27 Δεκεμβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

27 Δεκεμβρίου 537: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Τελούνται τα θυρανοίξια του ναού.

537: Ολοκληρώνεται η κατασκευή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Τελούνται τα θυρανοίξια του ναού, ο οποίος είναι έργο των αρχιτεκτόνων Ανθεμίου και Ισιδώρου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός αναφωνεί «Νενίκηκά σε Σολομών».

1825: Η πρώτη ατμομηχανή κάνει την εμφάνισή της στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μεγάλης Βρετανίας.

1829: Αρχίζει στο Ορφανοτροφείο της Αίγινας η λειτουργία μικρής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελέσει

τον πυρήνα της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

1831: Ο Βρετανός γεωλόγος και φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος επιβιβάζεται στο πλοίο Beagle (Ιχνηλάτης). Κατά τη διάρκεια αυτού του πενταετούς ταξιδιού του στη Νότιο Αμερική ο Δαρβίνος θα αναπτύξει τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών. Η έκδοση του ημερολογίου του για το ταξίδι τον εδραίωσε και ως διάσημο και πολύ καλό συγγραφέα.

1918: Ξεκινάει η μεγάλη εξέγερση της Πολωνίας κατά των Γερμανών.

1923: Ο Ιάπωνας φοιτητής Νταϊσούκε Νάμπα αποπειράται να δολοφονήσει τον πρίγκιπα Χιροχίτο.

1929: Ο γενικός γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, διατάζει «την εκκαθάριση της κοινωνικής τάξης των κουλάκων (χωρικών)» στο πλαίσιο της εδραίωσης του σοσιαλισμού στην επαρχία της χώρας.

1939: Μεγάλη σεισμική δόνηση πλήττει την περιοχή Ερζινκάν της Τουρκίας με αποτέλεσμα τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

1945: Τίθεται σε ισχύ η απόφαση της συνόδου του Μπρέτον Γουντς, για την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας – η λειτουργία τους αρχίζει. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι πρώην σύμμαχοι ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση και Μεγάλη Βρετανία συμφωνούν στην από κοινού διακυβέρνηση της Κορέας για πέντε χρόνια.

1945: Ιδρύονται με την υπογραφή 29 κρατών η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

1947: Η κυβέρνηση του κεντρώου Θεμιστολή Σοφούλη με αναγκαστικό νόμο κηρύσσει παράνομα το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη. Με τον ίδιο νόμο, ο κομμουνισμός θεωρείται ποινικό αδίκημα και όσοι προπαγανδίζουν τις αρχές του απειλούνται με ποινές, που φθάνουν ως το θάνατο.

1978: Αποκαθίσταται η δημοκρατία στην Ισπανία μετά από 40 χρόνια δικτατορίας

1979: Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης εισβάλλουν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν.

1983: Ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’, επισκέπτεται στη φυλακή τον Τούρκο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά (μέλος της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι») για να τον συγχωρέσει για την εις βάρος του απόπειρα δολοφονίας το 1981 στην έδρα του Βατικανού.

1985: Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές σκοτώνουν 18 ανθρώπους στα αεροδρόμια της Ρώμης και της Βιέννης.

2002: Δύο φορτηγά παγιδευμένα με εκρηκτικά εκρήγνυνται έξω από το κτίριο της ρωσικής διοίκησης στην πρωτεύουσα της υπό απόσχισης δημοκρατίας της Τσετσενίας, Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 72 άνθρωποι και να τραυματισθούν 200.

2007: Δολοφονείται η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο.

2009: Προεκλογική περίοδος στο Ιράν και οι δυνάμεις ασφαλείας ανοίγουν πυρ κατά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη.

The post 27 Δεκεμβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα