13 Μαΐου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

06:03 13/5/2018 - Πηγή: Armynow

13 Μαΐου 1982: Πεθαίνει η Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή και ως «Κυρά της Ρω», καθώς επί 40 χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω.

1568: Στη μάχη του Λανγκσάιντ οι δυνάμεις της Μαρίας Στιούαρτ της Σκοτίας χάνουν από συμμαχία Σκοτσέζων Προτεσταντών υπό τον Τζέιμς Στιούαρτ, ετεροθαλή αδελφό της.

1787: Ο Άρθουρ Φίλιπ ξεκινάει από το Πόρτσμουθ της Αγγλίας με 11 πλοία γεμάτα κατάδικους με σκοπό να ιδρύσει αποικία στην Αυστραλία.

1821: Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι

ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου (οπλαρχηγοί: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Ηλίας Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μαυρομιχάλης, Δημήτρης Πλαπούτας κ.ά.).

1890: Ο Νίκολα Τέσλα πατεντάρει την ηλεκτρική γεννήτρια.

1912: Ο υπολοχαγός Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποιεί την πρώτη στρατιωτική πτήση με αεροπλάνο τύπου «Φάρμαν».

1940: Κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ καλεί τη χώρα σε πόλεμο.

1941: Λίγο μετά τη γερμανική εισβολή οι Αθηναίοι αρχίζουν να προμηθεύονται το ψωμί με δελτίο, ενώ οι Ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό.

1943: Γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα στη Β. Αφρική παραδίδονται στις συμμαχικές δυνάμεις.

1972: Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν τις περιοχές του Ανόι και της Χαϊφόνγκ στο Βιετνάμ.

1978: Καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

1982: Πεθαίνει η Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνωστή και ως «Κυρά της Ρω», καθώς επί 40 χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω, όπου ζούσε.

1991: Στην Κράινα, στο δημοψήφισμα που έχει χαρακτηριστεί παράνομο από την Κροατία, το 90% των Σέρβων ψηφίζει υπέρ της προσάρτησης στη Σερβία και της διαφύλαξης της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας.

1997: Στη Ρωσία, η Βουλή απαγορεύει οριστικά την επιστροφή των έργων τέχνης, που κατέσχεσε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Κόκκινος Στρατός στη Γερμανία.

The post 13 Μαΐου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο appeared first on ArmyNow.Net.

Keywords
Τυχαία Θέματα