Στο ΔΣ Πατρέων το ζήτημα της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Το θέμα της αδειοδότησης και εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, συζητείται αυτή την ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Εισηγητής ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής, Παύλος Στάμος.

Η εισήγηση έχει ως εξής:

«Φέρνουμε σήμερα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πόλη μας.
Η ραγδαία αύξηση την τελευταία δεκαετία, εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιών τόσο σε κεντρικά σημεία όσο και σε γειτονιές της πόλης μας, δημιουργεί, δικαιολογημένα, ανησυχία, σχετικά με τις επιπτώσεις

στην υγεία των κατοίκων.

Η αναρχία με την εγκατάσταση των κεραιών δε δημιουργήθηκε από παρθενογένεση, ούτε οφείλεται στην παραβίαση της νομοθεσίας. Ο δρόμος ανοίχτηκε με τη νομοθεσία που είχαν ψηφίσει η Ε.Ε., οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, η διατήρηση της από την τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και της κινητής τηλεφωνίας, γενικότερα την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών. Μοναδικό κριτήριο ανάπτυξης τους είναι τα κέρδη των εταιρειών και όχι οι λαϊκές ανάγκες. Οι κυβερνήσεις έχουν προσαρμόσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο στις ανάγκες του ανταγωνισμού των εταιρειών. Οι πόρτες άνοιξαν με την υπερψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχ από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ. Τώρα όλοι υποκρίνονται, καλλιεργώντας τη λογική ότι θα βάλουν δήθεν κανόνες και θα δημιουργήσουν θεσμικό πλαίσιο δήθεν προστασίας. Το μόνο που προστατεύουν με το θεσμικό πλαίσιο είναι τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, τη λειτουργία, την εγκατάσταση και τον έλεγχο των κεραιών κινητής τηλεφωνίας τον έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με βάση τη νομοθεσία που διαμόρφωσαν οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Από την στιγμή που η πολεοδομία μεταφέρθηκε από την Νομαρχία στους Δήμους, αποκτά την ευθύνη για την αδειοδότηση κατασκευής στην οποία θα τοποθετηθεί η κεραία. Με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη για την κατασκευή και λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας, διατυπώνεται ρητά πως η Πολεοδομία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο να απαιτεί τέτοιου είδους έγγραφα. Επί της ουσίας ο ρόλος των δημοτικών υπηρεσιών δεν έχει ελεγκτική δύναμη, παρά μόνο στο ζήτημα που αφορά τη στατικότητα του κτιρίου και είναι υποχρεωμένη να χορηγεί άδεια για την κατασκευή εγκατάστασης για την τοποθέτηση κεραίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Στην έκταση του Δήμου Πατρέων οι εγκατεστημένες κεραίες κινητής (με βάση τις αντίστοιχες βεβαιώσεις της Πολεοδομίας), είναι 166.

Σε χώρο που να ανήκει στο Δήμο Πατρέων είναι εγκατεστημένες κεραίες στο χώρο του Παμπελοποννησιακού Σταδίου όπου είναι εγκατεστημένες 2 (cosmote-vodafone/wind), με την υπ’ αριθμ. 424/2015 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Οι εν λόγω κεραίες λειτουργούν από 1/9/2004 (Vodafone) και από 15/4.2005 (Cosmote), με βάση αντίστοιχες συμβάσεις που είχαν γίνει μεταξύ της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» και των αντίστοιχων εταιρειών, προτού αποδοθεί ο χώρος στο Δήμο Πατρέων.

Ως Δήμος έχοντας υπόψη τα παραπάνω και θέλοντας να διασφαλίσει την υγεία των ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο, εκείνων που αθλούνται και εκείνων που το επισκέπτονται, ζήτησε από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έκθεση μετρήσεων των συχνοτήτων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων τόσο στο ίδιο το Στάδιο όσο και σε άλλα σημεία της πόλης.

Με έγγραφο με αριθμό πρωτ. 1216/33475 την 23/3/2016 του προς την ΕΕΑΕ ο Δήμαρχος ζήτησαν την πραγματοποίηση επιτόπιων μετρήσεων στην οδό Θουκιδίδου 72, η οποία πραγματοποιήθηκε 26/04/2016.

Επίσης, με έγγραφο με αριθμό πρωτ. 2064/63834, την 19/5/2017 του προς την ΕΕΑΕ ο Δήμαρχος ζήτησαν την πραγματοποίηση επιτόπιων μετρήσεων στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και στο 11ο και 51ο Δημοτικό Σχολείο Πατρέων. Κάτι το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8/6/2017.

Στα απαντητικό έγγραφο της ΕΕΑΕ στις 19/05/2016 και 28/6/2017 αντίστοιχα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων στους παραπάνω χώρους. Στο έγγραφο διαπιστώνεται τα εξής: «Με βάση τα προαναφερθέντα μπορεί συμπερασματικά να αναφερθεί ότι στις εν λόγω θέσεις μετρήσεων, δε διαπιστώθηκαν υπερβάσεις ή πιθανές υπερβάσεις των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού, όπως αυτά ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία και συνεπώς τηρούνται τα όρια σε όλα τα προαναφερθέντα σημεία στα οποία πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις».

Συμπερασματικά, ως προς τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε πως τα όρια και οι μέθοδοι μέτρησης που καθορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο υπηρετούν τα συμφέροντα των εταιριών. Με βάση αυτό χρειάζεται συνολικότερα να αντικατασταθεί από εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που θα υπερασπίζεται, πρώτα και κύρια, την υγεία του λαού.
Το προηγούμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή συμμετείχε σε κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν κάτοικοι σε διάφορες περιοχές της Πάτρας για την απομάκρυνση κεραιών.

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τη Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία από την Η/Μ ακτινοβολία, όπου κατατέθηκε μία σειρά από αιτήματα. Η Δημοτική Αρχή στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων και τα αιτήματα τους, συμπαρατάσσεται μαζί τους στον αγώνα για την προστασία της υγείας του λαού.

Συνολικά, χρειάζεται να εξετάσουμε το ζήτημα από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, την προστασία της υγείας του λαού.

Το νομοθετικό πλαίσιο το υπάρχον αλλά και οι προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις όχι απλά δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα επέτρεψαν να νομιμοποιηθούν και όλες οι παράνομες κατασκευές. Αποτέλεσμα της έλλειψης νομολογίας που να προστατεύει την υγεία των λαϊκών οικογενειών αλλά και ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους είναι η πλήρης παράδοση στις εταιρείες.

Τα περιθώρια του Δήμου είναι πολύ περιορισμένα για τη διενέργεια ελέγχων. Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία που υπάρχει στις λαϊκές οικογένειες σχετικά με τις επιδράσεις της Η/Μ ακτινοβολίας, ιδιαίτερα όπου κοντά σε κεραία λειτουργεί σχολείο, παιδικός σταθμός, νοσοκομείο κ.λπ., αφού οι επιπτώσεις μπορούν να είναι μεγαλύτερες

Η Δημοτική Αρχή συμμετέχει και στηρίζει τους αγώνες του λαού και των κατοίκων της πόλης, ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Το ζήτημα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις λαϊκές γειτονιές συνδέεται με τον αγώνα για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, θα παρέχει φθηνές υπηρεσίες, θα εξασφαλίσει σταθερή δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους και θα σχεδιάζει με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού.

Διεκδικούμε:
• Να είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο όλες οι κεραίες που λειτουργούν σήμερα, ώστε να υπάρχει ενημέρωση των κατοίκων των αντίστοιχων περιοχών
• Τα όρια εκπομπών των κεραιών να διαμορφωθούν με βάση την ανάγκη για την προστασία της υγείας του λαού, σε κάθε περίπτωση, να μειωθούν με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
• Να οριστεί ζώνη απαγόρευσης τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ακτίνα 400 μέτρων από χώρους συνάθροισης (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, γηροκομεία, εκκλησίες, ιδρύματα ΑΜΕΑ, αθλητικά κέντρα). Να απομακρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες.

Με βάση τα παραπάνω, να πάρουμε ως Δήμος τις ανάλογες πρωτοβουλίες. Από τη στιγμή που αυτή η εισήγηση θα γίνει απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, θα ξεκινήσουμε την διαδικασία για την απομάκρυνση των κεραιών από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο».

The post Στο ΔΣ Πατρέων το ζήτημα της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα