Σκουρλέτης-Κόμματα: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν -Ανοίγει θέμα απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές

«Οχυρωμένοι» πίσω από τις θέσεις τους προσήλθαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη συνάντηση που προκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με θέμα την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Αττική («υπόλοιπο») και η Β’ Αθηνών, με βάση την σχετικής πρότασης που έχει επεξεργαστεί το ΥΠΕΣ και η Κυβέρνηση.

Στην σύσκεψη τόσο ο υπουργός Εσωτερικών, όσο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων πρόταξαν τις θέσεις τους, με ελάχιστη διάθεση για συναίνεση όπως αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις τους, με τον κ. Σκουρλέτη

πάντως να ρίχνει ξανά την πρόταση για την εφαρμογή απλής αναλογικής από τις επόμενες εθνικές εκλογές, στοχεύοντας κυρίως στην συγκατάθεση του «Κινήματος Αλλαγής».

Στην σύσκεψη πήραν μέρος ο Μ. Βορίδης (ΝΔ), Ευη Χριστοφιλοπούλου (ΚΙΝΑΛ), Κ. Κνήτου (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ. Δεν συμμετείχε το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ δεν είχε προκληθεί η Χρυσή Αυγή.

Μετά την συνάντηση στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι συμμετείχαν πέντε κόμματα. Ανέφερε ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών «έχουν στόχο να περιορίσουν όλες τις εκείνες τις «ευκαιρίες» που δημιουργούν παθογένειες στο πολιτικό σύστημα».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο Εξωτερικό και υπολογίζονται σε 500.000 αρκεί όπως δήλωσε: «Να γίνει με εμπεριστατωμένο τρόπο, συμβατό με το Σύνταγμα».

Ο ίδιος πάντως με αιχμηρό τρόπο σημείωσε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης «δεν έγιναν κατανοητές», υποστήριξε ότι η στάση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ είναι «υπεκφυγές» και ανοίγοντας και πάλι ζήτημα απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές, σημείωσε ότι στη συνάντηση έθεσε το θέμα και κάλεσε τα κόμματα να πάρουν θέση.

Από την πλευρά του, ο Μ. Βορίδης, τόνισε ότι η ΝΔ ζητά μόνο την ύπαρξη ενιαίας ρύθμισης ώστε να ψηφιστούν ταυτοχρόνως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών -ιδίως της Β’ Αθήνας- και ταυτόχρονα να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, στις πρεσβείες και τα προξενεία της χώρας στο εξωτερικό.

Επίσης ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι η ΝΔ δεν συζητά «αλλαγή του τρόπου κατανομής των εδρών μέχρι τις εκλογές» και ξεκαθάρισε ότι δεν ζητά τίποτα πάνω σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Από την πλευρά της, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανέφερε ότι κατέθεσε μια συνολική πρόταση για «κατάτμηση των Περιφερειών, αναλογικότερη κατανομή των εδρών και κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών».

Η ίδια υποστήριξε ότι είδε θετικά ο υπουργός την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

The post Σκουρλέτης-Κόμματα: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν -Ανοίγει θέμα απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα