3 Ιουνίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

00:02 3/6/2019 - Πηγή: Armynow

3 Ιουνίου 1941: Οι γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του.

323 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος ασθενεί αιφνιδίως στη Βαβυλώνα.

1789: Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον τουρκικό στόλο έξω από την Τήνο.

1833: Ιδρύεται η Χωροφυλακή για την εμπέδωση της τάξεως και της ασφαλείας στο εσωτερικό της χώρας.

1923: Στην Ιταλία, με νόμο της κυβέρνησης οι γυναίκες αποκτούν

δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές.

1937: Ο Εδουάρδος Ζ’ της Αγγλία, παντρεύεται την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον. Για το λόγο αυτό είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από το αξίωμα του βασιλιά της Αγγλίας.

1940: Η γερμανική πολεμική αεροπορία (Λούφτβαφε) βομβαρδίζει το Παρίσι.

1940: Η μάχη της Δουνκέρκης λήγει με νίκη των γερμανικών δυνάμεων.

1941: Στις 3 Ιουνίου 1941 οι γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20 -31 Μαΐου 1941). Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα. Για να δικαιολογήσουν την πράξη τους ανάρτησαν πινακίδες στα ελληνικά και τα γερμανικά στην κατεστραμμένη Κάνδανο που έγραφαν:

1944: Ο Σαρλ ντε Γκολ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1946: Το πρώτο μπικίνι κάνει την εμφάνισή του στις πασαρέλες του Παρισιού, προκαλώντας πολλά και όχι απαραιτήτως θετικά σχόλια.

1950: Γαλλική ορειβατική αποστολή φθάνει στην κορυφή του όρους Αναπούρνα, στα Ιμαλάια.

1961: Έργα του ζωγράφου Θεόφιλου εκθέτονται στο Λούβρο, όπου γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό από τους φιλότεχνους.

1965: Ο Αμερικανός αστροναύτης Έντουαρντ Γουάιτ πραγματοποιεί τον πρώτο διαστημικό περίπατο. Βγαίνει από το θαλαμίσκο του διαστημόπλοιου Τζέμινι ΙV και περπατά στο διάστημα για 20 λεπτά, συνδεδεμένος με το διαστημόπλοιο μόνο με ένα σχοινί ασφαλείας.

1965: Η ανακριτική επιτροπή για τις ατασθαλίες στη ΔΕΗ προτείνει την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Νικολάου Μάρτη (για απιστία και απάτη) και του Παναγή Παπαληγούρα (για παράβαση καθήκοντος).

1972: Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ των 100 μ. στην Μπρατισλάβα με επίδοση 10” με χρονόμετρο χειρός. Με την επίδοσή του αυτή, ο «φτερωτός γιατρός» ισοφαρίζει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του αγωνίσματος.

1973: Το πρώτο Σοβιετικό υπερηχητικό αεροσκάφος Tupolev Τu-144 συντρίβεται στο Παρίσι, στη διάρκεια δοκιμαστική πτήσης. Οι 14 επιβαίνοντες σκοτώνονται και η παραγωγή του αεροσκάφους ματαιώνεται.

1975: Ο Πελέ υπογράφει τριετές συμβόλαιο με την νεοϋορκέζικη ομάδα Κόσμος έναντι 11 εκατομμυρίων δολαρίων.

1985: Στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ βγαίνει πρώτο με ποσοστό 45,82%, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία με 161 έδρες.

1989: Η κινεζική κυβέρνηση στέλνει δυνάμεις για να αναγκάσει σε εκκένωση την πλατεία Τιενανμέν, που βρισκόταν υπό κατάληψη από φοιτητές για επτά εβδομάδες.

1992: Αρχίζει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Γη, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ηγετών στην ιστορία.

1994: Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα με μαχαίρι κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη. Δράστης, ο ιδιοκτήτης καφενείου Μανώλης Θεοδωράκης, που δηλώνει εθνικιστής.

1999: Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά από συμφωνία με τους ηγέτες του NATO, αποσύρει τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις από το Κόσοβο.

2001: Πεθαίνει ο Άντονι Κουίν, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Αλέξη Ζορμπά στην ταινία «Ζορμπάς, ο Έλληνας».

2006: Διαλύεται η ομοσπονδία της Σερβίας με το Μαυροβούνιο. Οι Μαυροβούνιοι δηλώνουν την ανεξαρτησία τους.

The post 3 Ιουνίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα