιπαράθεσης».

Πυροδοτούν οι ΗΠΑ νέακούρσα εξοπλισμών;

Αντίθετα ο Τζο Τσιριντσιόνε από το ίδρυμα Ploughshares, πουδραστηριοποιείται κατά των πυρηνικών όπλων χαρακτηρίζει επικίνδυνη τηνστρατηγική του προέδρου Τραμπ. Εκτιμά μάλιστα ότι ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπνα καταρρίψει άμεσα κάθε πύραυλο που επιτίθεται στις ΗΠΑ είναι ανέφικτος καιουτοπικός: «Απαιτεί τεχνολογικά άλματα, έρευνες δεκαετιών και πολλάτρισεκατομμύρια δολάρια. Το χειρότερο είναι ότι ενδέχεται να πυροδοτήσει νέακούρσα εξοπλισμών. Πώς θα αντιδράσουν Ρωσία και Κίνα; Θα κάνουν αυτό που κάνουνοι ΗΠΑ κατασκευάζοντας νέα όπλα καλύτερα από τα δικά μας. Έτσι λειτουργεί μιακούρσα εξοπλισμών».

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι στον επόμενο προϋπολογισμόαμυντικών δαπανών θα διαθέσει πόρους για την ανάπτυξη νέων αμυντικώντεχνολογιών. Ο αμερικανός ειδικός σε αμυντικά ζητήματα Τζοφ Μπράφιλ δήλωσεωστόσο το δίκτυο NPR ότι τα σχέδια του Τραμπ θα προσκρούσουν στην αντίσταση τωνΔημοκρατικών στο Κογκρέσο, το οποίο εν τέλει θα πρέπει να δώσει το πράσινο φωςγια τις αμυντικές δαπάνες. Ως γνωστόν οι Δημοκρατικοί ελέγχουν πλέον την Βουλήτων Αντιπροσώπων και διατυπώνουν σημαντικές αμφιβολίες στα νέα σχέδια τουπροέδρου Τραμπ. Ενδεικτική η δήλωση του βουλευτού Άνταμ Σμιθ, ο οποίος τόνισεστο πολιτικό περιοδικό The Hill πως «ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να αποφασίσειπου θέλει να επενδύσει. Ίσως είναι προτιμότερο να ενισχυθούν υπάρχοντααξιόπιστα αμυντικά συστήματα από μια επισφαλή επένδυση σε κάτι εντελώςκαινούργιο».

Πηγή πληροφοριών: enikos.gr από Deutsche Welle

The post O Τραμπ θέλει «πόλεμο των άστρων» appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα