«Ιερό δισκοπότηρο» του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι σειρήνες παροχολογίας

Ως «ιερό δισκοπότηρο» αντιμετωπίζεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το υπ. Οικονομικών καθώς από την επίτευξή του ή και την υπέρβασή του κρίνεται η προώθηση αντιμέτρων αλλά κυρίως η αξιοπιστία του όλου μακροοικονομικού σχεδιασμού που έχει κάνει.

Στο φόντο αυτό φαίνεται ότι ήδη η Νίκης προσπαθεί να αντικρούσει τις όποιες πληροφορίες που διακινούνται ότι το ΔΝΤ παρά την υποχώρηση για το θέμα της εφαρμογής της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019, θεωρεί ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό «κενό» της τάξεως του 0,4 % – 0,5% του

ΑΕΠ ή 720 εκατ. με 900 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος που υπονομεύει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Δεν είναι τυχαίο ότι πηγές του υπ. Οικονομικών θεωρούν ότι οι υπολογισμοί αυτοί είναι λανθασμένοι χωρίς ωστόσο να δίνουν περαιτέρω διευκρινίσεις. Στέκονται δε στις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δε βλέπουν αστοχίες, κάτι που παραδοσιακά έκαναν στις τελευταίες στοχοθεσίες των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ωστόσο ακόμη και οι Ευρωπαίοι που στέκονται στο πλευρό της Αθήνας επιθυμώντας διακαώς να πετύχει το πείραμα εξόδου στις αγορές στέλνουν μηνύματα στην κυβέρνηση να βάλει φρένο στην καλλιέργεια προσδοκιών παροχών και να μείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα ώστε να διασφαλίσει τους βέλτιστους όρους για την έξοδο στις αγορές.

Γιαυτό άλλωστε στο Υπ. Οικονομικών, όπως και στο παρελθόν, η «αριστερή πλειοδοσία» ορισμένων κυβερνητικών στελεχών και η καλλιέργεια κλίματος παροχών προξενεί δυσφορία εν όψει της προσπάθειας έκδοσης ομολόγων καθώς τροφοδοτεί την ανοδική πίεσης τα επιτόκια δανεισμού. Μάλιστα καθώς το κλίμα αυτό εγγράφεται σε ένα αρνητικό διεθνές πλαίσιο δημιουργεί έντονο προβληματισμό, ειδικά όταν ήδη έχει καταγραφεί έντονη πίεση στα ήδη κυκλοφορούντα Ελληνικά ομόλογα αλλά καις το χρηματιστήριο. Μάλιστα και το πάγωμα έκδοσης εταιρικού ομολόγου από την Πανγαία είναι άλλη μια ψηφίδα στο παζλ του προβληματισμού αυτού.

Τέλος η εμμονή στην πολύ καλή δημοσιονομική επίδοση και φέτος που θα αποτυπωθεί και στο γνωστό καλοκαιρινό «φορο – σαφάρι» έχει κι άλλη μια διάσταση. Θα δώσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για διορθώσεις που πάντως, αν γίνουν, θα υλοποιηθούν την τελευταία στιγμή. Στο τραπέζι είναι οι διορθώσεις τον κατώτατο μισθό, στην παροχή βοηθημάτων σε χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και τα αντίμετρα που έχουν ψηφιστεί και αφορούν κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και οι ελεύθερους επαγγελματίες. Στα αντίμετρα περιλαμβάνεται η μείωση του κατώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και η μείωσή της για τα εισοδήματα από 30.000,01 έως 65.000 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

The post «Ιερό δισκοπότηρο» του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι σειρήνες παροχολογίας appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα