KIOWA: Αποκαλύψεις για τα ελικόπτερα του Στρατού

Πολλά έχουν ακουστεί για τα ελικόπτερα KIOWA του Ελληνικού Στρατού, μια σειρά από σημαντικές πληροφορίες προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις.

Σε πρόσφατο άρθρο του δημοσιογράφου Ηλία Νταλούμη στο περιοδικό Άμυνα και Διπλωματία (ΔΕΚ 2017) υπάρχουν μια σειρά απο πληροφορίες που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας και προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για την απόκτηση των KIOWA από τον ΕΣ.

Όπως αναφέρεται σε ένα απόσπασμα του άρθου που υπάρχει στο περιοδικό

η υπόθεση των KIOWA ξεκίνησε το 2014 και «κολλούσε» στις οικονομικές απαιτήσεις των Αμερικανών οι οποίοι : « για τα 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa – που εμείς ζητούσαμε – ο US Army τα πρόσφερε «as is, where is» (όπου είναι, όπως είναι) έναντι 45 εκατ. δολαρίων. Στην περίπτωση που δίνονταν αυτά σε επιχειρησιακή κατάσταση μαζί με ανταλλακτικά της αρχικής υποστήριξης, εκπαίδευση του αρχικού προσωπικού και εξομοιωτές, τότε η τιμή έφτανε τα 70 εκατ. δολάρια! Ποσό που μπορεί να ήταν λογικά κοστολογημένο από τον US Army, σαφέστατα όμως ήταν απαγορευτικό για τον Ελληνικό Στρατό. Να σημειώσουμε ότι οι επαφές γίνονταν σε υπηρεσιακό επίπεδο ήτοι ανάμεσα στους δύο Στρατούς κι όχι σε πολιτικό δηλαδή ανάμεσα στα Υπουργεία Άμυνας. Εντωμεταξύ στο διάστημα που διέρρευσε παραχωρήθηκαν, τον Φεβρουάριο του 2016, 16 Kiowa στην Κροατία, ενώ τον Μάιο της ίδιας χρονιάς πουλήθηκαν – μεταχειρισμένα από την ίδια παρτίδα – άλλα 24 στην Τυνησία με το τίμημα να φτάνει τα 100,8 εκατ. δολάρια».

Όπως γίνεται φανερό λοιπόν με το κόστος ενός Απάτσι ο Στρατός αποκτάει σε άκρως ανταγωνιστικό τίμημα ένα πολύτιμο όπλο απέναντι στην Τουρκία το οποίο όπως αναφέρεται στο άρθρο αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα (και τα 70 ελικόπτερα) το φθινόπωρο του 2018.

The post KIOWA: Αποκαλύψεις για τα ελικόπτερα του Στρατού appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα