Ηράκλειο: Ζητούν να απαλλαγεί εργαζόμενος από κατηγορίες για ατύχημα στην «Ανακύκλωση»

Την απαλλαγή από τις κατηγορίες πρώην εργαζόμενου στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο, που διώκεται ποινικά για τον από αμέλεια τραυματισμό συνάδελφου του, απαιτεί η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (ΕΙΥΗ). Το συμβάν έγινε στο εργοστάσιο το 2015, όταν ο εργαζόμενος που τραυματίστηκε, βρέθηκε σε σημείο που απαγορεύονταν η διέλευση πεζών, «έπειτα όμως από εντολή του εργολάβου», όπως σημειώνει η Ένωση, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά από μηχάνημα που χειριζόταν ο κατηγορούμενος.

«Δεν

φταίνε οι εργαζόμενοι που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, για να βγάλουν ένα μεροκάματο που θα ζήσει τους ίδιους και τα παιδιά τους, αλλά οι καπιταλιστές, που στο βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές», επισημαίνει η Ένωση στην ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει:

«Σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας, δεν είναι λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι και το σωματείο έχουν καταγγείλει σε τι συνθήκες εργάζονται, δεν είναι ακόμα λίγες οι φορές που έχει συμβεί κάποιο σοβαρό εργατικό ατύχημα και μέχρι στιγμής από τύχη δεν έχουν θρηνήσει θύματα.

Αυτό το οποίο ξεπερνά, όμως, κάθε προηγούμενο και έφερε την αγανάκτηση στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, είναι να δικάζονται τα θύματα και οι θύτες να είναι απόντες, για ένα εργατικό ατύχημα που προκλήθηκε με υπαιτιότητα της εταιρίας, από την παραμέληση των οργανωτικών μέτρων μέσα στο χώρο του εργοστασίου. Είναι σχεδόν κανόνας, διαχρονικά ανεξαρτήτως εργολάβου, στον ίδιο χώρο που εισέρχονται τα αυτοκίνητα του Δήμου, τα περονοφόρα και ο φορτωτής, να δίνεται ταυτόχρονα η εντολή, από την εκάστοτε εταιρεία, στο προσωπικό να εκτελεί εργασίες στον ίδιο χώρο, παράλληλα με τα οχήματα.

Στην πραγματικότητα, οι εργολάβοι διαχρονικά δεν τηρούν σε μεγάλο βαθμό, τους κανόνες ασφαλείας μέσα στο χώρο, τα ζητήματα της υγιεινής και της ασφάλεια που προκύπτουν εις βάρος των εργαζομένων είναι καθημερινά, όλο αυτό τον καιρό οι εργάτες είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία τους και η σωματική τους ακεραιότητα και ταυτόχρονα τα εργατικά ατυχήματα να είναι θέμα χρόνου για το πότε θα συμβούν. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει 6 εργατικά ατυχήματα στον ΚΔΑΥ Ηράκλειο.

Ευθύνες έχει η κυβέρνηση αυτή και οι προηγούμενες, που υλοποιούν τους σχεδιασμούς της ΕΕ. Την ίδια στιγμή που είναι αναγκαίο να αυξηθούν οι έλεγχοι μέσα στους χώρους δουλειάς για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, να στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει τέτοια μέτρα, αλλά κάνει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, που φτάνουν στο σημείο η εργοδοσία που έχει την ευθύνη, τη διεύθυνση και τον έλεγχο για τη λειτουργία ενός χώρου δουλειάς, πολλές φορές να απαλλάσσεται από αυτήν και να βγαίνουν υπαίτιοι εργαζόμενοι που εκτελούν τις εντολές της, υπό τον φόβο, την τρομοκρατία που επικρατεί, ότι αν δεν υπακούσουν θα κινδυνεύσουν μέχρι και να χάσουν τη δουλειά τους. Εξάλλου, πρόσφατα τόλμησε να βάλει χέρι και στο δικαίωμα της απεργίας, περιορίζοντάς το και δίνοντας έτσι αέρα στα πανιά της μεγάλης εργοδοσίας να στύβει τους εργαζόμενους για την κερδοφορίας της, εξασφαλίζοντας πως δεν θα μπορούν να βγάλουν άχνα.

Σοβαρές πολιτικές και ηθικές ευθύνες έχει η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, αυτή και οι προηγούμενες, που με τη σειρά της παραχωρεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες γη και ύδωρ, με μόνο σκοπό την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους, υλοποιώντας με κλειστά μάτια με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικών υποδομών και υπηρεσιών, που έχουν ως συνέπεια οι εργαζόμενοι να σακατεύονται και οι δημότες της πόλης να τις χρυσοπληρώνουν μέσω της «ανταποδοτικότητας».

Απαιτούμε την απαλλαγή από τις κατηγορίες και την αθώωση του πρώην συναδέλφου μας! Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, για να βγάλουν ένα μεροκάματο που θα ζήσει τους ίδιους και τα παιδιά τους, αλλά οι καπιταλιστές, που στο βωμό του κέρδους δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές! Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!.

Διεκδικούμε:

Την τακτική συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, μαζί με τον ουσιαστικό έλεγχο από την τεχνική επιθεώρηση.Την τήρηση όλων των μέτρων και κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο.Την άμεση εξόφληση των απλήρωτων υπερωριών, σε όλους τους εργαζόμενους.Κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ. Να μπει ένα τέλος στον απαράδεκτο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων.Να υπογραφεί τώρα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας». Πηγή: 902.gr

The post Ηράκλειο: Ζητούν να απαλλαγεί εργαζόμενος από κατηγορίες για ατύχημα στην «Ανακύκλωση» appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα