FOB AKTION: Το σημαντικό επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο που επιτελεί το προσωπικό

06:01 21/5/2019 - Πηγή: Armynow

Η Μονάδα Υποστήριξης FOB AKTION (Μ.Υ. FOB AKTION), με διοικητική υπαγωγή στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, εδρεύει στο Άκτιο και αποτελεί μια σημαντική Μονάδα της ΠΑ.

Όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής αεροπορίας (www.haf.gr), αποστολή της Μονάδος, είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας, με κατάλληλη οργάνωση και Εκπαίδευση του Προσωπικού, καθώς και συντήρηση των μέσων και οχημάτων που διατίθενται ή μετασταθμεύουν σ’ αυτή, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα

σχέδια.

Αναλυτικότερα, στη Μονάδα υφίστανται οι εξής δραστηριότητες:

Βάση ΝΑΤΟ: πλήρης υποστήριξη των πτήσεων αεροσκαφών AWACS και συντήρηση των υποδομών (επιχειρησιακών – διαβίωσης) με κέρδος ετησίως περίπου 2εκ € και εκτέλεση πολλών μεγάλων έργων με πιστώσεις ΝΑΤΟ.Υλοποίηση Σύμβασης και συνεργασίας με την Fraport Greece (νόμος 4389/2016), για την υποστήριξη των πολιτικών πτήσεων. Η Μονάδα, βάση της σύμβασης, είναι υποχρεωμένη για την:υποστήριξη όλων των πολιτικών πτήσεων σε θέματα Εναέριας κυκλοφορίας, πυρασφάλειας, λειτουργικότητας διαδρόμου και φωτεινής σήμανσηςσυντήρηση και εποπτεία της σωστής λειτουργίας όλων των εγκαταστάσεων που αφορούν τις πτήσεις (διάδρομος προσγείωσης, φωτεινή σήμανση, ραδιοβοηθήματα, Πύργος Ελέγχου)ασφάλεια και φύλαξη των υποδομών σε όλη την περίμετρο.

Γενικά το στρατιωτικό Α/Δ παρέχει όλες τις υπηρεσίες στον πολιτικό αερολιμένα με κέρδος ετησίως περίπου 2εκ.€, αλλά απαιτεί, σύμφωνα με την σύμβαση, να λειτουργούν όλα άριστα και να φυλάσσεται το Α/Δ πλήρως, γεγονός που απαιτεί την άριστη εκτέλεση των καθηκόντων του προσωπικού της Μονάδας.

Μόνιμα εδρεύει Ε/Π έρευνας και διάσωσης και τους καλοκαιρινούς μήνες εδρεύουν μόνιμα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Για όλα αυτά πρέπει η Μονάδα να παρέχει υποστήριξη σε ότι χρειαστεί και να συντηρεί τις υποδομές τους.Έχει στην ευθύνη της το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην Φιλιππιάδα Πρεβέζης.Πρόσφατα εγκαινιάστηκε νέα βάση αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ στην ΜΥ FOB AKTION, παρουσία του Πρωθυπουργού, 5 Υπουργών και των Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΑ .

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν το ιδιαίτερα σημαντικό επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο που επιτελείται στη Μονάδα.

Με δεδομένο το πολύπλευρο έργο της Μονάδας Υποστήριξης FOB, πρόσφατα εξέφρασαν την ανησυχία τους για μείωση του προσωπικού, με ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε. Αποστολάκη, σχετικά με το μέλλον της Μονάδας, οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Στην απάντηση του, στην κοινοβουλευτική ερώτηση, ο κ. ΥΕΘΑ σημειώνει ότι με το υπάρχων προσωπικό δεν επηρεάζεται η ασφάλεια πτήσεων και η φρούρηση της Μονάδας.

Ευελπιστούμε ότι δε θα υπάρξει μείωση του προσωπικού, η οποία θα επηρεάσει τη φρούρηση, την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά και κάθε επιμέρους πτυχή του επιχειρησιακού και κοινωνικού έργου της Μονάδας.

Ιστορία και έμβλημα FOB AKTIONΙστορία1958: Κατασκευή των πρώτων εγκαταστάσεων της Μονάδος.1960: Εγκαταστάθηκε το πρώτο Αεροπορικό Απόσπασμα Πρέβεζας.1974: Ιδρύθηκε η 131 ΣΜ με την 344 ΜΔΒ με αεροσκάφη F-84F.1980: Επιχειρησιακή και Διοικητική υπαγωγή στη Μονάδα του Αεροπορικού Αποσπάσματος Ιωαννίνων.1981: Κατασκευή των συγκροτημάτων για την υποστήριξη δραστηριοτήτων των Αφων Ε-3Α.1985: Ολοκλήρωση εγκαταστάσεων.1986: Περιοδικές επιχειρήσεις αεροσκαφών Ε-3 που κάλυπταν αποστολές ΝΑΤΟ.2015: Στις 21 Αυγούστου 2015, η Μονάδα μετασχηματίστηκε από 131 Σμηναρχία Μάχης σε Αεροπορικό Απόσπασμα Ακτίου.2018: Στις 4 Ιουλίου 2018 η Μονάδα μετονομάσθηκε σε FOB Aktion.Έμβλημα

«Aρχή του νικάν τό θαρρείν»

(Για να νικήσεις πρέπει να έχεις θάρρος)

Aπό το Iστορικό βιβλίο ΠΛOYTAPXOY BIOI, στ. 8ος.

The post FOB AKTION: Το σημαντικό επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο που επιτελεί το προσωπικό appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα