Ρένα Δούρου: Θετική η απλή αναλογική και τα τοπικά δημοψηφίσματα αλλά…

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο, αποτελεί ευκαιρία να ανοίξουμε έναν δημόσιο διάλογο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να τον καταστήσουμε διακύβευμα της κοινωνίας των πολιτών και όχι μίας κυβέρνησης ή της διοίκησης μίας Περιφέρειας, αλλά παρακαταθήκη για το αύριο του τόπου. Τα παραπάνω αναμένεται να τονίσει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου μέλος της Κ.Ε. και του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειάρχης Αττικής,

σύμφωνα με προδημοσίευση της παρέμβασής της στο site «left.gr».

Η κ. Δούρου χαρακτηρίζει τη δημόσια συζήτηση ως «τον πιο γνήσιο και προωθητικό θεσμό δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι τώρα καλούμαστε να συνδέσουμε τον τόπο με τη δημοκρατική διοικητική σκέψη του Ρήγα. «Έχουμε «βαρύ χρέος» και ευθύνη σημείωσε, η οποία, αφορά στην απελευθέρωση της δυναμικής που εμπεριέχει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τοπικής και περιφερειακής αυτονομίας, όπως τονίζεται στις επεξεργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας».

Στο πλαίσιο του υπό διαβούλευση νομοσχέδιου, η περιφερειάρχης καταθέτει την «αξιοποιήσιμη» και πολυεπίπεδη εμπειρία «χρηστής διοίκησης» που σωρεύτηκε από την 3,5 ετών εμπλοκή της στην Περιφέρεια. «Εξ ανάγκης, εντοπίσαμε τα προβλήματα και τα «αγκάθια» στους διοικητικούς αρμούς και δώσαμε λύσεις που μπορούν να αποτελέσουν πρόπλασμα για τις βαθιές αλλαγές που απαιτούνται» ανέφερε.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, η κ Δούρου επισημαίνει ότι δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη, «αυτές οι εξ ανάγκης λύσεις, που όμως μπορούν να έχουν ευρύτερη εφαρμογή και βάση για την απαραίτητη ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη». Για παράδειγμα σημείωσε, δεν λαμβάνονται υπόψη θέματα που αντιμετώπισε η Περιφέρεια στην άσκηση πολιτικής σε δράσεις για την εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή με το άρθρο 100 του Καλλικράτη που αποτρέπει κρίσιμης σημασίας προγραμματικές συμβάσεις με άλλους φορείς, κατά την άσκηση συγκεκριμένων δράσεων και πολιτικών – π.χ. για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Ρομά), για νοσοκομεία, υπουργείο Πολιτισμού, αρχαιολογία, κ.ά.. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι από το φθινόπωρο του 2016, «έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη και για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου η Περιφέρεια μετέχει στη σχετική επιτροπή υπό τον καθηγητή Σπουρδαλάκη.

The post Ρένα Δούρου: Θετική η απλή αναλογική και τα τοπικά δημοψηφίσματα αλλά… appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα