Ιράν: Όλο και εγγύτερα στη Ρωσία και την Κίνα

Στις 19 Φεβρουαρίου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ευθαρσώς ότι «στην εξωτερική πολιτική, η πρώτη προτεραιότητα για μας σήμερα βασίζεται στην προτίμηση της Ανατολής έναντι της Δύσης». Η παραδοχή συνιστά αλλαγή σε σχέση με το σύνθημα της ισλαμικής επανάστασης του 1979 «Ούτε Δύση, ούτε Ανατολή».

Αναλυτές εκτιμούν φυσικά ότι, παρά την εμφανή στροφή του Ιράν προς τη Ρωσία

και την Κίνα, δεν αλλάζει η βασική στρατηγική της Τεχεράνης για ανεξαρτησία ακόμη και από «φίλιες» διεθνείς δυνάμεις.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η προσπάθεια για ύφεση με τις ΗΠΑ που άρχισε με την «πυρηνική» συμφωνία του 2015 δεν έχει πια θελκτικότητα ως στρατηγική επιλογή.

Η ηγεσία του Ιράν εκτιμά ότι οι ΗΠΑ δρουν με προκατάληψη έναντι της Τεχεράνης και, ως αντίβαρο, προκρίνει την ενίσχυση των διπλωματικών δεσμών με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απειλεί να σκίσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σίγουρα δεν βοήθησαν την απόπειρα προσέγγισης.

Η τοποθέτηση Χαμενεΐ, από την άλλη, συνδέεται και με τη συμμαχία – όχι χωρίς προβλήματα – με τη Ρωσία στο συριακό μέτωπο και στη στήριξη προς τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο Μοχάμαντ Μαράντι, πάντως, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ξεκαθαρίζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το Ιράν τη σχέση με τη Ρωσία στη Συρία.

«Είμαστε εταίροι με τη Ρωσία στο συριακό. Δεν είμαστε υποτακτικοί της», ξεκαθαρίζει.

Η σχέση με την Ευρώπη

Οι πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί μετά τη συμφωνία, ενώ και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών με την Ευρώπη δείχνει ανοδική τάση.

Ο φόβος, ωστόσο, νέων κυρώσεων από πλευράς ΗΠΑ, έχει αποτρέψει πολλούς επενδυτές και μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από την εμπλοκή τους με την ιρανική οικονομία.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, άλλωστε, είναι αναγκασμένες λόγω των ευρωατλαντικών δεσμών να λαμβάνουν υπ’ όψη τους τις αμερικανικές επιλογές σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα, γεωπολιτικούς αντιπάλους της Ουάσινγκτον.

«Εάν οι Ευρωπαίοι δεν έχουν το κουράφιο να υψώσουν ανάστημα στις ΗΠΑ, τότε δεν μπορούν να αναμένουν να είναι εταίροι μας», τονίζει ο Μ. Μαραντί, απηχώντας βέβαια τις αντιαμερικανικές θέσεις του ιρανικού ισλαμιστικού καθεστώτος.

«Εάν ορισμένες πόρτες είναι κλειστές και άλλες είναι ανοικτές, δεν θα περιμένουμε έξω από τις κλειστές για πάντα», καταλήγει.

The post Ιράν: Όλο και εγγύτερα στη Ρωσία και την Κίνα appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα